Χαιρετισμός Γ. Μαυρωτά ενόψει της έναρξης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού

Χαιρετισμός Γ. Μαυρωτά ενόψει της έναρξης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού

Στην αναγκαιότητας προώθησης της κουλτούρας της άθλησης, στάθηκε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής #BEACTIVE HELLAS, Γιώργος Μαυρωτάς, με αφορμή την αυριανή (23/9) έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού.

«Η σπουδαιότητα της άσκησης έχει αποδειχθεί επιστημονικά και πλέον συνταγογραφείται. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού δεν καθιερώθηκε για να μας παρακινήσει να γίνουμε πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες, για να νικήσουμε κάποιους άλλους, αλλά για να νικήσουμε την αδράνεια, στην οποία πολλές φορές μας εγκλωβίζει ο σύγχρονος τρόπος ζωής», επισημαίνει μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο κ. Μαυρωτάς και προσθέτει: «Η κουλτούρα της φυσικής άσκησης “κτίζει” εύρωστες κοινωνίες. Όχι μόνο από άποψη υγείας αλλά και από άποψη νοοτροπίας. Η αυτοπειθαρχία “παντρεύεται” με την ευεξία γεννώντας υγιείς, δημιουργικούς πολίτες. Εν τέλει, η φυσική άσκηση συνδέεται με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας»

Ο χαιρετισμός του γενικού γραμματέα Αθλητισμού για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού:

«Αύριο ξεκινάει η Ευρωπαϊκή Eβδομάδα Αθλητισμού που διαρκεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Μια εβδομάδα που έχει καθιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πρόγραμμα #BeActive για να προωθήσει την κουλτούρα της άθλησης. Μια κουλτούρα που δεν αφορά μόνο Ολυμπιονίκες και ρέκορντμαν, αλλά τον καθένα μας. Ο αθλητισμός είναι βασικό κοινωνικό αγαθό που αφορά όλες τις ηλικίες και όλες τις τάξεις της κοινωνίας. Από το παιδί της προσχολικής ηλικίας έως τον συνταξιούχο. Ειδικά σήμερα. Αναλογιστείτε, απλώς, ότι για τα παιδιά, παλαιότερα, “παιχνίδι” σήμαινε αλάνα, ενώ σήμερα “παιχνίδι” σημαίνει οθόνη και καναπές και ότι, σε μεγαλύτερες ηλικίες, το 60-70% των εργαζομένων κάνουν πλέον  καθιστική εργασία.

Tο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα #BeActive αποτελεί εδώ και έξι συναπτά έτη το βασικό εργαλείο παρακίνησης των πολιτών σε αθλητικές δράσεις και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος στη χώρα μας, μέσω των υπηρεσιακών στελεχών του αρμόδιου τμήματος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και των αθλητών-πρεσβευτών που από κοινού σχεδιάζουν και υλοποιούν τις δράσεις, δραστηριοποιείται με επιτυχία στον τομέα αυτό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το πρόγραμμα #BeActive 2019 συμμετείχαν 42 χώρες με 28.300 δράσεις για όλες τις ηλικίες και με 15.300.886 αθλούμενους. Η φετινή εναρκτήρια τελετή της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού θα πραγματοποιηθεί, διαδικτυακά, στη Φρανκφούρτη, από την προεδρεύουσα χώρα Γερμανία με συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων, βάσει των οδηγιών για τα μέτρα προστασίας από τον ιό Covid-19.

Αυτήν την εβδομάδα η καρδιά του αθλητισμού χτυπάει δυνατά σε όλη την Ευρώπη και με γνώμονα την τήρηση των μέτρων προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού θα πραγματοποιηθούν αθλητικές δράσεις σχεδιασμένες από το πρόγραμμα #BeActive. Στο πλαίσιο αυτό και καθώς αύριο ξεκινάει η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου συστεγαζόμαστε, θα προσέλθουμε όλοι στην υπηρεσία με αθλητική περιβολή, κάνοντας ένα πρώτο, συμβολικό βήμα με τη “Sport Uniform Day”. Σκοπός μας είναι να παρακινήσουμε τους εργαζόμενους να εντάξουν τη φυσική δραστηριότητα ακόμη και στον χώρο εργασίας τους, με την προτροπή να χρησιμοποιήσουν τις σκάλες στις εσωτερικές τους μετακινήσεις εντός του κτιρίου, να αφιερώσουν δέκα λεπτά από τον χρόνο τους κάνοντας επιτόπιες ασκήσεις/διατάσεις κ.α.

Η σπουδαιότητα της άσκησης έχει αποδειχθεί επιστημονικά και πλέον συνταγογραφείται. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού δεν καθιερώθηκε για να μας παρακινήσει να γίνουμε πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες, για να νικήσουμε κάποιους άλλους, αλλά για να νικήσουμε την αδράνεια, στην οποία πολλές φορές μας εγκλωβίζει ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Αρκούν και μικρές, απλές κινήσεις στην καθημερινότητά μας, όπως το να παρκάρουμε λίγο πιο μακριά το αυτοκίνητο, να κάνουμε λίγο περπάτημα ή τρέξιμο περιμένοντας τα παιδιά στο κολυμβητήριο ή στο γήπεδο να τελειώσουν την προπόνηση.

Η κουλτούρα της φυσικής άσκησης “κτίζει” εύρωστες κοινωνίες. Όχι μόνο από άποψη υγείας αλλά, επιτρέψτε μου να πω, και από άποψη νοοτροπίας. Η αυτοπειθαρχία “παντρεύεται” με την ευεξία γεννώντας υγιείς, δημιουργικούς πολίτες. Εν τέλει, η φυσική άσκηση συνδέεται με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Γι’ αυτό, πρέπει να αυξήσουμε την άσκηση που κάνουμε, σε σχέση με αυτήν που χάνουμε όσο περνάμε τον χρόνο μας μπροστά σε οθόνες, μικρές ή μεγάλες.

#BeActive λοιπόν, όποτε μας δίνεται η ευκαιρία, ή μάλλον να αναζητούμε ευκαιρίες, μόνοι ή σε παρέες. Και όχι μόνο για μία εβδομάδα τον χρόνο, αλλά για κάθε εβδομάδα του χρόνου».

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play