ΔΟΕ: «Το Τόκιο 2020 έδειξε ότι είναι δυνατό να κρατηθεί μακριά μια πανδημία»

ΔΟΕ: «Το Τόκιο 2020 έδειξε ότι είναι δυνατό να κρατηθεί μακριά μια πανδημία»

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μπορούσαν να είναι ένα υπερ-μεταδοτικό γεγονός της Covid-19».

Μία ημέρα μετά τη χθεσινή… επέτειο ενός έτους από την Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020, ο Δρ Μπράιαν ΜακΚλόσκι, πρόεδρος της Ομάδας Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), μιλώντας στην ιστοσελίδα της ΔΟΕ, εξηγεί πώς οι Αγώνες άνοιξαν το δρόμο για την ασφαλή τέλεση άλλων σημαντικών διοργανώσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 «Μόλις πριν από ένα χρόνο, ήμουν επικεφαλής της Ομάδας Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) για να εργαστώ μαζί με τις ιαπωνικές αρχές και να σχεδιάσω μαζί τους τα μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid-19 για τους -αναβληθέντες- Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020. Ήμασταν στη μέση της πανδημίας, ο εμβολιασμός δεν ήταν ακόμη διαθέσιμος σε όλο τον κόσμο και περιμέναμε 11.300 αθλητές και δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες να έρθουν στην Ιαπωνία» αναφέρει.

 «”Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μπορούσαν να είναι ένα υπερ-μεταδοτικό γεγονός της Covid-19″, “Οι ειδικοί λένε ότι οι Ολυμπιακοί είναι απροετοίμαστοι για την Covid-19“, “Θα μπορούσαν οι Αγώνες του Τόκιο να οδηγήσουν σε μια «Ολυμπιακή» παραλλαγή;” ήταν παγκόσμια πρωτοσέλιδα πριν από τους Αγώνες. Πιστεύαμε στον προγραμματισμό μας. Επίσης, είχαμε έναν εξαιρετικό συνεργάτη σε αυτό το πρότζεκτ στην Ιαπωνία, με την εμπειρία να διατηρούν τα κρούσματα Covid-19 σε αριθμούς κάτω από το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, χωρίς να καταφεύγουν σε lockdown.


 Σήμερα μπορούμε να πούμε: αυτό που έκανε το Τόκιο 2020, με έναν ιστορικό τρόπο, ήταν να δείξει ότι οι συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ήταν σωστές. Ακολουθώντας βασικά μέτρα για τη δημόσια υγεία και τοποθετώντας ένα πρόγραμμα εξετάσεων, δείξαμε ότι είναι δυνατό να κρατήσουμε μακριά μια πανδημία» πρόσθεσε.

 «Με μόνο 33 θετικά κρούσματα μεταξύ των 11.300 αθλητών και 464 συνολικά μεταξύ δεκάδων χιλιάδων διαπιστευμένων, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποδείχθηκαν ασφαλείς, τόσο για τους συμμετέχοντες, όσο και για τον πληθυσμό της Ιαπωνίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι, παρά τις επικρίσεις που εκφράστηκαν πριν από τους Αγώνες, το Τόκιο 2020 δεν οδήγησε σε μετάδοση, πόσο μάλλον σε υπερ-μετάδοση. Για έναν λόγο: όλοι οι εμπλεκόμενοι έκαναν τη δουλειά τους επιμελώς. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τους Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνου 2022, οι οποίοι πέτυχαν παρόμοια αποτελέσματα έξι μήνες αργότερα, ακόμη και με την πιο μολυσματική παραλλαγή “όμικρον“.

 Από την αρχή της πανδημίας, ο ΠΟΥ είχε τονίσει ότι η διέξοδος από αυτήν ήταν με την εφαρμογή μέτρων δημόσιας υγείας και κοινωνικών μέτρων, όπως η σωματική απόσταση, η χρήση μάσκας και η υγιεινή των χεριών, και η υποστήριξη αυτού με ένα αποτελεσματικό και ολοκληρωμένο τεστ, παρακολούθηση και πρόγραμμα εντοπισμού.

Όλες οι συμβουλές των ειδικών χρησιμοποιήθηκαν βήμα προς βήμα για όλους τους συμμετέχοντες. 
Με τους εμβολιασμούς σε όλο τον κόσμο να ξεκινούν σοβαρά μόλις τον Ιανουάριο του 2021 και με την εμφάνιση της νέας, πιο μεταδοτικής παραλλαγής «Δέλτα», οι προκλήσεις δεν έλειπαν» συμπλήρωσε.

 «Πρώτα από όλα, πίστεψα ότι έπρεπε να το κάνουμε για τους αθλητές. Μερικοί από αυτούς προετοιμάζονταν για επτά ή οκτώ χρόνια για την ευκαιρία τους να εμφανιστούν σε αυτή την παγκόσμια σκηνή. Στη συνέχεια, οι περισσότεροι από αυτούς χρειάστηκε να το διατηρήσουν για ένα επιπλέον έτος, προσπαθώντας να διατηρήσουν το κίνητρό τους και την προπόνησή τους σε διάφορες μορφές καραντίνας.


 Υπήρχε όμως και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα που έπρεπε να σταλεί. Με την αποστολή να ενώσει τους αθλητές των 205 Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών και την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων της ΔΟΕ κάτω από την ίδια στέγη του Ολυμπιακού Χωριού, η διοργάνωση των Αγώνων εν μέσω των κινδύνων και των αβεβαιοτήτων της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης ήταν πάντα ένα τεράστιο πρότζεκτ. Από την άλλη πλευρά, ήταν επίσης αυτή η αποστολή και η παγκόσμια εμβέλεια των Αγώνων που τους έδωσε τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι, αν ενωθούμε ως παγκόσμια κοινότητα, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αρχίσουν να βλέπουν ότι η πανδημία δεν έπρεπε να ελέγχει τη ζωή τους για πάντα.  
 Ένα χρόνο αργότερα, κοιτάζω πίσω σε αυτό το τεράστιο έργο και αισθάνομαι ξανά την έμπνευση που έχουμε από το τροποποιημένο Ολυμπιακό σύνθημα, το οποίο εισήχθη στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια των Αγώνων στο Τόκιο: “Πιο γρήγορα, Πιο ψηλά, Πιο δυνατά – Μαζί”».

  ©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play