CIES: 30% αύξηση της άφιξης Αργεντινών στην Ελλάδα, οι χώρες…εξαγωγής  και οι διαδρομές μετανάστευσης στον κόσμο (ps)

CIES: 30% αύξηση της άφιξης Αργεντινών στην Ελλάδα, οι χώρες…εξαγωγής και οι διαδρομές μετανάστευσης στον κόσμο (ps)

 Αύξηση 30% παρουσιάζει στη χώρα μας η άφιξη παικτών από την Αργεντινή τον Μάιο του 2024 σε σχέση με τον Μάιο του 2020.
 Αυτό-μεταξύ άλλων- επισημαίνει η τελευταία έρευνα του  Cies Football Observatory (Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών, που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ), η οποία εξετάζει την παρουσία ξένων παικτών σε επαγγελματικά πρωταθλήματα. 
 Η ανάλυση καλύπτει 135 πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 83 πρωταθλημάτων της UEFA, 2209  ομάδες και 62955 παίκτες, με την 1η Μαΐου ως ημερομηνία αναφοράς τόσο για το 2024 όσο και για το 2020. 

 Έτσι στην Ελλάδα έφτασαν το διάστημα που αναλύθηκε (1/5/2020-1/5/2-2024) 30 παίκτες από την Αργεντινή, επτά περισσότεροι και +30% από το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα.

 Οι ξένοι παίκτες αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος το 24,3% των μελών της ομάδας των συλλόγων, με μέγιστο 29,3% στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που συμμετείχαν στην έρευνα και ελάχιστο το 11,7% και 12,5% στη Νότια Αμερική και την Αφρική αντίστοιχα. 

 Η Ευρώπη και η Νότια Αμερική
 Ο αριθμός των ξένων στα 135 πρωταθλήματα που αναλύθηκαν έχει αυξηθεί κατά 19,2% από το 2020, από 12.841 σε νέο ρεκόρ 15.310. 
 Σε απόλυτες τιμές, η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρήθηκε στην Ευρώπη (+1.713), ενώ σε ποσοστό η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στη Νότια Αμερική (+41,9%), όπου το ποσοστό των ξένων ξεπέρασε το όριο του 10% για πρώτη φορά, ακολουθούμενη από την Ασία (24%), όπου το ποσοστό ξεπέρασε το 20%.
 Ιστορικά απρόθυμοι να αποκτήσουν ξένους παίκτες, οι σύλλογοι της Νότιας Αμερικής έχουν αρχίσει τώρα να φέρνουν περισσότερους ποδοσφαιριστές από το εξωτερικό.

 Οι τρεις χώρες με τις μεγαλύτερες…εξαγωγές
 Τρεις χώρες ξεχωρίζουν ως οι κύριοι εξαγωγείς ποδοσφαιριστών: η πέντε φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία (1.338 παίκτες), καθώς και οι δύο τελευταίες νικήτριες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Γαλλία (1.091) και η Αργεντινή (995). 
 Οι παίκτες που μεγάλωσαν σε αυτές τις χώρες αντιπροσωπεύουν έως και το 22,4% των ξένων στα 135 πρωταθλήματα που μελετήθηκαν.
 Ενώ οι Βραζιλιάνοι παραμένουν οι πιο εκπροσωπούμενοι στο εξωτερικό, τα τελευταία πέντε χρόνια, ο αριθμός τους έχει αυξηθεί πολύ λιγότερο (+86) από εκείνους των δύο τελευταίων παγκόσμιων πρωταθλητών: Γαλλίας (+273) και Αργεντινής (+220). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις για παίκτες από τις άλλες κύριες συνομοσπονδίες καταγράφηκαν για τους Νιγηριανούς (+103 ομογενείς), τους Ιάπωνες (+82) και τους Αμερικανούς (+54).

 Η κυριαρχία των Γάλλων στην Ευρώπη
 Με 946 παίκτες, η Γαλλία παρέχει το μεγαλύτερο σύνολο ξένων σε συλλόγους στα 83 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που συμμετείχαν στην έρευνα, μπροστά από τη Βραζιλία και την Αγγλία. 
 Η Αργεντινή βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για τις ομάδες της Νότιας Αμερικής (518 παίκτες), ακολουθούμενη από την Ουρουγουάη και την Κολομβία. Η τελευταία χώρα προηγείται της Αργεντινής ως ο κύριος εξαγωγέας στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική (154 ποδοσφαιριστές), ενώ η Βραζιλία συντρίβει τον ανταγωνισμό στην Ασία (410 παίκτες).
 Οι νικήτριες των δύο τελευταίων Παγκοσμίων Κυπέλλων είναι επίσης τα έθνη των οποίων ο αριθμός των «υπηκόων» στο εξωτερικό έχει αυξηθεί περισσότερο μεταξύ 2020 και 2024: Γαλλία (+273 ) και Αργεντινή (+220). 
 Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο αριθμός των ξένων ποδοσφαιριστών αυξήθηκε επίσης κατά περισσότερους από 100 για την Αγγλία (+141), τη Δανία (+111) και τη Νιγηρία (+103). Η Σερβία, από την άλλη, σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση (-46).

 Προορισμοί
 Ενώ η διεθνής κινητικότητα των ποδοσφαιριστών εξακολουθεί να επηρεάζεται από παράγοντες της γεωϊστορίας, νέες μεταναστευτικές διαδρομές αναδύονται σε ένα πλαίσιο παγκοσμιοποίησης.
 Όσον αφορά τους Βραζιλιάνους, η Πορτογαλία παραμένει ο κύριος προορισμός, αλλά η παρουσία τους εκεί μειώθηκε από το 2020 (-34), όπως και σε μια άλλη παραδοσιακή χώρα εισαγωγής, την Ιταλία (-24). 
 Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των Βραζιλιάνων έχει αυξηθεί σε λιγότερο συνηθισμένους προορισμούς, όπως η Νότια Κορέα (+26) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (+18).
 Το Λουξεμβούργο είναι ο κορυφαίος προορισμός για τους Γάλλους ξένους (132 παίκτες). Το Λουξεμβούργο είναι επίσης η χώρα όπου ο αριθμός των Γάλλων αυξήθηκε περισσότερο τα τελευταία πέντε χρόνια (+54), μπροστά από μια άλλη γειτονική χώρα, την Ελβετία (+30). 
 Σύλλογοι από τη Βουλγαρία έχουν επίσης εντείνει τις αποκτήσεις τους από τη Γαλλία (+27). Και στις τρεις περιπτώσεις, η μετανάστευση αφορούσε παίκτες που δεν κατάφεραν να βρουν θέση στις κορυφαίες ομάδες της Γαλλίας. 
 Η Αγγλία είναι η μόνη χώρα μεταξύ των δέκα κορυφαίων προορισμών Γάλλων παικτών όπου η παρουσία τους έχει μειωθεί.
 Ενώ η Χιλή είναι ο κορυφαίος προορισμός για τους ομογενείς της Αργεντινής (136), το Περού είναι η χώρα όπου ο αριθμός τους έχει αυξηθεί περισσότερο από το 2020 (+43). 
 Όλο και περισσότεροι Αργεντινοί μετακινούνται επίσης στη Βραζιλία (+32) και στην Ουρουγουάη (+24), ενώ σημαντική πτώση σημειώθηκε στο Μεξικό (-24). Μεταξύ των βασικών χωρών προορισμού των ομογενών της Αργεντινής, μείωση καταγράφηκε και για την Ισπανία. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η τάση είναι ανοδική.
 Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στον αριθμό των παικτών από μια προέλευση σε έναν προορισμό από το 2020 αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη μετανάστευση παικτών από περισσότερο σε λιγότερο ανεπτυγμένες ποδοσφαιρικές χώρες: οι Γάλλοι στο Λουξεμβούργο, οι Αργεντινοί στο Περού, οι Κροάτες στη Βοσνία, οι Άγγλοι στη Σκωτία και οι Γερμανοί στην Αυστρία. Αυτό το φαινόμενο εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη γενικότερη αύξηση της παρουσίας ξένων παικτών σε συλλόγους.

Α. Βαζογιάννης

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading