Το μήνυμα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) για την Διεθνή Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, που εορτάζεται σήμερα 6 Απριλίου
«Καθώς τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν την Ουκρανία και δεκάδες εκατομμύρια φεύγουν από άλλες χώρες και εδάφη σε όλο τον κόσμο που έχουν πληγεί από συγκρούσεις, καταστροφές και διώξεις αναζητώντας καταφύγιο, η δημιουργία πρόσβασης για τα παιδιά και τους νέους που εκτοπίστηκαν βίαια να παίξουν και να αθληθούν δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντική».
Είναι το μήνυμα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) για την Διεθνή Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, που εορτάζεται σήμερα 6 Απριλίου.
«Είτε πρόκειται για νέους που φεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη Συρία ή αλλού στον κόσμο, για μετανάστες από το Μπαγκλαντές, είτε για εκείνους που αναζητούν ένα μέρος να ανήκουν, ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει ανακούφιση, να υποστηρίξει την ένταξη και την κοινωνική συνοχή και να καλλιεργήσει την ελπίδα» προσθέτει, σε μία προσπάθεια να αναδειχθεί η μεγάλη δύναμη του αθλητισμού να βοηθήσει και να προστατεύσει τους εκτοπισθέντες με τη βία.
Από τη δημιουργία του το 2017, το “Olympic Refuge Foundation” (ORF) προσπαθεί να αναπτύξει προγράμματα και δίκτυα για τη σύνδεση και τη δημιουργία ευκαιριών για τους νέους που πλήττονται από τον εκτοπισμό και τη βελτίωση της ευημερίας τους 365 ημέρες το χρόνο.
«Έργα που έχουν φέρει ελπίδα και θεραπεία σε ευάλωτους πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο. Ο αθλητισμός έχει επίσης αποδειχθεί καταλύτης για την ενδυνάμωση των εκτοπισμένων κοινοτήτων και υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν τον ρόλο του στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε εκτοπισμένα περιβάλλοντα. Το Ίδρυμα στοχεύει ένα εκατομμύριο νέοι που πλήττονται από εκτοπισμό να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή αθλητισμό έως το 2024. Αυτός ο φιλόδοξος στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνος του και το Olympic Refuge Foundation, μαζί με την UNHCR (σ.σ. η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες) και το Ίδρυμα SCORT, συγκεντρώνει περισσότερους από 80 εταίρους από κυβερνήσεις σε Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, Διεθνείς Αθλητικές Ομοσπονδίες, συλλόγους, ενώσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στον Συνασπισμό Sport for Refugee που ξεκίνησε από τη ΔΟΕ, το ORF και την UNCHR στο πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες το 2019.
Όλες οι οντότητες ενώθηκαν το 2019, δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιήσουν τον αθλητισμό για να αυξήσουν την πρόσβαση και να βελτιώσουν τη ζωή των προσφύγων».
Δείτε επίσης: Το τελευταίο «αντίο» στον Ζαχαρία Αλεξάνδρου
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ επισημαίνει ότι ο Μασκ δεν έχει τα προσόντα να γίνει πρόεδρος
- Super Μπάλα Live: Οι διαιτητικές ατασθαλίες πλήττουν το πρωτάθλημα
- Ψηφιακή ξενάγηση στα 32 θρησκευτικά μνημεία της Αττικής
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Η διαχείριση των συνόρων ως κεντρική προτεραιότητα της μεταναστευτικής στρατηγικής
- Βουλγαρία: Φιλοξενία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Καλλισθενικής Γυμναστικής το 2025
©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ