Αυγενάκης: «Ώρα ευθύνης για όλους»

Αυγενάκης: «Ώρα ευθύνης για όλους»

Η υποψηφιότητα του Θοδωρή Ζαγοράκη για την προεδρία της ΕΠΟ ενσαρκώνει την ελπίδα για την αναστροφή της άσχημης κατάστασης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, σε μήνυμά του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, παραθέτοντας στοιχεία για την κάθετη πτώση του ελληνικού ποδοσφαίρου, τόσο σε εθνικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο και χαρακτηρίζοντας “μονόδρομο” την εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης των FIFA/UEFA.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού υπογραμμίζει ότι η Πολιτεία θα πράξει ό,τι απαιτείται από τη δική της πλευρά για την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου, ξεκινώντας από το υπό κατάθεση αθλητικό νομοσχέδιο, και καλεί όλους τους φορείς του αθλήματος να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.

Αναλυτικά το μήνυμα του υφυπουργού Αθλητισμού:

“ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το ελληνικό ποδόσφαιρο, χρόνο με τον χρόνο, πέφτει όλο και πιο χαμηλά.

Η χώρα μας είναι πλέον στην 20η θέση (ανάμεσα σε 55 χώρες) της κατάταξης της UEFA, βάσει των αποτελεσμάτων των ομάδων μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, υποχωρώντας σταδιακά από την 8η θέση πριν από 15 χρόνια!

Κι αυτό έχει ως συνέπεια να αναλογούν στις ομάδες μας, από την τελική κατάταξη στο πρωτάθλημα, ολοένα και λιγότερα «εισιτήρια» για τα ευρωπαϊκά κύπελλα, με δύσκολους προκριματικούς γύρους και κληρώσεις με αντιπάλους από ισχυρότερα πρωταθλήματα, με αποκλεισμούς από τις φάσεις των ομίλων, όπου τα χρηματικά έπαθλα για τη συμμετοχή είναι σημαντικά αυξημένα κ.λπ.

Παρομοίως, η Εθνική Ομάδα μας βρίσκεται στην 53η θέση (ανάμεσα σε 210 χώρες) της παγκόσμιας κατάταξης στη FIFA, όταν τη δεκαετία 2004-2014 ήμασταν σταθερά εντός της πρώτης 20άδας! Έχει συνεχείς αποκλεισμούς την τελευταία 6ετία από κάθε τελική φάση διοργανώσεων, τόσο της UEFA όσο και της FIFA.

Στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όπως αναφέρεται και στην Ολιστική Μελέτη των UEFA/FIFA, τα έσοδα έχουν αυξηθεί κατά 80% την τελευταία 10ετία, με ετήσιο μέσο όρο αύξησης 8%!

Στην ίδια περίοδο τα έσοδα των ελληνικών συλλόγων μειώθηκαν κατά 28%! Κατά τη διάρκεια της 10ετίας οι ελληνικές ομάδες καταγράφουν ζημιές (κατά μέσο όρο) ύψους 39 εκατ. Euro ετησίως!

Είναι πασιφανές ότι δεν πάει άλλο και είναι μονόδρομος η πιστή εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης των UEFA/FIFA από όλους τους εμπλεκομένους: Την Πολιτεία, τη νέα διοίκηση της ΕΠΟ, όλες ανεξαιρέτως τις ομάδες -είτε με μεγάλο λαϊκή έρεισμα και επιρροή είτε με λιγότερο- τους παράγοντες, τα ερασιτεχνικά σωματεία, συνολικά την ποδοσφαιρική κοινότητα.

Στο πρόσωπο του Θοδωρή Ζαγοράκη και της υποψηφιότητάς του ενσαρκώνεται η ελπίδα για την αναστροφή της άσχημης κατάστασης. Για την σταδιακή επιστροφή του ποδοσφαίρου μας εκεί ψηλά, που μπορεί και του αξίζει να βρίσκεται.

Γύρω από το πρόσωπο του αρχηγού του έπους του 2004 δημιουργείται για πρώτη φορά η δυνατότητα συνεννόησης, σύμπνοιας και συμφωνίας όλων των ποδοσφαιρικών δυνάμεων του τόπου. Και είναι σπάνια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί σε συνδυασμό με τη γενικότερη μεταρρύθμιση στον αθλητισμό, η οποία εξελίσσεται από την Κυβέρνησή μας.

Το νέο σχέδιο νόμου, που εισάγεται σύντομα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για να συζητηθεί και κατόπιν στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί, συμπεριλαμβάνει ενδεικτικά, μεταξύ πολλών άλλων:

Διατάξεις εναρμόνισης με την Ολιστική Μελέτη:

– οι εκλογές της ΕΠΟ θα διεξάγονται κάθε 4 χρόνια, αλλά πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες,

– για την αντιμετώπιση της βίας εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των Λεσχών Φιλάθλων, θεσπίζεται νέο σύστημα διενέργειας οργανωμένων μετακινήσεων φιλάθλων και επανεισάγεται το «ιδιώνυμο»,

– οι εκθέσεις για χειραγωγημένους αγώνες θα κοινοποιούνται στην Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α).

Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α).

Αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών με συγχώνευση των Super League 2 και Football League.

Δυνατότητα χρηματοδότησης, από τις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες, των παρεμβάσεων σε αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο και δυνατότητα συμψηφισμού του κόστους των παρεμβάσεων αυτών με τα μισθώματα χρήσης των εγκαταστάσεων.

Απελευθέρωση των μεταγραφών των ερασιτεχνών αθλητών με τη συμπλήρωση των 18 ετών τους.

Δεν τελειώνουμε, όμως, μ’ αυτά. Απλώς ξεκινάμε τη μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη και του ποδοσφαίρου, σεβόμενοι το ρόλο που επιβάλλεται να ασκεί η Πολιτεία, αλλά και των πραγματικών υποχρεώσεων και δικαιωμάτων του «αυτοδιοίκητου» της ΕΠΟ και των κανόνων των FIFA/UEFA.

Είναι ώρα να συνθέσουμε αυτά τα τόσα πολλά που ενώνουν όλους τους υγιείς φιλάθλους και η ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας, μέσω της Ολιστικής Μελέτης, να γίνει πράξη. Να γίνει η αρχή για το νέο, σύγχρονο και ελκυστικό μοντέλο παραγωγής του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Δεν χωρούν εγωισμοί, ούτε παρωχημένες νοοτροπίες. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος, άλλωστε.

Εμείς, ως Πολιτεία, δεσμευόμαστε να κάνουμε ακριβώς αυτό που απαιτείται από την κοινωνία και που ρητά προβλέπεται στην Ολιστική Μελέτη για να αναβαθμιστεί η ποιότητα και το ποδοσφαιρικό προϊόν.

Απομένει να αναλάβουν την ευθύνη και το μερίδιο που τους αναλογεί οι ποδοσφαιρικές δυνάμεις και τα αρμόδια όργανα τους. ΠΑΕ, Λίγκες σωματεία, Ενώσεις, Ομοσπονδία, ποδοσφαιριστές, προπονητές, διαιτητές, παράγοντες. Όλοι τους και ο καθένας ξεχωριστά».

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΓΛΟΥ

 

 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play