Εντυπωσιακή τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος σάμπο στην Αστάνα με την παρουσία του Φεόντορ Εμελιανένκο

Εντυπωσιακή τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος σάμπο στην Αστάνα με την παρουσία του Φεόντορ Εμελιανένκο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ ΣΤΗΝ ΑΣΤΑΝΑ: ΑΣΠΑΣΙΑ ΒΕΛΟΝΑΚΗ

Μία φαντασμαγορική τελετή έναρξης επεφύλασσαν οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος σάμπο ανδρών/γυναικών στο υπερσύγχρονο κλειστό γυμναστήριο της Αστάνα, που φέρει το όνομα του Καζάκου Ζακσιλίκ Ουσκιμπίροφ, ο οποίος υπήρξε χρυσός Ολυμπιονίκης το 1980 και παγκόσμιος πρωταθλητής το 1981. Στο κατάμεστο “Palace of Martial Arts” Ζεκ Πεζέκ, σε μία χώρα με μακρά παράδοση στις πολεμικές τέχνες, παρών ήταν ο Φεόντορ Εμελιανένκο, ο «ζωντανός θρύλος» του σάμπο και των Μικτών Πολεμικών Τεχνών (ΜΜΑ). Ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο σάμπο και νυν πρεσβευτής του αθλήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας σάμπο (FIAS) αποτέλεσε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά την τελετή έναρξης. Μικροί και μεγάλοι περίμεναν με ανυπομονησία να βγάλουν μία φωτογραφία μαζί του και να του σφίξουν το χέρι.

Ο πρόεδρος της FIAS, Βασίλι Σεστακόφ, ο οποίος την Παρασκευή (8/11) είχε επανεκλεγεί ομόφωνα έως το 2029, απονέμει τιμητική πλακέτα και ένα χρυσό πιν της FIAS στον Φεόντορ Εμελιανένκο, λέγοντας: «Νιώθω χαρά που συναντώ ξανά τον Φεόντορ Εμελιανένκο. Είναι ο μεγαλύτερος σαμπίστας του κόσμου και έχει κάνει τόσα πολλά για να γίνει πιο δημοφιλές το σάμπο παγκοσμίως».

Ο Φεόντορ Εμελιανένκο, γνωστός ως ο «τελευταίος αυτοκράτορας», παρέδωσε τη στολή του στον Βασίλι Σεστακόφ, την οποία θα μπορούν να θαυμάσουν οι επισκέπτες στο μουσείο του σάμπο στη Μόσχα. Δεδομένης της σημασίας των πολεμικών τεχνών στην καζακική κουλτούρα, οι φίλαθλοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παραδοσιακούς χορούς και επιδείξεις πολεμικών τεχνών κατά τη διάρκεια της τελετής.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σάμπο με τον Δημήτρη Καϊσόπουλο και την Κατερίνα Θεοδωρακοπούλου. Αρχηγός της ελληνικής αποστολής είναι ο Μέραμπι Ηλιάδης.

Στην Αστάνα, συμμετέχουν τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκοσμίου σάμπο από 80 χώρες, ενώ για πρώτη φορά θα διεξαχθεί και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σάμπο για τυφλούς αθλητές. Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει την ανάπτυξη του σάμπο, το οποίο κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους στην Ελλάδα και αναπτύσσεται σε περισσότερες από 130 χώρες.

Loading

Play