Η Διεθνής Ομοσπονδία Αθλητισμού, χαιρέτισε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελβετίας (CAS), σύμφωνα με την οποία, απερρίφθη η έφεση της Νοτιοαφρικανής, Κάστερ Σεμένια, κατά του κανόνα της για υπερανδρογονικές αθλήτριες.
Στο σκεπτικό της απόφασης του CAS, αναφέρεται πως οι αθλήτριες με υψηλό φυσικό επίπεδο τεστοστερόνης έπρεπε να λαμβάνουν φάρμακα για να την μειώσουν, ενώ η δις Ολυμπιονίκης των 800μ. κατέθεσε έφεση τον περασμένο Μάιο, αφού το CAS έκρινε ότι οι κανονισμοί της World Athletics ήταν απαραίτητοι γι΄ αθλητές με διαφορές στη σεξουαλική ανάπτυξη (DSD) σε αγώνες από 400μ. έως ένα μίλι (σ.σ. 1.609 μέτρα), προκειμένου εξασφαλιστεί δίκαιος ανταγωνισμός.
«Τα τελευταία πέντε χρόνια, η World Athletics (σ.σ. πρώην IAAF) αγωνίσθηκε για την παροχή ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών σε όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια που αθλούνται, σήμερα και στο μέλλον. Είμαστε λοιπόν, ικανοποιημένοι με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελβετίας, με την οποία επιβεβαιώθηκε ότι ο κανονισμός μας σχετικά με τους αθλητές DSD είναι νόμιμος και αναλογικός», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τον συγκεκριμένο κανονισμό, από τον Απρίλιο του 2018, οι «υπερανδρογονικές» γυναίκες, με «διαφορές στη σεξουαλική ανάπτυξη», όπως η Σεμένια, πρέπει να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης κάτω από 5 nmol/L με φάρμακα για να συμμετάσχουν στις διεθνείς διοργανώσεις.
Το CAS επιβεβαίωσε αυτόν τον κανονισμό τον Μάιο του 2019, μια απόφαση που αμφισβητήθηκε κατόπιν έφεσης, χωρίς επιτυχία, ενώπιον της ελβετικής Δικαιοσύνης από την Σεμένια, η οποία θεωρεί αυτόν τον κανόνα «διακριτικό» και τονίζει ότι «θα συνεχίσει να πολεμά για τα δικαιώματα των γυναικών αθλητών, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου».
Γ. Διακογιάννης