Μία πολλά υποσχόμενη ευρωπαϊκή χρονιά μπήκε πρόωρα σε κατάσταση αμφισβήτησης, μετά τη νέα απώλεια του Παναθηναϊκού. Μία απώλεια που έφερε το ίδιο καταδικαστικό σκορ (79-78) με την ήττα που είχε προηγηθεί από τη Βιλερμπάν, όπως και το ίδιο φινάλε, τον Νικ Καλάθη να παίρνει την τελευταία επίθεση και να αστοχεί στο νικητήριο καλάθι.
Παρά τις ομοιότητες όμως της χθεσινής (17/10) αποτυχίας απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο, με αυτή κόντρα στη γαλλική ομάδα, υπάρχει μία τεράστια και άκρως σημαντική διαφορά. Το γεγονός ότι η τρίτη στροφή της Euroleague δεν βρήκε τους «πράσινους» να χάνουν εκτός έδρας, αλλά μέσα στο «άντρο» τους, το ΟΑΚΑ.
Πρόκειται για μία ήττα, η οποία όχι μόνο εκτροχιάζει το «τριφύλλι» από το στόχο ακόμη και των πλέι οφ, δεδομένης της αύξησης των ομάδων στη διοργάνωση, αλλά και του ανταγωνισμού, αλλά επηρεάζει την ψυχολογία της ομάδας και κυρίως του αρχηγού της, Νικ Καλάθη, που αποτελεί τον ιθύνοντα νου του Παναθηναϊκού σε οργάνωση, εκτέλεση και δημιουργία.
Η εξήγηση του δεύτερου διαδοχικού ευρωπαϊκού «στραβοπατήματος» του Παναθηναϊκού αποτυπώνεται πλήρως στη στατιστική. Ειδικά στα ποσοστά ευστοχίας των δύο ομάδων από τα 6.75, με τους «πράσινους» να μετρούν μόλις 3/20 εύστοχα τρίποντα (όλα δια χειρός Καλάθη) και τους Ιταλούς να σημειώνουν από τα 6.75 περισσότερους από τους μισούς πόντους τους στον αγώνα (14/26 τρίποντα: 42 πόντοι).
Κι αν ψάχνεται την απάντηση σε αυτή την καθοριστική υπεροχή των Ιταλών, αυτή είναι μία. Η προβληματική περιφερειακή άμυνα του Παναθηναϊκού, απόρροια της εξαιρετικής κυκλοφορίας της Αρμάνι Μιλάνο, αλλά και της αδυναμίας των παικτών του «τριφυλλιού» να ανταπεξέλθουν απέναντι σε γνωστά για τις εκτελεστικές τους ικανότητες ονόματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ (Ροντρίγκεθ, Ρολ, Μίτσοφ). Δίπλα σε αυτούς προσθέστε και την εμπειρία του Λουίς Σκόλα, ο οποίος από τη θέση «5» ανέβαινε στα 6.75 κι αν δεν δοκίμαζε την ευστοχία του από μακριά (2/3 τρίποντα) άνοιγε το παιχνίδι για τους συμπαίκτες του, υποχρεώνοντας τον Πεδουλάκη να τραβήξει γρήγορα στον πάγκο τον Γιώργο Παπαγιάννη, που δεν μπορούσε να ακολουθήσει (σ.σ. αγωνίστηκε περίπου 5 λεπτά στην αρχή του ματς).
Ακόμη και με προβληματική, όμως, την άμυνα του, όπως και το περιφερειακό σουτ, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο 35΄ στο +7 (68-61), μετά από σερί 11-0 και πρωταγωνιστές τους Τζέικομπ Ουάιλι και Νικ Καλάθη, για να βρουν ρυθμό από τα 6.75 και πάλι οι Ιταλοί και όχι μόνο να επιστρέψουν, αλλά να πάρουν το «διπλό».
Ίσως στον… επίλογο του αγώνα, βέβαια, τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, αν ο Τζίμερ Φριντέτ, ο οποίος είχε βρει ρυθμό στο τρίτο δεκάλεπτο, δεν παρακολουθούσε όλη την τελευταία περίοδο από το τον πάγκο (σ.σ. χρησιμοποιήθηκε μόνο στα τελευταία 8” για τη λήξη), τη στιγμή που ο Ταϊρίς Ράις που ήταν στο παρκέ και στο πλευρό του Καλάθη ήταν εκτός τόπου και χρόνου…
Πλέον ο Παναθηναϊκός για να αντιστρέψει την εις βάρος του κατάσταση καλείται να αποδείξει ότι έχει ξεπεράσει το σύνδρομο που τον ακολουθεί μακριά από το ΟΑΚΑ, καθώς ακολουθούν δύο εκτός έδρας αναμετρήσεις στην Euroleague (με Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης στις 24/10 και Κίμκι στη Μόσχα στις 29/10), τις οποίες αν εκμεταλλευτεί θα ματσάρει κυρίως τη χθεσινή εντός έδρας ήττα και θα τονώσει την πληγωμένη ψυχολογία του.
Υ.Γ. Απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο όλα τα… καλά χαρτιά του Παναθηναϊκού, πλην του «μοιραίου» όπως εξελίχθηκε Καλάθη (23π.), έμειναν στα… ρηχά, με τρανταχτά παραδείγματα τους Τόμας (4π.), Ράις (2π.), Παπαπέτρου (4π.) και Τζόνσον (4π.). Ωστόσο υπήρχε η έκλαμψη του Τζέικομπ Ουάιλι, ο οποίος με την απόδοση του απέδειξε ότι έχει χώρο στο ρόστερ του Παναθηναϊκού. Ο Αμερικανός φόργουορντ ήταν η αποκάλυψη του αγώνα και στα 23 λεπτά που έμεινε στο παρκέ, σημείωσε 5 ατομικά ρεκόρ καριέρας στην Euroleague (17π., 7 ριμπάουντ στο σύνολο, όλα τα ριμπάουντ ήταν επιθετικά, 2 μπλοκ και 27β. στο σύστημα αξιολόγησης), αποδεικνύοντας ότι ήρθε για να μείνει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.
Υ.Γ. 2 Αξιομνημόνευτη ήταν και η προσφορά του Ντίνου Μήτογλου, ο οποίος στα 18 λεπτά που έμεινε στο παρκέ είχε απολογισμό 8 πόντους, 10 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1 μπλοκ και κανένα λάθος, ενώ έβγαλε τρομερή ενέργεια σε άμυνα και επίθεση.
Θοδωρής Ψωμάς