Μπίλας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εδραιώνομαι στους καλύτερους σπρίντερ της Ευρώπης»

Τέσσερις Ελληνες κολυμβητές επέστρεψαν από το Βελιγράδι με τρία μετάλλια στις αποσκευές τους, κάτι που ως τώρα δεν είχε πετύχει κανείς αθλητής της χώρας μας σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Μεταξύ αυτών, ο Στέργιος Μπίλας ήταν ο πιο… ισορροπημένος, αφού κρέμασε στο λαιμό του όλα τα διαθέσιμα χρώματα: χρυσό στα 50μ. πεταλούδα, ασημένιο στα 50μ. ελεύθερο, χάλκινο στα 4Χ100μ. ελεύθερο. 

propoli

Ενα χρόνο αφότου στέφθηκε (δις) πρωταθλητής Ευρώπης στην κατηγορία Κ23, ο κολυμβητής του Ολυμπιακού πέρασε στην επόμενη… πίστα, καθώς οι εμφανίσεις του στο Βελιγράδι πιστοποίησαν την αλλαγή επιπέδου, όπως τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Σίγουρα εδραιώνομαι πλέον στους καλύτερους σπρίντερ της Ευρώπης. Κατάφερα να κερδίσω τα 50μ. πεταλούδα, ήρθα δεύτερος στα 50μ. ελεύθερο, ήταν μία πάρα πολύ καλή πρόβα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφερα να κάνω δύο ατομικά ρεκόρ και τώρα έχω ως στόχο να κάνω κάτι ακόμη καλύτερο στους Ολυμπιακούς», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μπίλας, ο οποίος πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ ανδρών στο 50άρι πεταλούδα με 23.06 και πανελλήνιο ρεκόρ νέων στα 50μ. ελεύθερο με 21.73.

Μαζί με τον Κριστιάν Γκολομέεβ, ο Στέργιος Μπίλας έγραψαν ιστορία με το παρθενικό «1-2» της Ελλάδας σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, προλαβαίνοντας για… λίγα λεπτά τους Απόστολο Χρήστου και Βαγγέλη Μακρυγιάννη, που πέτυχαν το ίδιο στα 100μ. ύπτιο. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι Μπίλας και Γκολομέεβ προπονούνται μαζί, υπό την επίβλεψη του Ακη Οικονόμου, στον οποίο χάρισαν… διπλή χαρά. «Με τον Κριστιάν θέλαμε να κάνουμε το “1-2”, θέλαμε να δώσουμε αυτή τη χαρά στους προπονητές μας, στον γυμναστή μας και σε όλους τους συνεργάτες μας», υπογράμμισε ο δευτεραθλητής Ευρώπης των 50μ. ελεύθερο, για να ξεκαθαρίσει ότι «δεν με πείραξε που έχασα, παρότι η διαφορά ήταν μόλις ένα εκατοστό (σ.σ. 21.72 έναντι 21.73). Ο Κριστιάν είναι ένας από τους μεγαλύτερους κολυμβητές όλων των εποχών και του άξιζε να κερδίσει ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το κυνηγούσε τόσο πολλά χρόνια. Αυτό το “1-2” ήταν μία μαγική στιγμή, και για εμάς τους ίδιους και για τους ανθρώπους μας, αλλά και για όλη την Ελλάδα».

Ο 23χρονος αθλητής είχε πιάσει από πέρυσι τον Αύγουστο το όριο για το Παρίσι στα 50μ. ελεύθερο (τα 50μ. πεταλούδα δεν περιλαμβάνονται στο Ολυμπιακό πρόγραμμα) με επίδοση 21.83, αλλά τη φετινή σεζόν δεν είχε καταφέρει να «κατέβει» τα 22 δευτερόλεπτα. «Είχαμε προγραμματίσει να είμαι όσο πιο γρήγορος γίνεται, όσο το δυνατόν πιο κοντά στους Ολυμπιακούς Αγώνες», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για να παραδεχθεί στη συνέχεια ότι «… αυτή την επίδοση δεν την περίμενα, το 21.73 είναι πάρα πολύ γρήγορο. Είχα κάποια μικρά λαθάκια, οπότε θεωρώ ότι μπορώ να κολυμπήσω πιο γρήγορα». 

Παράλληλα, η επίδοση αυτή αυξάνει και τις προσδοκίες ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, αν συνυπολογίσει κανείς ότι, πριν τρία χρόνια στο Τόκιο, το 21.78 ήταν αρκετό για να δώσει το εισιτήριο για τον τελικό. «Ο χρόνος αυτός μου επιτρέπει να ονειρεύομαι, γιατί θα είναι μία επίδοση που θα με βάλει στην οκτάδα. Θα πάω στο Παρίσι και θα κοιτάω κούρσα με κούρσα. Πρώτα ο προκριματικός, πρέπει να περάσω στους 16 καλύτερους αθλητές, και από κει και πέρα θα είναι μία τελείως διαφορετική κούρσα. Ετσι προσπαθώ να το σκέφτομαι», ανέφερε ο Μπίλας, ο οποίος πάντως χαρακτηρίζει τον εαυτό του «γενιά του Λος Αντζελες», καθώς θεωρεί ότι θα βρίσκεται στο peak της καριέρας του στους επόμενους Ολυμπιακούς, το 2028.

Γιάννης Δημητρόγλου

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading