Ευκλής: Ο αδικημένος ήρωας της ιστορίας

Ευκλής: Ο αδικημένος ήρωας της ιστορίας

Εντός του ευρυτάτου πλαισίου, στο οποίο αναπτύσσεται κάθε μορφή αθλητισμού, ο Μαραθώνιος Δρόμος κατέχει εξέχουσα θέση. Αντίθετα στις διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις, στον Μαραθώνιο οι αθλητές καλύπτουν αποκλειστικά 42.195 μέτρα, απόσταση που έχει καθιερωθεί από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 1896.

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο Μαραθώνιος Δρόμος αποτελεί φόρο τιμής στον οπλίτη που μετέφερε το μήνυμα νίκης των Αθηναίων στην Μάχη του Μαραθώνα. Αυτή η μάχη, που διεξήχθη τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ., ήταν η πρώτη προσπάθεια εισβολής των Περσών στην Ελλάδα, με τους Αθηναίους και Πλαταιείς να αντιμετωπίζουν υπερδεκαπλάσιους Πέρσες.

Αφού οι Πέρσες, υπό τις οδηγίες του Δάτη και του Αρταφέρνη, κατέλαβαν τις Κυκλάδες και κατέστρεψαν την Ερέτρια, στρατοπέδευσαν στον Μαραθώνα με στόχο την κατάκτηση της Αθήνας. Οι Αθηναίοι και οι Πλαταιείς, καθοδηγούμενοι από τον στρατηγό Μιλτιάδη, κατάφεραν να τους τρέψουν σε φυγή. Όταν η μάχη ολοκληρώθηκε και η έκβαση κρίθηκε υπέρ τους, αποφασίστηκε ότι κάποιος έπρεπε να μεταφέρει το νικηφόρο μήνυμα.

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι το όνομα του οπλίτη που μετέφερε το μήνυμα. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, ο άνθρωπος που διήνυσε την απόσταση από τον Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα ήταν ο οπλίτης Ευκλής και όχι ο Φειδιππίδης, όπως πολλοί πιστεύουν. Παρά την κούραση από την μάχη, ο Ευκλής ξεκίνησε την πορεία του και μόλις έφθασε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, ψέλισε την ιστορική φράση «Χαίρεται, νενικήκαμεν» και ξεψύχησε.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 καθόρισαν την διαδρομή των 42.195 μέτρων στη μνήμη του οπλίτη Ευκλή, ανεξαρτήτως αν ακολούθησε ακριβώς αυτήν την διαδρομή. Ο Φειδιππίδης έχει επίσης τη δική του θέση στην Ιστορία, καθώς υπήρξε ξακουστός δρομέας και επιλέχθηκε από τους Αθηναίους για να ζητήσει βοήθεια από τους Σπαρτιάτες πριν την μάχη του Μαραθώνα. Διέτρεξε τα 246 χιλιόμετρα μέχρι την Σπάρτη σε μόλις δύο ημέρες, γεγονός που αναγνωρίζεται ως άθλος.

Προς τιμήν του, σήμερα διεξάγεται ο δρόμος «Σπάρταθλον» με σημαντικές συμμετοχές διεθνούς και εγχώριου επιπέδου.

Loading