Γ. Βρούτσης: «Εφαρμόζουμε τις δεσμεύσεις μας για διαφάνεια και εξορθολογισμό σε όλους τους τομείς του αθλητισμού μέσω παρεμβάσεων-σταθμών στη διαχείριση των οικονομικών όλων των αθλητικών φορέων»

Γ. Βρούτσης: «Εφαρμόζουμε τις δεσμεύσεις μας για διαφάνεια και εξορθολογισμό σε όλους τους τομείς του αθλητισμού μέσω παρεμβάσεων-σταθμών στη διαχείριση των οικονομικών όλων των αθλητικών φορέων»

Η ερμηνευτική εγκύκλιος που εκδόθηκε από το Υπουργείο Αθλητισμού παρέχει οδηγίες και διευκρινίσεις για τη συμμόρφωση και την ορθή εκτέλεση των προϋπολογισμών των εποπτευομένων φορέων, σύμφωνα με το άρθρο 84 του ν.5128/2024 (A΄ 118), το οποίο πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή. Ο κύριος στόχος της διάταξης είναι η οικονομική διαφάνεια και η πλήρης εποπτεία των αθλητικών Ομοσπονδιών.

«Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου ως αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, έθεσα ως προτεραιότητα τη διενέργεια σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς του ελληνικού Αθλητισμού. Πολλές από αυτές μάλιστα είτε έχουν ήδη υλοποιηθεί είτε είναι σε διαδικασία υλοποίησης, όπως η δημιουργία ασφαλών αθλητικών εγκαταστάσεων, η ψήφος νόμου κατά της αθλητικής βίας, η ταυτοπροσωπία μέσω ηλεκτρονικού εισιτηρίου, η ψηφιοποίηση και χαρτογράφηση του ελληνικού Αθλητισμού με το e-kouros, η κωδικοποίηση της αθλητικής νομοθεσίας, καθώς και ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση όλων των εθνικών αθλητικών κέντρων, όπως ΟΑΚΑ και ΣΕΦ, με την πρώτη γενναία αύξηση των προϋπολογισμών τους.», δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης, προσθέτοντας: «Σήμερα, μετά την ψήφο του τελευταίου νόμου και την εγκύκλιο του Υπουργείου Αθλητισμού, επιλύουμε οριστικά ένα χρόνιο πρόβλημα που υπονόμευε διαχρονικά τη χρηστή διαχείριση και αύξανε τα χρέη των αθλητικών φορέων σχετικά με τη χρήση των εγκαταστάσεων. Αυτή η κατάσταση οδηγούσε σε χαμένα έσοδα για τα ΕΑΚ και τους εποπτευόμενους φορείς μας, ποσά κρίσιμα για τη συντήρηση και ανακαίνισή τους. Τώρα επιλύουμε αυτό το ζήτημα για πάντα.»

Οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν θεσπιστεί είναι οι εξής:

– Διενέργεια ελέγχου των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων από Ορκωτούς Ελεγκτές για τους αθλητικούς φορείς με ετήσιο προϋπολογισμό άνω των 100.000 ευρώ.

– Περιορισμός των αυθαίρετων εκτιμήσεων των Ομοσπονδιών, οι οποίες οδηγούν σε ελλείμματα -θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον τους- με την παραδοχή ή απόκλιση των προϋπολογισμένων εσόδων να μην υπερβαίνει το 10% των εσόδων του απολογισμού του προηγούμενου έτους.

– Αποδοχή του πάγιου αιτήματος των διοικήσεων των Αθλητικών Ομοσπονδιών να προϋπολογίζουν έγκαιρα βασιζόμενες στο 80% των εσόδων της κρατικής επιχορήγησης του προηγούμενου χρόνου. Αυτό το ποσό θα αναπροσαρμόζεται μετά την οριστικοποίηση της ετήσιας επιχορήγησής τους, επιτρέποντας για πρώτη φορά σε όλες τις Ομοσπονδίες και τους Αθλητικούς φορείς να υποβάλλουν τους προϋπολογισμούς τους έγκαιρα.

– Υποχρεωτική προσκόμιση, για πρώτη φορά, βεβαίωσης περί μη οφειλής από 1/1/2024 προς τα Ν.Π.Δ.Δ. Εθνικά Αθλητικά Κέντρα εποπτευομένων από το Υπουργείο Αθλητισμού και τα Ν.Π.Ι.Δ. Ο.Α.Κ.Α., ΣΕΦ, ΕΟΚΑΝ. Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Ν. 5128/2024 (Α΄ 118), φορείς που αιτούνται επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, θα πρέπει να μην έχουν υποχρεώσεις προς τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου «Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας», «Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ» και «Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών – Σπύρος Λούης», οι οποίες παραμένουν ανεξόφλητες. Εάν υπάρχουν οφειλές, το ποσό θα παρακρατείται από το Υπουργείο Αθλητισμού κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της τακτικής επιχορήγησης και θα αποδίδεται έπειτα στους φορείς με τις οφειλές.

Οι πόροι που θα αποδίδονται σε όλα τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη συντήρηση, τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play