Οι τρανσέξουαλ και οι μη δυαδικού φύλου ποδοσφαιριστές μπορούν πλέον να αποφασίσουν μόνοι τους αν θα παίξουν σε ανδρική ή γυναικεία ομάδα, αντί να δεσμεύονται από προσωπικά δεδομένα ταυτοποίησης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (DFB).
Όπως αναφέρεται, η απόφαση συμπεριλήφθηκε στον κανονισμό αγώνων της DFB για ερασιτέχνες, νεανίδες και ποδόσφαιρο σάλας.
«Στον πυρήνα της, αυτή η απόφαση λέει ότι οι παίκτες με προσωπική κατάσταση (φύλο) που είναι “διαφορετική” ή “χωρίς αναφορά” και οι παίκτες που αλλάζουν φύλο μπορούν να λάβουν τη δική τους απόφαση για να παίξουν σε ομάδες ανδρών ή γυναικών» ανακοίνωσε η DFB.
«Αυτό ισχύει και για τους τρανς ποδοσφαιριστές που μπορούν πλέον να αλλάξουν ομάδες ή μπορούν να παραμείνουν στην ομάδα στην οποία αγωνίζονται».
Μέχρι τώρα ήταν το φύλο που αναφερόταν στα προσωπικά έγγραφα ταυτοποίησης και το οποίο καθόριζε την επιλεξιμότητα των ποδοσφαιριστών από το επίπεδο των νέων και αν θα έπαιζαν για ανδρική ή γυναικεία ομάδα, σύμφωνα με την DFB.
Από το 2018, ωστόσο, εκτός από το «θηλυκό» και το «αρσενικό», υπάρχει επίσης η επιλογή «διαφορετικό» και «χωρίς αναφορά» στην ενότητα φύλο των εγγράφων προσωπικής ταυτοποίησης στη Γερμανία.
«Καθώς είναι δυνατό από το 2018 οι άνθρωποι να εγγραφούν στο ληξιαρχείο ως “διαφορετικοί”, έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων με αυτό το status» ανέφερε η DFB.
«Αυτό επηρεάζει επίσης τους ανθρώπους που παίζουν ποδόσφαιρο, γεγονός που έκανε πιο σημαντική την ανάγκη για σαφείς κανόνες».
Μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη απόφαση στη Γερμανία για ποδοσφαιριστές που προσδιορίζονταν ως διαφορετικοί ή χωρίς αναφορά.
Η DFB έχει στις τάξεις της περισσότερα από επτά εκατομμύρια εγγεγραμμένα μέλη και περισσότερους από 24.000 ποδοσφαιρικούς συλλόγους.
Δεν υπάρχει καθολικός κανόνας στον αθλητισμό για τη συμμετοχή τρανς ή μη δυαδικού φύλου αθλητών, ακόμη και σε επίπεδο ελίτ, με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να έχει αφήσει στην ευχέρεια κάθε αθλητικής ομοσπονδίας να αποφασίσει για τους κανόνες της.
Την περασμένη εβδομάδα η FINA ψήφισε τον περιορισμό της συμμετοχής τρανς αθλητών στους γυναικείους αγώνες και τη θέσπιση μιας «ανοιχτής» κατηγορίας.
Δείτε επίσης: Στα βήματα της FINA οι FIFA και World Athletics: Aλλάζουν οι κανονισμοί για τους τρανσέξουαλ