Γίνετε Μουντιάλ  χωρίς τον Κριστιάνο;

Γίνετε Μουντιάλ χωρίς τον Κριστιάνο;

H Πορτογαλία και μαζί της ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα διεκδικήσει στα play-offs του Μαρτίου (24-29) τη συμμετοχή της στο Μουντιάλ του Κατάρ. 

Λίγες ημέρες πριν από την κλήρωση (26/11), όπου οι Ιβηρες θα βρουν-καταρχήν-απέναντί τους, μία εκ των,  Πολωνία, Τουρκία, Ουκρανία, Β. Μακεδονία, Αυστρία, Τσεχία, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο της απουσίας των Πορτογάλων από το κορυφαίο ραντεβού.  Κυρίως βέβαια για το πώς θα είναι ένα Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Κάποιοι μιλάνε ακόμα και για μία καταστροφή, για τον ίδιο στα 36 του χρόνια, αλλά επίσης για το Κατάρ, τη διοργάνωση, μία μεγάλη απουσία για το ποδόσφαιρο.

«Το ποδόσφαιρο μας έχει δείξει ξανά και ξανά ότι μερικές φορές είναι οι πιο θυελλώδεις δρόμοι που μας οδηγούν στα πιο επιθυμητά αποτελέσματα. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε εκεί», έγραψε πριν λίγες ημέρες ο Κριστιάνο Ρονάλντο στο Instagram, εκεί που ο Πορτογάλος έχει 367 εκατομμύρια ακόλουθους, στέλνοντας το δικό του μήνυμα σιγουριάς για την συμμετοχή του στο 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο της καριέρα του. 

Όμως εάν.. 

Η απουσία του θα έχει αθλητική και οικονομική απόχρωση, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας Marca.
«Γι αυτόν θα ήταν καταστροφή», λέει ο Νούνο Λουζ, Πορτογάλος δημοσιογράφος της αλυσίδας SIC. 

Ο συμπατριώτης του Πάουλο Φούτρε, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, είναι αισιόδοξος γιατί «ο Κριστιάνο δεν είναι ποτέ απών σε μια μεγάλη διοργάνωση και δεν νομίζω ότι θα λείπει τώρα, αλλά του απομένουν δύο τελικοί. Τα play-offs είναι μια απογοήτευση για όλους τους Πορτογάλους, αλλά είναι η ώρα να σηκωθείς

Είναι σίγουρα δύσκολο να δεις ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με 32 ομάδες και 800 ποδοσφαιριστές χωρίς την εικόνα του Κριστιάνο Ρονάλντο. 

Ο Μαρκ Μενσέν, διευθυντής και ιδρυτής του 2Playbook, μιας επιχειρηματικής πλατφόρμας για την αθλητική βιομηχανία, εκτιμά ότι ο Κριστιάνο «αφού πέρασε από τη Γιουβέντους, κατάφερε για άλλη μια φορά να τραβήξει μεγάλη προσοχή με τη μετακόμισή του στη Γιουνάιτεντ, ήταν μια άλλη αναλαμπή γι αυτόν. Nά μη βρεθεί στο Κατάρ πάντως θα ήταν δύσκολο, περισσότερο αθλητικά παρά για λόγους διαφήμισης».
 Είναι χαρακτηριστικό ότι τις πρώτες ώρες της επανένταξής του στην Γιουνάιτεντ, πουλήθηκαν περισσότερες από 350.000 φανέλες με το όνομά του, αριθμός εκτός των προβλέψεων.

«Ο Κριστιάνο δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτα σε κανέναν. Αλλά γι αυτόν θα ήταν ένα πολύ σκληρό χτύπημα, πολύ, πολύ σκληρό. Θα ήταν μεγάλη απογοήτευση», πρόσθεσε ο Φούτρ, ενώ ο Νούνο Λουζ είπε: «Ψυχολογικά είναι πολύ δυνατός, είναι το καλύτερο χαρακτηριστικό του. Είναι ικανός να μεταμορφώσει πολύ κακές στιγμές σε άλλες πολύ καλές. Βρίσκει δύναμη από εκεί που δεν υπάρχει».

Έτσι κι αλλιώς ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ένα παγκόσμιο εμπορικό σύμβολο, ένας επιπλέον λόγος η παρουσία του στο Κατάρ, να αποτελεί όχι μόνο μεγάλη δική του προσδοκία.

«Βασιλιάς» στα social media, αφού από τους προαναφερθέντες 367 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram, πλησιάζει τα 96 εκατομμύρια στο Twitter.
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας ήταν ο τρίτος πιο αναφερόμενος, πίσω από τον Νεϊμάρ και τον Μέσι, με το πλεονέκτημα για τον Βραζιλιάνο ότι ήταν αυτός που άντεξε περισσότερο αγωνιστικά, μέχρι τα προημιτελικά. 

Ένα πολύ απλό «tweet» από τον CR7 κατά τη διάρκεια εκείνης της εκδήλωσης: «Let’s go family», συγκέντρωσε σχεδόν μισό εκατομμύριο «like». Χάρη στον Κριστιάνο, η Πορτογαλία ήταν η πέμπτη πιο διάσημη ομάδα, πίσω από Βραζιλία,  Γαλλία,  Αργεντινή και  Αγγλία.
 Επίσης Μια πρόσφατη μελέτη του SportsPro κατέταξε τον Κριστιάνο Ρονάλντο ως τον έκτο πιο εμπορεύσιμο αθλητή με βάση τη συχνότητα, την αφοσίωση, τα δημογραφικά στοιχεία και την απήχηση των θαυμαστών. Στις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης είναι η  Σιμόν Μπαίλς και η Ναόμι Οσάκα.

Ο Κριστιάνο, με εμπορικές σχέσεις με τις Nike, Clear, Herbalife, MTG και Unilever, μεταξύ άλλων εταιρειών, επίσης με συμμετοχή στην αλυσίδα ξενοδοχείων Pestana CR7 και στη βιομηχανία μαλλιών με την Insparya, ξέρει την απήχηση και τις συνέπειες, που θα έχει η απουσία του, στις χορηγικές συμφωνίες
«Δεν νομίζω ότι είναι σημαντικό από πλευράς χρημάτων και δημοσιότητας. Είναι πιο σημαντικό για την συμμετοχή του διοργάνωση παρά για τα έσοδά του. Παίζεται επίσης σε μια περιοχή του πλανήτη που τον λατρεύει», σημειώνει ο Νούνο Λουζ.

Η «βιτρίνα» ενός Μουντιάλ  δημιουργεί τεράστιο όγκο. Σύμφωνα με τη FIFA, 3,572 δισεκατομμύρια άνθρωποι συνδέθηκαν για τουλάχιστον ένα λεπτό με τη διοργάνωση στη Ρωσία το 2018. Στον τελικό, μεταξύ Γαλλίας και Κροατίας, 1,120 δισεκατομμύρια θεατές συγκεντρώθηκαν σε κάθε τύπο οθόνης για να τον παρακολουθήσουν. 

Οι λόγοι είναι πολλοί. Και σημαντικοί.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δοκιμάσει τη πικρή γεύση που γεύτηκαν πριν από αυτόν ο Ντι Στέφανο το 1958 ή ο Κρόιφ το 1970.  Και μαζί του  δεν το επιθυμούν πολλοί άλλοι ακόμα, πλέον των εκατομμυρίων θαυμαστών του.

 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading