Ενσωματώνονται στο αθλητικό νομοσχέδιο προτάσεις που κατατέθηκαν στην ακρόαση φορέων

Ενσωματώνονται στο αθλητικό νομοσχέδιο προτάσεις που κατατέθηκαν στην ακρόαση φορέων

Δεκτές έγιναν από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, κάποιες από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν κατά τη χθεσινή (14/9) ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το αθλητικό νομοσχέδιο.

Αρχικά, στο άρθρο 8, ο υφυπουργός Αθλητισμού επανέφερε σε τέσσερις από πέντε (όπως ήταν στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου που δόθηκε προς διαβούλεση) τους εκπροσώπους της ΕΑΟΜ ΑμεΑ στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή. Το αίτημα αυτό διατύπωσαν μετ΄επιτάσεως, τόσο οι εκπρόσωποι της ΕΠΕ, όσο και εκείνοι του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, αλλά και της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο. Αντίθετη σε αυτή τη ρύθμιση είναι-προφανώς- η ΕΑΟΜ ΑμεΑ, η οποία απέστειλε σχετικό υπόμνημα στην Επιτροπή (καθώς δεν βρισκόταν στη λίστα των φορέων που κλήθηκαν για ακρόαση).

Παράλληλα, στο άρθρο 28 αποφασίστηκε να δοθεί προθεσμία έξι μηνών από τη δημοσίευση του Νόμου, για τη λήψη της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης από τα σωματεία, ώστε να αναγνωριστεί η διάκριση αθλητή που επετεύχθη πριν από τη δημοσίευση του νόμου και να μπορεί να εγγραφεί στον ειδικό κατάλογο της ΓΓΑ. Αρχικά, η διάταξη είχε άμεση ισχύ.

Στο ίδιο άρθρο, ενσωματώθηκε μετά από πρόταση της προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Εύης Μωραϊτίδου, η παράγραφος 9, με την οποία διευρύνεται η δυνατότητα εισαγωγής άνευ εξετάσεων, με βάση τα αποτελέσματα που είχαν ή θα έχουν οι αθλητές το προηγούμενο (2019) και το επόμενο έτος (2021). Η διεύρυνση περιλαμβάνει 1η-8η Παγκόσμια θέση και 1η-6η Ευρωπαϊκή θέση για όσα αθλήματα και αγωνίσματα δεν διεξήχθησαν οι αντίστοιχες διοργανώσεις τους το 2020 λόγω πανδημίας. Αμβλύνονται έτσι οι συνέπειες της ενδεχόμενης απώλειας διακρίσεων για τους αθλητές των εθνικών ομάδων λόγω της φετινής ακύρωσης Παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ελέω κορωνοϊού. Έως τώρα προβλεπόταν εισαγωγή άνευ εξετάσεων στα ΑΕΙ με κατάκτηση 1ης-6ης Παγκόσμιας θέσης και 1ης-3ης Ευρωπαϊκής θέσης.

Επιπρόσθετα,, θα προβλεφθεί η παράταση έως τις 15/02/2021 των θητειών και κάθε άλλου καταστατικού οργάνου για τις αθλητικές Ενώσεις, όπως συμβαίνει και με τις αθλητικές Ομοσπονδίες, ενώ προστίθενται και τα αθλήματα της Ξιφασκίας και της Αθλητικής Αλιείας στις εξαιρέσεις, με τις οποίες αθλητές άνω των 35 ετών μπορούν να εγγραφούν ως μέλη σε σωματεία και να μετέχουν των οργάνων σωματείων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου επισημαίνεται ότι «εξετάζεται η αποδοχή κι άλλων προτάσεων που υποβλήθηκαν κατά την ακρόαση των φορέων, όπου πέραν του παραγωγικού διαλόγου υπήρξαν και μεγάλη αποδοχή των διατάξεων του σχεδίου νόμου».

Στο μεταξύ, ο κ. Αυγενάκης απέστειλε απάντηση στη χθεσινή επιστολή (14/09/2020) του Διευθυντή Ολυμπιακής Αλληλεγγύης και Σχέσεων Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών της ΔΟΕ, Τζέιμς ΜακΛίοντ.

Τέλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Άντριου Πάρσον, με τον οποίο συζήτησαν όλες τις διατάξεις του σχεδίου νόμου που αφορούν τον Παραολυμπιακό αθλητισμό, οι οποίες θα επικυρωθούν και από την IPC. Ο κ. Αυγενάκης προσκάλεσε τον κ. Πάρσον να επισκεφθεί σύντομα τη χώρα μας και να ενημερωθεί από κοντά για όλες τις σημαντικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που αφορούν το Παραολυμπιακό κίνημα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΓΛΟΥ

©Πηγή: amna.gr

Loading