Γ. Πατούλης: «Η Περιφέρεια διαθέτει ένα ρεαλιστικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων»

Γ. Πατούλης: «Η Περιφέρεια διαθέτει ένα ρεαλιστικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων»

Η επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί «ιστορική πρόκληση» για την Περιφέρεια Αττικής, η οποία θα το αντιμετωπίσει με ρεαλιστικό σχεδιασμό και άξονα την αύξηση του όγκου των ανακυκλώσιμων υλικών, τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά την παρουσίαση των θέσεων της Περιφέρειας στην κοινή συνεδρίαση της ειδικής διαρκούς επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της ειδικής μόνιμης επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος στη Βουλή.

Κεντρικό θέμα της συνεδρίασης στην οποία προήδρευσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ήταν η ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος και η εφαρμογή της στην Ελλάδα. Ο κ. Πατούλης, επικέντρωσε την ομιλία του στη διαχείριση των αποβλήτων και το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πλαίσιο στο οποίο πρόσθεσε ως ιδιαιτέρως αναγκαία, τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού με την κεντρική διοίκηση. «Μόνο έτσι θα καταστεί εφικτός ο στόχος της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων που θάβονται με την ταυτόχρονη αύξηση του όγκου των ανακυκλώσιμων υλικών», σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στόχοι, ενώ επισήμανε ότι έχει ζητήσει με επιστολή του από όλες τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής να καταθέσουν τις δικές τους ολοκληρωμένες προτάσεις για το ζήτημα, προκειμένου να ληφθούν υπόψιν στην κατάρτιση του τελικού σχεδίου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι «δεν θα υπάρξει καμία επιείκεια σε όσους παρανομούν», με αφορμή ερωτήσεις που τέθηκαν σχετικά με τη λειτουργία ανεξέλεγκτων χωματερών, την τσιμεντοποίηση ρεμάτων σύμφωνα με τον σχεδιασμό της προηγούμενης διοίκησης και τη λειτουργία του πάρκου Τρίτση. Στο θέμα των ρεμάτων ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αλλάξει τον σχεδιασμό στον τρόπο απορροής με μείωση της τσιμεντοποίησης, ενώ αναφέρθηκε και στη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων για την δημιουργία 7 μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική. Για το Πάρκο Τρίτση τόνισε ότι αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια και συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν άμεσα έργα για την σωστή λειτουργία του πάρκου ως μητροπολιτικού περιβαλλοντικού χώρου. Σχετικά με την στεγανοποίηση των λιμνών, ανέφερε ότι είναι στις άμεσες προτεραιότητες παρεμβάσεων της Περιφέρειας.

«Στοχεύουμε εντός του 2020 να έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του 50% των δράσεων, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021. Να επιτύχουμε την οργάνωση δικτύων συλλογής βιοαποβλήτων σε όλους τους δήμους και να σταματήσει η ταφή ανεπεξέργαστων απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ έως το τέλος της θητείας, ενώ τα οικονομικά οφέλη από την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία πολλών μικρών δράσεων και πράσινων θέσεων εργασίας».

Ο Γ. Πατούλης ανέπτυξε και τους άξονες, σύμφωνα με τους όποιους θα υλοποιηθεί ο στόχος το 2020 να αποτελέσει έτος ανακύκλωσης για την Αττική. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η Περιφέρεια στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής αντίληψης άμεσα θα προχωρήσει:

– Σε ανασχεδιασμό προγραμμάτων πρόληψης κι επαναχρησιμοποίησης .

– Σε ενίσχυση της ανακύκλωσης με πύκνωση του μπλε κάδου.

Σε δημιουργία πράσινων σημείων σε όλους τους δήμους, γωνιών ανακύκλωσης με πολλά καθαρά ρεύματα (γυαλί, πλαστικό, χαρτί, μέταλλα, κλπ), δικτύου συλλογής βιοαποβλήτων (καφέ κάδος), μικρών περιφερειακών μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ). Επισήμανε δε, ότι έως το τέλος του 2023 τα βιοαπόβλητα που δεν κομποστοποιούνται στο σπίτι θα συλλέγονται και θα επεξεργάζονται χωριστά από τα άλλα απόβλητα.

Ο περιφερειάρχης αναφερόμενος στη συνεργασία με τους δήμους είπε ότι εντός διμήνου θα καταθέσουν στοιχεία για την πορεία υλοποίησης των τοπικών σχεδίων διαχείρισης και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Για την διευκόλυνση τους, εντός του Οκτωβρίου, η Περιφέρεια θα δημιουργήσει ένα help desk που θα απαντά στις απορίες και θα δίνει κατευθύνσεις για την προσαρμογή των τοπικών σχεδίων στις νέες οδηγίες, ενώ μέχρι τον Φεβρουάριο θα έχει δημιουργηθεί μια σομή εκπόνησης υποστηρικτικών μελετών για διάφορες δράσεις (πράσινα σημεία, γωνιές ανακύκλωσης, τεχνικά δελτία ΕΣΠΑ, κ.ά.).

Ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι η Περιφέρεια σε συνεργασία με το ΥΜΕΠΠΕΡΑΑ και το ΠΕΠ Αττικής θα εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση αυτών των δράσεων κατά απόλυτη προτεραιότητα. Επίσης, σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση, θα επιλύσει θεσμικά προβλήματα όπως οι χωροθετήσεις, ενώ θα εξεταστεί η δυνατότητα συμφωνίας με μεγάλους παραγωγούς αποβλήτων (ξενοδοχεία, εστιατόρια, κλπ) για την χωριστή συλλογή των εμπορικών αποβλήτων, προκειμένου να μην επιβαρύνονται οι δήμοι.

Τέλος, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια θα συμβάλει στη δημιουργία της κυκλικής οικονομίας στα προϊόντα που θα προκύπτουν από τη διαλογή στην πηγή και ειδικά για το κομπόστ από τον καφέ κάδο, ενώ θα προχωρήσει και στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τη διαχείριση των διαφορετικών ρευμάτων από τη αποκομιδή με διαλογή στην πηγή.

 

©Πηγή: amna.gr

Loading