Οπως συμβαίνει σε κάθε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, έτσι και στο «Παρίσι 2024», υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις αθλητών, που είναι αξιομνημόνευτες, δεδομένου ότι είναι ξεχωριστές με μοναδικά χαρακτηριστικά.
Μία απ΄αυτές είναι και η 30χρονη Φαρίντα Αμπαρόγκε, η οποία θα βιώσει στην γαλλική πρωτεύουσα ένα όνειρο που θα γίνει πραγματικότητα.
Η δρομέας των 1.500 μέτρων από την Αιθιοπία, δηλώνει υπερήφανη που κατάφερε να εξασφαλίσει την συμμετοχή της στην κορυφαία διοργάνωση της υφηλίου και θα είναι μέλος της Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων.
«Εφυγα από την χώρα μου, το 2016, για πολιτικούς λόγους, αλλά δεν μπορώ να πω τα πάντα», εξηγεί η έμπειρη αθλήτρια, καθισμένη στις εξέδρες του γηπέδου στο Στρασβούργο όπου προπονείται και προσθέτει: «Υπάρχουν πολλά πράγματα που μου συνέβησαν».
Μιλώντας στο γαλλικό πρακοτρείο ειδήσεων, η Αμπαρόγκε αφηγείται ότι διέσχισε το Σουδάν, την Αίγυπτο και την Λιβύη και επισημαίνει ότι σ΄αυτό το ταξίδι, αρκετοί συνοδοιπόροι της, δεν τα κατάφεραν κι έχασαν την ζωή τους.
Η 30χρονη δρομέας, δηλώνει τώρα ότι θέλει «να ζήσει μία κανονική ζωή, όπως όλοι», περιμένοντας απάντηση στο αίτημα ασύλου από την γαλλική κυβέρνηση.
«Τον Δεκέμβριο του 2017», όπως εξιστορεί, έφθασε στα βόρεια της Αλσατίας, στο Thal-Marmoutier (Bas-Rhin). Στην πατρίδα της, είχε ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και το καράτε και δεν είχε καμμία επαφή με τον στίβο.
«Ηταν όνειρο μου να συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες», τονίζει η Φαρίντα, η οποία εργάζεται στο Στρασβούργο ως επιλογέας παραγγελιών, ενώ από το 2019 είναι μέλος της Αθλητικής Ενωσης Στρασβούργου (ASS).
Η σημαντικότερη διάκριση που έχει «στα πόδια της», είναι η 15 θέση στα 10χλμ του γαλλικού πρωταθλήματος, με επίδοση 35 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα.
«Δέχεται χωρίς πρόβλημα να κάνει πιο δύσκολες προπονήσεις. Και μάλιστα, μερικές φορές… παραπονιέται ότι δεν είναι αρκετά έντονες», λέει για την Φαρίντα ο προπονητής της, Γκέραρντ Μίλερ, ο οποίος υποστηρίζει πως «ποτέ δεν έχει προπονήσει κορίτσι τέτοιου επιπέδου».
Και από όλους τους αθλητές που έχουν περάσει από τα χέρια του, αυτός ο 70χρονος έμπειρος προπονητής, διαβεβαιώνει ότι η Φαρίντα είναι «μεταξύ των τριών ή τεσσάρων καλύτερων».
Η τριαντάχρονη αθλήτρια, η οποία επικεντρώθηκε στα 1.500 μ., σημείωσε τον καλύτερο χρόνο της για αυτήν την απόσταση τον Ιούλιο του 2023 στο μίτινγκ του Ροδανού, με 4:27.47.
Αλλά πέρα από την επίδοση, αυτό το μίτινγκ άλλαξε την ζωή της, καθώς εκεί άκουσε για πρώτη φορά για την Ολυμπιακή ομάδα προσφύγων.
Ετσι, αποφάσισε να κάνει αίτηση και ο πρόεδρος της ASS, Ματιέ Πιές φρόντισε να συμπληρώσει τον φάκελο υποψηφιότητας. Στα τέλη Νοεμβρίου ήλθε η απάντηση και η Φαρίντα συμμετείχε σε μια προεπιλογή 73 αθλητών, οι οποίοι επωφελούνται από υποτροφία για προπόνηση. «Αλλά χωρίς βεβαιότητα ότι θα επιλεγεί», εξηγεί ο Πιές.
Παράλληλα, η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου ζήτησε από τη νεαρή γυναίκα να συμμετάσχει στην ομάδα προσφύγων και για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Cross-Country τον περασμένο Μάρτιο στο Βελιγράδι, όπου τερμάτισε 62η.
Και στις 2 Μαΐου, το «όνειρο γίνεται πραγματικότητα», αφού η Φαρίντα επιλέγεται ανάμεσα στους 36 αθλητές (23 άνδρες, 13 γυναίκες) που θα αποτελέσουν την EOR στο Παρίσι.
«Δυσκολεύθηκα να το πιστέψω. Ομως θα συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες και είμαι πολύ, πολύ υπερήφανη για τον εαυτό μου! Στόχος μου είναι ο ημιτελικός», τονίζει η Φαρίντα, το πρόσωπο της οποίας φωτίζεται με ένα πλατύ χαμόγελο στην προοπτική να παρελάσει στον Σηκουάνα στις 26 Ιουλίου στην Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
«Από μικρή ήξερα ότι θα συμμετείχα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά ίσως όχι με αυτόν τον τρόπο», εξηγεί, ενώ ο Πιές προσθέτει: «Θα ενταχθεί σε μια ομάδα που θα εκπροσωπεί 100 εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους, είναι εντυπωσιακό».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ