Γιουσούφ Ντικέτς: «Είμαι ο ίδιος άνθρωπος»…

Η σεμνότητα αποτελεί τρόπο ζωής για τον Τούρκο «αργυρό» Ολυμπιονίκη της σκοποβολής, Γιουσούφ Ντικέτς, ο οποίος κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο μεικτό ομαδικό αγώνισμα 10 μέτρων με αεροβόλο πιστόλι. Άθελά του, έγινε διάσημος μετά από φωτογραφίες που τον εικονίζουν να αγωνίζεται σχεδόν… αδιάφορα, με το χέρι στην τσέπη και χωρίς προστατευτικά γυαλιά ή κράνος, οι οποίες έχουν διαδοθεί παγκοσμίως.

«Είμαι ο ίδιος άνθρωπος… Την επόμενη ημέρα μετά την κατάκτηση του αργυρού μετάλλιου, όλοι επικοινωνούσαν μαζί μου για το πόσες φορές είδαν τις φωτογραφίες μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως, αυτό δεν με απασχολεί, προχωρώ τη ζωή μου όπως πριν», ανέφερε σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο από το προπονητήριο στην Άγκυρα, όπου προπονείται.

Η χαλαρή του πόζα έχει αναδειχθεί σε σύμβολο νίκης, με αρκετούς αθλητές στο Παρίσι να τον μιμούνται μετά την απόκτηση μεταλλίου, όπως ο σούπερ σταρ του άλματος επί κοντώ, Αρμάντ Ντουπλάντις από τη Σουηδία.

Ακόμα και ο Έλον Μασκ, «ισχυρός άνδρας» του X, μοιράστηκε ένα βίντεο με τον Ντικέτς, το οποίο συγκέντρωσε 170 εκατομμύρια προβολές! Παράλληλα, κυκλοφορούν βιντεοπαιχνίδια και κινούμενα σχέδια που τον απεικονίζουν ως μυστικό πράκτορα, μετατρέποντάς τον σε φιγούρα που αναπαράγει τη σιγουριά και την αδιαφορία.

Για τον 51χρονο Ντικέτς, η πραγματική επιτυχία είναι η κατάκτηση αυτού του Ολυμπιακού μεταλλίου, το πρώτο για την Τουρκία στο αεροβόλο πιστόλι 10 μέτρων.

«Κάποιοι θεώρησαν ότι το χέρι μου στην τσέπη συνιστά αλαζονεία, αλλά δεν γνωρίζουν τίποτα για μένα ούτε για την αθλητική σκοποβολή», λέει με γέλιο και προσθέτει: «Το κάνω μόνο και μόνο για να διατηρώ το σώμα μου σταθερό και σε ισορροπία, δεν έχει να κάνει με τίποτα άλλο».

Ως πρώην αξιωματικός της χωροφυλακής που έχει συνταξιοδοτηθεί εδώ και έναν χρόνο, ο Τούρκος Ολυμπιονίκης προτιμά να αγωνίζεται χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό: «Αφού πυροβολώ με τα δύο μάτια ανοιχτά, δεν νιώθω άνετα με γυαλιά, κράνη ή οποιοδήποτε άλλο αξεσουάρ. Γι’ αυτό και δεν τα χρησιμοποιώ».

Αυτή η προσέγγιση ακολουθείται και από τη συμπαίκτριά του, Σεβάλ Ιλάϊντα Ταρχάν, η οποία επίσης τοποθετεί το χέρι στην τσέπη, φορά ένα σκουφάκι ως μοναδικό αξεσουάρ.

«Δείξαμε στον κόσμο ότι μπορεί κάποιος να πετύχει χωρίς τη χρήση εξοπλισμού», υποστηρίζει ο Ντικέτς, πιστεύοντας ότι η στάση του, πέρα από την αυτοπεποίθηση, συμβολίζει το Ολυμπιακό πνεύμα:

«Η δίκαιη αθλητική πρακτική, η αποποίηση ντόπινγκ και η διάκριση μέσω τεχνικής και φυσικής κατάστασης είναι κομμάτι του Ολυμπιακού πνεύματος. Υπάρχει κάτι όμορφο και φυσικό σε αυτόν τον κόσμο, το οποίο εκτιμώ και με κάνει ευτυχισμένο».

Απέκτησε αυτήν τη στάση μετά από 24 χρόνια έντονης πρακτικής στη σκοποβολή, ξεκινώντας από τη χωροφυλακή, κατακτώντας πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες πολλές παγκόσμιες και ευρωπαϊκές διακρίσεις.

Ο Ντικέτς προπονήθηκε τουλάχιστον τέσσερις ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα, για έναν ολόκληρο χρόνο για να προετοιμαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σκοπεύει να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λος Αντζελες το 2028:

«Είμαστε μία από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο, μπορώ να πω ότι είμαστε η καλύτερη. Εργαστήκαμε τόσο σκληρά που σπάσαμε ένα Ολυμπιακό ρεκόρ. Απλώς δεν είχαμε τύχη την ημέρα του τελικού».

Ο Ντικέτς αποκάλυψε και μια συνομιλία που είχε με τον Μασκ: «Τον ρώτησα αν τα ρομπότ θα μπορούσαν να κερδίσουν μετάλλιο με τα χέρια τους στην τσέπη. Δεν νομίζω, γιατί υπάρχουν πράγματα που ούτε η τεχνολογία ούτε τα χρήματα μπορούν να επιτύχουν, καθώς απαιτούν καρδιά»…

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading