Ο Αμερικανός θρύλος της κολύμβησης Μάικλ Φελπς και η συμπατριώτισσα του και τετράκις Ολυμπιονίκης, Αλισον Σμιτ, ζήτησαν την μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), λόγω του χειρισμού του σκανδάλου ντόπινγκ στην κινεζική κολύμβηση το 2021.
«Προτρέπω το Κογκρέσο να χρησιμοποιήσει την σημαντική επιρροή του στον WADA για να καταστήσει τον οργανισμό ανεξάρτητο και αποτελεσματικό. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι ο WADA υπέκυψε για άλλη μια φορά στην πίεση του διεθνούς αθλητισμού. Κάτι που είναι σκόπιμο εις βάρος του αθλητή», είπε ο Φελπς μιλώντας σε μια υποεπιτροπή Εποπτείας και Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.
Τον περασμένο Απρίλιο, οι New York Times και ο γερμανικός τηλεοπτικός σταθμός ARD ανέφεραν ότι 23 Κινέζοι κολυμβητές βρέθηκαν θετικοί το 2021, σε χρήση τριμεταζιδίνης, μιας ουσίας, που μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των αθλητών.
Κανένας από τους 23 κολυμβητές δεν αποκλείσθηκε, με τον WADA να αποδέχεται την εξήγηση των κινεζικών αρχών ότι τα αποτελέσματα οφείλονταν σε μόλυνση τροφίμων σε ξενοδοχείο όπου είχαν μείνει.
Στην συνέχεια, αρκετοί από αυτούς τους αθλητές κατέκτησαν μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ενώ 11 εξ΄αυτών επελέγησαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου).
Ο 38χρονος κολυμβητής με 23 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια συνέκρινε την τρέχουσα κατάσταση με αυτήν του 2017, όταν είχε ήδη ζητήσει μεταρρυθμίσεις στον WADA μετά το σκάνδαλο ντόπινγκ στη Ρωσία το 2014:
«Είναι σαφές ότι όλες οι προσπάθειες μεταρρύθμισης του WADA απέτυχαν και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν βαθιά συστημικά προβλήματα που αποδεικνύονται επιζήμια για την ακεραιότητα του διεθνούς αθλητισμού και το δικαίωμα των αθλητών στον δίκαιο ανταγωνισμό», εκτίμησε ο Αμερικανός και πρόσθεσε:
«Ως αθλητές, δεν μπορούμε πλέον να εμπιστευόμαστε τυφλά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ, που συνεχίζει να αποδεικνύει ότι είναι ανίκανος ή απρόθυμος να επιβάλει τις πολιτικές του με συνέπειες σε όλον τον κόσμο».
Οσον αφορά στην 34χρονη Σμιτ, η ήταν μέλος της αμερικανικής ομάδας σκυταλοδρομίας 4×200μ. ελεύθερο που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Τόκιο, πίσω από την Κίνα.
Αν και είχε ακούσει «φήμες για ντόπινγκ από την κινεζική ομάδα» σε όλη της την καριέρα, αρχικά δεν είχε λόγο να τις πιστέψει, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:
«Αλλά σήμερα, όταν έμαθα ότι η κινεζική σκυταλοδρομία αποτελούνταν από αθλητές που δεν είχαν εκτίσει τιμωρία, έχω αμφιβολίες. Ζητώ, εκ μέρους των Αμερικανών αθλητών, λογοδοσία από τον WADA και το παγκόσμιο σύστημα αντιντόπινγκ».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ