Η Γκαμπριέλα Παπαδάκη είναι μία από τις κορυφαίες αθλήτριες όλων των εποχών στον χορό στον πάγο. Η -ελληνικής καταγωγής- Γαλλίδα Ολυμπιονίκης και πεντάκις παγκόσμια πρωταθλήτρια, αποφάσισε πρόσφατα να αποχωρήσει από την ενεργό δράση με τον συμπατριώτη της, Γκιγιόμ Σιζερόν, με τον οποίο αποτέλεσαν επί σειρά ετών ένα από τα κορυφαία δίδυμα στο συγκεκριμένο άθλημα.
Ωστόσο, η Παπαδάκη δεν θα σταματήσει να χορεύει και να προσφέρει εντυπωσιακές στιγμές στον χώρο του χειμερινού αθλητισμού. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε εχθές (14/12), αποφάσισε να προχωρήσει σε μία καινοφανή κίνηση, καθώς μαζί με την Αμερικανίδα κι επίσης Ολυμπιονίκη, Μάντισον Χάμπελ, θα σχηματίσουν «ζευγάρι» κατά την διάρκεια ενός γκαλά πατινάζ, το οποίο θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για το γκαλά «Art on Ice», που έχει προγραμματισθεί σε πολλές πόλεις της Ελβετίας για τον Φεβρουάριο του 2025.
Λίγο μετά την ανακοίνωση γι΄αυτήν την πρωτοφανή απόφαση, η Παπαδάκη μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και εξήγησε τους λόγους που την οδήγησαν σ΄αυτήν την επιλογή: «Η Μάντισον και εγώ έχουμε περάσει τις αντίστοιχες καριέρες μας ανταγωνιζόμενες η μία την άλλη, οδηγούμενες πάντα από τον αμοιβαίο θαυμασμό και την επιθυμία να ξεπεράσουμε τα όρια της πειθαρχίας μας. Στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες κατακτήσαμε το χρυσό και το αργυρό μετάλλιο με τους παρτνέρ μας. Και σήμερα, αφού αποχωρήσαμε αμφότερες από τον πρωταθλητισμό, έχουμε την ευκαιρία να σχηματίσουμε ένα ζευγάρι που χορεύει στον πάγο. Τον ερχόμενο Φεβρουάριο, θα εμφανισθούμε στο Art on Ice στην Ελβετία, το πιο διάσημο σόου καλλιτεχνικού πατινάζ στον κόσμο».
Στην συνέχεια η Παπαδάκη εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την μοναδικότητα αυτής της απόφασης: «Αυτή θα είναι μια ιστορική πρεμιέρα, δεδομένου ότι θα είμαστε το πρώτο γυναικείο χορευτικό ζευγάρι στον πάγο που θα εμφανισθεί σε αυτήν την διεθνή σκηνή. Αυτή η συνεργασία είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό καλλιτεχνικό έργο. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχει πραγματικό αντίκτυπο στην εκπροσώπηση στο καλλιτεχνικό πατινάζ. Στον Καναδά, τα ομόφυλα ζευγάρια επιτρέπεται πλέον να διαγωνίζονται σε εθνικό επίπεδο, αλλά λίγοι άνθρωποι τολμούν να κάνουν αυτήν την επιλογή, συχνά λόγω καθιερωμένων κανόνων και προκαταλήψεων».
Οσον αφορά στον στόχο που έχουν οι δύο Ολυμπιονίκες μέσα απ΄ αυτήν την ενέργεια, η Παπαδάκη, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αυτό που θέλουμε να δείξουμε είναι ότι η συγκρότηση ενός ομόφυλου ζευγαριού δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά και πηγή καλλιτεχνικού και ανθρώπινου εμπλουτισμού για το άθλημά μας. Στον χορό στον πάγο, υπάρχουν πολύ περισσότερες γυναίκες από άντρες (πάνω από το 80% των αθλητών είναι γυναίκες). Αυτό δημιουργεί προκλήσεις για πολλές ταλαντούχες γυναίκες σκέιτερ που δεν μπορούν να βρουν άνδρες παρτνέρ. Η ενθάρρυνση των συνεργασιών μεταξύ γυναικών θα μπορούσε να αλλάξει αυτήν την δυναμική και να προσφέρει νέες ευκαιρίες.
Επιπλέον, θέλουμε να σπάσουμε ορισμένα στερεότυπα σχετικά με τις προσδοκίες για τις γυναίκες στον αθλητισμό, όπως να είναι πάντα θηλυκές, αδύνατες, ακόμη και εύθραυστες. Τοποθετώντας τις γυναίκες σε ρόλους δύναμης, όπως ο αχθοφόρος για παράδειγμα, ελπίζουμε να διευρύνουμε τις προοπτικές για όσους δεν αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται στα τρέχοντα πρότυπα».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κορυφαία πρωταθλήτρια τονίζει με νόημα: «Η Μάντισον κι εγώ είχαμε την τύχη να βρούμε απίστευτους συνεργάτες και να έχουμε μία επιτυχημένη καριέρα. Γνωρίζουμε ότι προερχόμαστε από μια προνομιακή θέση και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αισθανόμαστε ότι είναι ευθύνη μας να ανταποδώσουμε κάτι στο άθλημα που μας έδωσε τόσα πολλά. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την πλατφόρμα για να εμπνεύσουμε άλλους σκέιτερ και να ωθήσουμε το καλλιτεχνικό πατινάζ να εξελιχθεί. Είμαστε πεπεισμένες ότι αυτό το έργο μπορεί να ανοίξει νέες πόρτες, τόσο για τους αθλητές όσο και για την τέχνη που τόσο αγαπάμε. Το Art on Ice είναι κάτι περισσότερο από μια παράσταση για εμάς. Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε ότι το άθλημά μας μπορεί να είναι πιο περιεκτικό, πιο σύγχρονο και πιο τολμηρό. Μπαίνοντας σε αυτό το στάδιο, ελπίζουμε όχι μόνο να προσφέρουμε μια αξέχαστη παράσταση, αλλά και να προκαλέσουμε σκέψη και διάλογο γύρω από τις ατελείωτες δυνατότητες που υπάρχουν στον χορό στον πάγο. Με αυτό το έργο, ονειρευόμαστε ένα μέλλον όπου ο καθένας μπορεί να βρει την θέση του στον πάγο, ανεξάρτητα από το όραμα ή την ταυτότητά του».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ