Η «αυλαία» της νέας σεζόν στη Φόρμουλα Ένα θα ανοίξει στις 5 Μαρτίου στο Μπαχρέιν, ενώ παραμένει στο καλαντάρι το γκραν πρι του Μονακό, το οποίο θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου στους δρόμους του Πριγκιπάτου.
Τον αριθμό-ρεκόρ των 24 γκραν πρι περιλαμβάνει το αγωνιστικό πρόγραμμα της Φόρμουλα Ένα, το οποίο ενέκριναν σήμερα (20/9) μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας τα μέλη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA).
Στο καλαντάρι προστίθεται το γκραν πρι του Λας Βέγκας, το οποίο θα είναι ο προτελευταίος αγώνας της χρονιάς και ο τρίτος επί αμερικανικού εδάφους, καθώς ήδη στο πρόγραμμα υπάρχουν το γκραν πρι των Ηνωμένων Πολιτειών (στο Όστιν του Τέξας) και το γκραν πρι του Μαϊάμι.
Το γκραν πρι του Αμπού Ντάμπι θα είναι γι’ ακόμη μια χρονιά το τελευταίο γκραν πρι της σεζόν στις 26 Νοεμβρίου, ενώ το γκραν πρι του Κατάρ, το οποίο θα διεξαχθεί στις 8 Οκτωβρίου, επιστρέψει στο καλαντάρι μετά από απουσία ενός έτους. Στο αγωνιστικό πρόγραμμα επανακάμπτει και το κινεζικό γκραν πρι, το οποίο, λόγω της πανδημίας, διεξήχθη για τελευταία φορά το 2019, ενώ, σε σχέση με το καλαντάρι του 2022, «κόπηκε» το γκραν πρι της Γαλλίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, προκειμένου να «χωρέσουν» οι 24 αγώνες, το βελγικό γκραν πρι, το οποίο ήταν παραδοσιακά το πρώτο γκραν πρι μετά την καλοκαιρινή διακοπή, μετατέθηκε στο τέλος Ιουλίου και θα είναι το τελευταίο του πρώτου… μέρους της σεζόν.
Επίσης, σε μια προσπάθεια των μελών του Παγκοσμίου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού να βελτιστοποιήσουν όλα τα αγωνιστικά προγράμματα των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων της FIA, δεν διεξάγεται γκραν πρι της Φόρμουλα Ένα στις 11 Ιουνίου, προκειμένου να μην συμπέσει με τον φημισμένο αγώνα 24 ωρών του Λε Μαν που είναι προγραμματισμένος για το διήμερο 10-11/6.
Το αγωνιστικό πρόγραμμα της Φόρμουλα Ένα για το 2023 έχει ως εξής:
5 Μαρτίου Μπαχρέιν (Σακχίρ)
19 Μαρτίου Σαουδική Αραβία (Τζέντα)
2 Απριλίου Αυστραλία (Μελβούρνη)
16 Απριλίου Κίνα (Σανγκάη)
30 Απριλίου Αζερμπαϊτζάν (Μπακού)
7 Μαΐου Μαϊάμι
21 Μαΐου Εμίλια Ρομάνια (Ίμολα)
28 Μαΐου Μονακό (Μόντε Κάρλο)
4 Ιουνίου Ισπανία (Βαρκελώνη)
18 Ιουνίου Καναδάς (Μόντρεαλ)
2 Ιουλίου Αυστρία (Σπίλμπεργκ)
9 Ιουλίου Μ. Βρετανία (Σίλβερστοουν)
23 Ιουλίου Ουγγαρία (Βουδαπέστη)
30 Ιουλίου Βέλγιο (Σπα-Φρανκορσάμπ)
27 Αυγούστου Ολλανδία (Ζάντφορντ)
3 Σεπτεμβρίου Ιταλία (Μόντσα)
17 Σεπτεμβρίου Σιγκαπούρη
24 Σεπτεμβρίου Ιαπωνία (Σουζούκα)
8 Οκτωβρίου Κατάρ
22 Οκτωβρίου ΗΠΑ (Όστιν)
29 Οκτωβρίου Μεξικό
5 Νοεμβρίου Βραζιλία (Σάο Πάουλο)
18 Νοεμβρίου Λας Βέγκας (ΗΠΑ)
26 Νοεμβρίου Άμπου Ντάμπι (Νησί Γιάς)
Δείτε επίσης: Μουντιάλ 2022: Τα πέντε ρεκόρ που μπορεί να σπάσει ο Μέσι