Συνάντηση με τον πρόεδρο της αθλητικής επιτροπής του ΕΟΔΥ, Άγγελο Παπανικολάου, και τα μέλη της επιτροπής Ευ. Τσώνου και Ελ. Μπουρνουσούζη, είχε σήμερα ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, με τον ρόλο του ως επικεφαλής συντονιστής της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ.
Βασικό αντικείμενο της συνάντησης, εκτιμώντας και την επιδημιολογική εξέλιξη στην χώρα και την διεθνή εμπειρία, ήταν και η διαχείριση θετικού κρούσματος COVID 19 στον αθλητισμό. Με βάση τα όσα σημειώθηκαν, εκδόθηκαν από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ επικαιροποιημένες οδηγίες που καλούνται να ακολουθήσουν όλοι οι αθλητικοί φορείς.
Στη συνάντηση έγινε ακόμη, απολογισμός της στενής και αποτελεσματικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές τους τελευταίους μήνες και τέθηκε το πλαίσιο για ακόμη καλύτερο συντονισμό, ενόψει της επανέναρξης της αθλητικής δραστηριότητας, με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, εν μέσω της πανδημίας COVID 19.
Στις επικαιροποιημένες οδηγίες γίνεται επίκληση στην ατομική ευθύνη των αθλητών, σε ό,τι αφορά τις εξωαγωνιστικές τους δραστηριότητες, με τήρηση των μέτρων προστασίας που συστήνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι δεν είναι υποχρεωτική η διεξαγωγή μοριακού τεστ πριν την έναρξη της αθλητικής δραστηριότητας. Εξετάσεις θα γίνονται σε περίπτωση ύπαρξης ενδείξεων, ενώ θα διεξάγονται και δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στις οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις.
Σε περίπτωση επιβεβαιωμένης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό, συστήνεται απομόνωση και περαιτέρω διαχείριση του κρούσματος, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Η διαδικασία επανόδου που θα ακολουθείται είναι η εξής:
– αν ο αθλητής είναι ασυμπτωματικός, μπορεί να επανέλθει σε αγωνιστική δραστηριότητα εφόσον παρουσιάσει αρνητικό τεστ ρινοφαρυγγικού δείγματος, τουλάχιστον επτά ημέρες μετά την πρώτη εργαστηριακή επιβεβαίωση της λοίμωξης, ή χωρίς τεστ μετά από την παρέλευση δέκα ημερών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει εμφανίσει στο μεσοδιάστημα συμπτώματα της ασθένειας.
– αν ο αθλητής παρουσιάζει συμπτώματα, μπορεί να επανέλθει στις δραστηριότητες μετά από δέκα ημέρες, εφόσον έχει αρνητικό αποτέλεσμα σε εξέταση ρινοφαρυγγικού δείγματος, ή σε 14 ημέρες χωρίς άλλο τεστ. Και στις δύο περιπτώσεις, για να επανέλθει ο αθλητής θα πρέπει να είναι τουλάχιστον μία ημέρα απύρετος (χωρίς χρήση αντιπυρετικών) και να παρουσιάζει πλήρη ύφεση συμπτωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, για ααθλητή που έχει εμφανίσει συμπτώματα της νόσου, είναι απαραίτητος ο καρδιολογικός έλεγχος πριν την επιστροφή σε οποιαδήποτε δραστηριότητα.
Σε όσους ήρθαν σε στενή και μη προστατευμένη επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα, συστήνεται αυξημένη ενεργητική επιτήρηση για 10 ημέρες από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα. Στην περίπτωση προγραμματισμένου αγώνα ομάδας, διενεργείται μοριακός έλεγχος με RT-PCR ρινοφαρυγγικού δείγματος σε όλους τους αθλητές την παραμονή του αγώνα. Αν βρεθούν στον έλεγχο αυτό 3 ή περισσότερα θετικά αποτελέσματα, ο αγώνας αναβάλλεται.
Για τους αθλητές που προέρχονται ή επιστρέφουν από το εξωτερικό, ισχύουν τα οριζόμενα στο πρωτόκολλο άφιξης στη χώρα, σε συνδυασμό με τα αναφερόμενα στις εκάστοτε οδηγίες της ΓΓΑ και της διοργανώτριας αρχής, αν πρόκειται για διεθνή διοργάνωση.