ΔΟΕ – Κιοϊλόγλου: «Η κοινωνική ένταξη γυναικών με αναπηρίες μέσω του αθλητισμού ανοίγει δρόμους ισότητας»

ΔΟΕ – Κιοϊλόγλου: «Η κοινωνική ένταξη γυναικών με αναπηρίες μέσω του αθλητισμού ανοίγει δρόμους ισότητας»

Η Ησαΐα Κιοϊλόγλου, μία από τις 25 νέους ηγέτες που επέλεξε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) για το τετραετές πρόγραμμα «Young Leaders» (2023-2026), στοχεύει στη προώθηση της κοινωνικής ένταξης για γυναίκες με αναπηρίες μέσω του αθλητισμού. Σκοπός του προγράμματος είναι η υποστήριξη πρωτοβουλιών που θα αναδείξουν τα προβλήματα στις κοινότητες.

Η Κιοϊλόγλου αναφέρει σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα της ΔΟΕ ότι επιδιώκει να προκαλέσει κοινωνική αλλαγή μέσω του γκολμπολ, ενός από τα αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024. Μέσω του έργου της, που φέρει τον τίτλο «Cycle of Femmability» (κύκλος της θηλυκότητας), σκοπεύει να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης για γυναίκες με αναπηρίες.

Η αποφασιστικότητα της Κιοϊλόγλου για τη κοινωνική ένταξη έχει τις ρίζες της στην παιδική της ηλικία. Μεγαλωμένη σε προσφυγική οικογένεια στην Ελλάδα, αναγνώρισε τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η θεία της με αναπηρία, λέγοντας: «Η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη να υποδεχτεί τη θεία μου, οπότε η οικογένειά μου έπρεπε να το κάνει αυτό για εκείνη. Αυτή η κατάσταση με ενέπνευσε να δημιουργήσω το έργο «Cycle of Femmability», το οποίο είναι αφιερωμένο στη γιαγιά και την οικογένειά μου».

Ως ανεξάρτητη εκπαιδεύτρια δεξιοτήτων, η Κιοϊλόγλου ανέπτυξε το έργο σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, χρησιμοποιεί το γκολμπολ ως μέσο διδασκαλίας στους υπαλλήλους οργανισμών μέσω στοχευμένων εργαστηρίων. Στη δεύτερη φάση, τα εργαστήρια διευθύνονται από γυναίκες με αναπηρία που έχουν εκπαιδευτεί από την ίδια, προσφέροντας τους ευκαιρίες απασχόλησης και προωθώντας την ένταξή τους στην κοινωνία.

Η ΔΟΕ αναφέρει ότι στην Ελλάδα, μία στις πέντε γυναίκες έχει αναπηρία, με το ποσοστό απασχόλησης αυτής της ομάδας να είναι μόλις 31,1%, ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το Πρόγραμμα Young Leaders της ΔΟΕ ήταν ιδανικό για μένα. Η εκπαίδευση που παρέχεται είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Μας βοηθούν να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη κοινωνική επιχείρηση», επισημαίνει η Κιοϊλόγλου, η οποία έχει μακροχρόνια σχέση με το Ολυμπιακό Κίνημα.

Στα 19 της, συμμετείχε στο Youth Leadership Camp του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Αθλητισμό για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη και στη συνέχεια επιλέχθηκε για έξι συνεχόμενα χρόνια ως Νεαρή Εκπρόσωπος για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Νεολαίας για τον Αθλητισμό Βάσης (ENGSO).

Το γκολμπολ, ένα από τα 22 αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024, αναμένεται να αλλάξει την αντίληψη για τους αθλητές με αναπηρία. «Οι φίλοι των σπορ ελκύονται από νέες και διαφορετικές εμπειρίες και αυτή η περιέργεια μπορεί να μεταφραστεί σε αυξημένη τηλεθέαση», τονίζει η Κιοϊλόγλου.

Κατά τη διάρκεια του εθελοντισμού της στη γαλλική πρωτεύουσα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει διδαχθεί τη σημασία της κοινής γλώσσας του Ολυμπισμού: «Στην επιδίωξη αυτής της κοινής αποστολής, είμαστε όλοι ίσοι. Έτσι θέλω να εμπνεύσω τις γυναίκες με αναπηρία στην ελληνική κοινωνία. Πρέπει να βλέπουμε τις διαφορές μας ως κάτι που μας ενώνει, ώστε να μπορούμε να είμαστε όλοι ίσοι».

©

Loading