Επιχειρηματίες και εταιρείες από τις ΗΠΑ ελέγχουν το 1/5  των 60 συλλόγων σε Αγγλία, Ιταλία και Γαλλία

Επιχειρηματίες και εταιρείες από τις ΗΠΑ ελέγχουν το 1/5 των 60 συλλόγων σε Αγγλία, Ιταλία και Γαλλία

Οι Αμερικανοί επενδυτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας  KPMG, όπως αναφέρει η πορτογαλική εφημερίδα  A Bola, ορισμένοι από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες και εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες ελέγχουν ήδη το ένα πέμπτο των 60 συλλόγων στα πρωταθλήματα Αγγλίας, Ιταλίας και Γαλλίας. 

Ο Κάιλ Κράουζε, που έχτισε την «αυτοκρατορία του»  στην αλυσίδα καταστημάτων Kum & Go, έγινε ιδιοκτήτης της Parma τον Σεπτέμβριο, ενώ ο εκατομμυριούχος Νταν Φρίντκιν, ιδιοκτήτης ενός δικτύου αντιπροσώπων της Toyota, αγόρασε  την Ρόμα  αντί 591 εκατομμυρίων ευρώ. 
Το 2019, ο Ιταλό-Αμερικάνος Ρόκο Κομίσο, διευθύνων σύμβουλος της MediaCom και ιδιοκτήτης του Κόσμου Νέας Υόρκης, αγόρασε τη Φιορεντίνα με 150 έως 200 εκατομμυρίων ευρώ. 
Επιχειρήσεις που ακολούθησαν την εξαγορά από την Elliot Management του 99,93% των μετοχών της Μίλαν, το 2018. 

Στη Γαλλία, η RedBird Capital Partners, που ιδρύθηκε από τον πρώην συνεργάτη της Goldman Sachs,  Τζέρι Καρντινάλε, αγόρασε το μερίδιο πλειοψηφίας στην Τουλούζ, η οποία επί του παρόντος παίζει στη δεύτερη κατηγορία. 

Το 2016, ο επιχειρηματίας Φρανκ ΜακΚουρτ έγινε ο νέος ιδιοκτήτης της Μαρσέιγ, αφού προσέφερε 45 εκατομμύρια ευρώ στην προκάτοχό του, Μαργαρίτα Λούις Ντρέιφους.

Ένας άλλος επενδυτής της Βόρειας Αμερικής που  προσελκύεται από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι ο  Τζόσεφ  ΝταΓκρόσα της MapleWood Partners, ο οποίος βρίσκεται σε συνομιλίες για να αγοράσει τη Σαουθάμπντον στην Premier League. Επιπλέον, ο επιχειρηματίας πούλησε το μερίδιό του στη Μπορντό στην  King Street Capital. 

Ο σημερινός ιδιοκτήτης του Σαουθάμπτον, Κινέζος επιχειρηματίας Γκάο Ζίσενγκ, σκοπεύει να πουλήσει τον σύλλογο με περίπου 220 εκατομμύρια, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που αποκαλύφθηκαν στο “Bloomberg”, όπως αναφέρει στο δημοσίευμά της η εφημερίδα της Πορτογαλίας. 

Ο ΝταΓκρόσα σκοπεύει να αναπαράγει το μοντέλο του City Football Group, που έχει μετοχές σε 10 ομάδες, ανάμεσά τους και τη Μάντσεστερ Σίτι. 
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα ποδοσφαίρου που μπορεί να προσελκύσει επενδυτές και να αποκτήσει αποτίμηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την Premier League», είπε ο ΝταΓκρόσα σε συνέντευξη νωρίτερα φέτος στο« Bloomberg ». 

Εκτός φυσικά από αυτές τις νέες επενδύσεις, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους συλλόγους στην αγγλική Premier League, ανήκουν ήδη σε επενδυτές των ΗΠΑ, όπως συμβαίνει με τον Σταν Κρένκε, ιδιοκτήτη της ‘Αρσεναλ τον όμιλο Fenwway Sports Group στη Λίβερπουλ ή της οικογένειας Γκλέιζερ  στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Αντ. Βαζογιάννης

©Πηγή: amna.gr

Loading