Έρευνα κόλαφος για την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση

Έρευνα κόλαφος για την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση

Οι πολίτες γυρίζουν οριστικά την πλάτη στο σύστημα της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, το οποίο, αν και έχει περάσει αρκετός καιρός από την ημέρα των εκλογών, συνεχίζει να ταλαιπωρεί αρκετούς και σημαντικούς δήμους της χώρας. 

Η έρευνα που ετοίμασε η Interview δείχνει ξεκάθαρα ότι το έλλειμμα συνεργασίας που έχει παρουσιαστεί σε κρίσιμους δήμους της χώρας, έχει οδηγήσει τον κόσμο στο συμπέρασμα, ότι ίσως οι σκέψεις της κυβέρνησης για άμεση αλλαγή στον εκλογικό νόμο θα πρέπει να παρθούν το συντομότερο δυνατό, καθώς επίσης και οι παραιτέρω εκείνες αποφάσεις, που θα βελτιώσουν την υπάρχουσα κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την έρευνα, προς την κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης της απλής αναλογικής, τάσσεται το 73% έναντι του 20% των ερωτηθέντων που είναι αντίθετο σ’ αυτή την προοπτική (ενώ 7% δεν απάντησε στη συγκεκριμένη ερώτηση).

Στην έρευνα έχουν τεθεί και άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν άλλες αρμοδιότητες των δήμων, τα οποία βοηθούν επίσης στο να εξαχθούν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βάλτε τέλος στην απλή αναλογική

Του Δημήτρη Βασιλειάδη

Σύμφωνα με την πρώτη μετεκλογική έρευνα της Interview για το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης, πάνω από τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους συμφωνούν με την κατάργηση της απλής αναλογικής. Μεγάλο είναι επίσης το ποσοστό όσων ισχυρίζονται ότι ούτε δικαιότερο εκλογικό σύστημα είναι, ούτε την λαϊκή βούληση αποτυπώνει σωστά.

Η απλή αναλογική δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπάθησε να λύσει. Προγραμματικές συμφωνίες δεν έγιναν και όπου υπήρξαν συνεργασίες, αυτό έγινε με στόχο την «καρέκλα» και μόνο. Αυτό τουλάχιστον λέει η κοινή γνώμη που είδε τις πρακτικές δυσκολίες που έφερε μαζί της η απλή αναλογική. Το 73% του δείγματος  συμφωνεί με την κατάργηση της.

Οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα γίνουν με άλλο εκλογικό νόμο, αυτό είναι σχεδόν σίγουρο. Τι γίνεται όμως με τις εθνικές εκλογές που θα γίνουν με την απλή αναλογική και για να αλλάξει ο νόμος και να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές απαιτούνται τα 2/3 της βουλής; Θα δούμε τα ίδια προβλήματα σε εθνικό επίπεδο σαν αυτά που βλέπουμε στο αυτοδιοικητικό; Και ποιο θα είναι το κόστος για την χώρα;

Κατά τα άλλα, οι πολίτες πιστεύουν ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχουν ακόμα έντονα προβλήματα διαφθοράς. Θα πρόσθετα ότι υπάρχουν και θέματα κακοδιαχείρισης. Πηγή του προβλήματος είναι η έλλειψη ηλεκτρονικών συναλλαγών του πολίτη με τον Δήμο. Ο δημότης για το παραμικρό θα πρέπει να επισκεφτεί τον Δήμο του και να έρθει σε επαφή με κάποιον υπάλληλο. Αυτό προκαλεί πολλές φορές την διαφθορά. Στόχος των σύγχρονων διοικήσεων θα πρέπει να είναι η ψηφιακή ανάπτυξη ώστε οι περισσότερες συναλλαγές αν όχι όλες, να γίνονται ηλεκτρονικά χωρίς φυσική παρουσία.

Καθαριότητα, έλλειψη θέσεων στάθμευσης, κυκλοφοριακό και αστικές συγκοινωνίες, κερδίζουν το μετάλλιο των προβλημάτων στην ιεράρχηση των δημοτών. Φαίνεται πως σε όλες τις μεγάλες πόλεις και στους αστικούς δήμους , η καθαριότητα δεν πάει καλά.

Το μήνυμα από τους δημάρχους ελήφθη μέσω της έρευνας. Είναι στο χέρι τους τώρα να κάνουν έργο.

Loading

Play