ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΠΕ - ΜΠΕ

Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών: «Ενδελεχή έλεγχο των Ρώσων αθλητών»

Η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών και Αθλητισμού, Νάνσι Φέιζερ, ζήτησε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) να διερευνήσει προσεκτικά το ιστορικό των ρωσικών αθλητών και να αποκλείσει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, όσους υποστήριξαν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η ΔΟΕ, υπό την ηγεσία του Γερμανού Τόμας Μπαχ, ενέκρινε την παρουσία ρωσικών και λευκορωσικών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024, υπό ανεξάρτητη σημαία και αυστηρές όρους ουδετερότητας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν προκριθεί στη διοργάνωση.

propoli

«Ο πολεμοχαρής Πούτιν δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπορεί να χρησιμοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι για την προπαγάνδα του. Το ότι οι ρωσικές ομάδες παραμένουν αποκλεισμένες και ότι οι σημαίες και τα σύμβολα απαγορεύονται είναι το ελάχιστο που μπορούμε να περιμένουμε από την ΔΟΕ», επεσήμανε η Φέϊζερ.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Μάρτιο του 2023, η ΔΟΕ συνέστησε στις διεθνείς ομοσπονδίες να επανενσωματώσουν Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές, μεμονωμένα, κάτω από ουδέτερη σημαία, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υποστήριζαν τον πόλεμο που άρχισε ο ρωσικός στρατός στις 24 Φεβρουαρίου 2022 με την εισβολή κατά της Ουκρανίας και ότι δεν έχουν σύνδεση, είτε με τον στρατό, είτε με τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας.

«Τώρα εναπόκειται στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και στις διεθνείς ομοσπονδίες να εξετάσουν με μεγάλη ακρίβεια, εάν μεμονωμένοι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές αποκλείονται, εφ’ όσον έχουν υποστηρίξει με οποιονδήποτε τρόπο τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας ή εάν έχουν οποιαδήποτε σχέση με την ρωσική κυβέρνηση και τον ρωσικό στρατό», επιβεβαίωσε η υπουργός Εσωτερικών, επίσης αρμόδια για τον Αθλητισμό.

Δείτε επίσης: Κλοπ: «Πρώτη φορά είδα ομάδα να παίζει τόσο άσχημα και να κερδίζει»

Loading