Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η φτώχεια μπορεί να σε ωθήσει στα όρια σου

Στο αμερικανικό αθλητικό μέσο Bleacher Report φιλοξενήθηκε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, εκεί όπου μίλησε για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που βίωσε στην Ελλάδα ως μαύρος, για τη φτώχεια αλλά και για το φόβο που είχε για τους γονείς του, με αφορμή τη δημιουργία ενός μίνι ντοκιμαντέρ για τη ζωή του από το αμερικανικό σάιτ. «Η φτώχεια μπορεί να σε ωθήσει στα όρια σου» είπε σε ένα σημείο της συνέντευξης.

Ερωτηθείς για τα παιδικά του χρόνια, ο Έλληνας σούπερ σταρ ανέφερε πως ως ένα μαύρο παιδί σε μια χώρα λευκών είναι πολύ δύσκολο να μεγαλώνεις καθώς περιτρυγιρίζεσαι από μεγάλη αρνητικότητα και ρατσισμό. Χαρακτηριστικά, είπε ότι την πρώτη φορά που είδε έναν μαύρο άνδρα να οδηγάει αυτοκίνητο στις ΗΠΑ σοκαρίστηκε.

Στη συνέχεια μίλησε για τους γονείς του και για τις σκέψεις που έκανε όταν δεν τους έβρισκε σπίτι, καθώς ως παράνομοι, μπορούσαν να τους απελάσουν ανά πάσα στιγμή. «Οι γονείς μου ήταν παράνομοι, δεν μπορούσαμε να βγάλουμε ένα διαβατήριο ή μια ελληνική ταυτότητα. Όταν είσαι παράνομος στην Ελλάδα, ξέρεις ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να απελαθείς. Ό,τι κι αν έκαναν οι γονείς μου, το έκαναν πολύ προσεκτικά. Όταν είσαι παράνομος, δεν θέλεις να περπατάς στον δρόμο η Αστυνομία μπορεί να σε σταματήσει και να σε στείλει πίσω στη χώρα σου, μπορεί να μην ξαναδείς ποτέ τα παιδιά σου. Αν γύριζα από το σχολείο και δεν έβρισκα τη μητέρα μου, το μυαλό μου έτρεχε. Σκεφτόμουν που βρισκόταν, αναρωτιόμουν αν ήταν καλά εκείνη και ο πατέρας μου.

Πολλές φορές σκέφτηκα ότι θα απελαθούν οι γονείς μου, ευτυχώς αυτή η μέρα δεν ήρθε ποτέ. Ήταν δύσκολο και πάντα θα είναι δύσκολο να είσαι μαύρος σε μια χώρα λευκών, έρχονται στιγμές που αισθάνεσαι ότι δεν είσαι αυτός που πραγματικά είσαι. Εγώ γεννήθηκα στην Ελλάδα, δεν έχω πάει ποτέ στη Νιγηρία, πήγα σε ελληνικό σχολείο με τους φίλους μου, η Ελλάδα είναι όσα γνωρίζω. Δεν βγήκα ποτέ από εκείνη μέχρι τα 18 μου».

Στο ντοκιμαντέρ μίλησε και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, για το πώς ο ίδιος ως μεγαλύτερος βίωνε όλη αυτή την κατάσταση με τους γονείς του.

«Ήταν δύσκολα, οι γονείς μου ήρθαν από τη Νιγηρία στην Ελλάδα και γνωρίστηκαν στη διαδρομή. Είναι τρελό, δεν μπορείς να εργαστείς όταν είσαι μετανάστης όμως ο πατέρας μου ήθελε να ζήσει εδώ γιατί έλεγε πως η ελληνική κουλτούρα και το εκπαιδευτικό σύστημα θα είναι σπουδαία για εμάς. Γύριζα τους δρόμους για να πουλήσω πράγματα, μαζί με τα αδέλφια μου.

Σαν παιδιά καταλάβαμε τη σημασία της εργασίας και πόσο σημαντικό είναι να δουλέψεις για να παρέχεις τα σημαντικά στην οικογένειά σου, τη μητέρα σου και τον πατέρα σου. Πάντα προσπαθούσα να βρω τους γονείς μου με κάποιον τρόπο, διότι δεν είχαμε τηλέφωνο. Αν γινόταν κάτι, αν τους συλλάμβαναν, δεν θα γνωρίζαμε που να τους αναζητήσουμε. Δεν θα ξέραμε ποιον να πάρουμε και που να πάμε».

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Δείτε επίσης: Τέλος ο Σλούκας από τη «Φενέρ», ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή στον Ολυμπιακό