ΔΟΕ: «Για μια κοινωνία πιο ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς»

ΔΟΕ: «Για μια κοινωνία πιο ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς»

Η ΔΟΕ, με αφορμή τη δημιουργία της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών στη Διπλωματία, αλλά και του εορτασμού της για πρώτη φορά μίλησε για την ισότητα στον αθλητισμό.

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας στη Διπλωματία ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) στις 20 Ιουνίου 2022 και θα εορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου.

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν γίνει η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση για την ισότητα των φύλων στον κόσμο και, υποστηρίζοντας ισχυρά γυναικεία πρότυπα, συμβάλλουν στην άρση των φραγμών για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία πιο ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς» αναφέρει η ιστοσελίδα της ΔΟΕ.

«Το Τόκιο 2020 παρουσίασε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες με ισορροπία φύλου στην ιστορία, με τις γυναίκες να αποτελούν το 48% των αθλητών που συμμετείχαν, και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου 2022 έγραψαν ιστορία ως οι πιο ισορροπημένοι ως προς το φύλο Χειμερινοί Αγώνες μέχρι σήμερα, με γυναίκες που αντιπροσωπεύουν το ρεκόρ του 45,4% των αθλητών. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024» θα υπάρξει ισότητα των φύλων, με την ποσόστωση αθλητών να κατανέμεται ισότιμα μεταξύ γυναικών και ανδρών. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες «Μιλάνο-Κορτίνα 2026» πρόκειται στη συνέχεια να είναι η πιο ισορροπημένη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων ως προς το φύλο, με 47% συμμετοχή γυναικών».

Το ποσοστό των γυναικών στα μέλη της ΔΟΕ ανέρχεται σε 37,5%, από 21% το 2013, όταν τέθηκαν σε ισχύ οι μεταρρυθμίσεις της Ολυμπιακής Ατζέντας 2020.

Στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ, η γυναικεία εκπροσώπηση ανέρχεται στο 33,3%, έναντι 26,6% το 2013. Οι γυναίκες επίσης αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος το 47,8% των μελών στις επιτροπές της ΔΟΕ, σε σύγκριση με το 20,3% πριν από την Ολυμπιακή Ατζέντα 2020.

Δείτε επίσης: Κύπρος: Παρελθόν ο Νίκος Κωστένογλου από την εθνική ομάδα

Loading

Play