Χαβιέρ Βάθκεθ: «Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για μένα»

Την τεχνική ηγεσία της Β’ ομάδας του Παναθηναϊκού ανέλαβε ο Χαβιέρ Βάθκεθ ο οποίος μετά την υπογραφή του παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη.

-Πώς πήρατε την απόφαση να γίνετε προπονητής από τόσο μικρός;
«Αρχικά, να πω ότι ξεκίνησα την προπονητική σε ηλικία 16 ετών, παράλληλα με το ποδόσφαιρο. Η πρώτη μου ομάδα ήταν ηλικίας κάτω των 5! Η μητέρα μου πάντα μου έλεγε όταν με έβλεπε να παρακολουθώ παιχνίδια στην τηλεόραση ότι αυτός ο ρόλος μου ταίριαζε περισσότερο. Και είχε δίκιο! Σημείωνα κινήσεις, κατέγραφα δεδομένα, οπότε όταν κατάλαβα ότι δεν μπορούσα να είμαι και ποδοσφαιριστής και προπονητής, επέλεξα το δεύτερο. Νιώθω καλά να βοηθάω τους ανθρώπους και κατ’ επέκταση τους ποδοσφαιριστές, ήταν και το όνειρό μου να γίνω επαγγελματίας προπονητής οπότε το αποφάσισα».

-Πρώτη φορά δουλεύετε μακριά από την χώρα σας. Πώς προέκυψε η απόφαση να έρθετε στην Ελλάδα για να δουλέψετε στον Παναθηναϊκό;
«Πρώτα από όλα επειδή ο Παναθηναϊκός είναι μια από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ελλάδα και τον κόσμο. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για εμένα να ξεκινήσω το επαγγελματικό μου ταξίδι μου έξω από τα νερά μου. Μου αρέσει το γεγονός ότι η πρόταση που μου ήρθε ήταν εκτός Ισπανίας και επειδή είμαι άνθρωπος της περιπέτειας δεν το σκέφτηκα πολύ μέχρι να πω το ναι».

-Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας ως προπονητή;
«Θέλω να έχω μια γενναία ομάδα που να κυριαρχεί στο γήπεδο, να έχει την κατοχή και να παίζει σωστό ποδόσφαιρο, με ταχύτητα, σωστό τρανζίσιον και έξυπνες αποφάσεις. Φυσικά, πρέπει και θέλω να κάνω καλές και δυνατές προπονήσεις, για να μπορούν οι παίκτες μου να βγάλουν στο γήπεδο αυτά που μαθαίνουμε. Βασικά, σαν άνθρωπος, μου αρέσει να είμαι ειλικρινής. Οπότε το ίδιο ισχύει και με τους παίκτες, θέλω να δημιουργήσω μια σωστή σχέση μαζί τους. Είμαι φιλόδοξος, θέλω να βελτιώνομαι καθημερινά».

-Προέρχεστε από μια χώρα και μια σχολή όπου οι ομάδες Β είναι σύνηθες φαινόμενο. Αντιθέτως, ο Παναθηναϊκός Β είναι κάτι καινούργιο. Τι μπορεί να προσφέρετε εσείς;
«Πρώτα από όλα η δημιουργία μιας ομάδας που είναι πάνω από τις Ακαδημίες προσφέρει τη δυνατότητα να γίνει πιο εύκολα το βήμα στην πρώτη ομάδα. Οπότε θεωρώ ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα, θέλω να βελτιώσω τις προσωπικές ικανότητες των ποδοσφαιριστών αλλά και παράλληλα να προσφέρω τις γνώσεις που έχω αποκομίσει από την παρουσία μου στην Ισπανία. Για εμένα το βασικό είναι να αναπτύξεις την σκέψη σου, αυτό είναι το σημαντικότερο για έναν παίκτη. Φυσικά, έχω άποψη και για το οργανωτικό επίπεδο, αν και αυτό δεν είναι ο τομέας μου».

-Ποιοι είναι οι στόχοι του Χαβιέρ Βάθκεθ; Με τι θα είσαστε ευχαριστημένος στο τέλος της σεζόν;
«Στο ποδόσφαιρο τα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά, αλλά πιο σημαντική είναι η όλη διαδικασία. Η παραγωγική δουλειά. Αναμφίβολα, τα αποτελέσματα σε κρατάνε στην θέση σου στο τέλος της χρονιάς, αλλά η βελτίωση των παικτών και της ομάδας είναι σημαντικότερα για εμένα. Θέλω όταν τελειώσει η σεζόν κάθε ποδοσφαιριστής της ομάδας μου να είναι πιο χαρούμενος από ότι είναι σήμερα. Να έχουν απολαύσει όλοι την δουλειά που θα έχουμε κάνει και να έχουν βελτιωθεί εντός αλλά και εκτός γηπέδου».

Δείτε επίσης: Πελέ σε Κριστιάνο Ρονάλντο: «Σε συγχαίρω για όσα έχεις κάνει στο ποδόσφαιρο»