Η διαρκής επίδραση της πανδημίας στο ποδόσφαιρο

Η διαρκής επίδραση της πανδημίας στο ποδόσφαιρο

Η πανδημία του κορονοϊού έχει διαταράξει τον κόσμο του ποδοσφαίρου, με τους περισσότερους συλλόγους να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, κυρίως από την αισθητή μείωση των εσόδων τους, προσπαθώντας να επιστρέψουν σε προ Covid-19 επίπεδα. 
 

    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η τελευταία  έκθεση της KPMG Football Benchmark Player Valuation Tool, συμβουλευτικής εταιρείας με έδρα την Ολλανδία, η συνολική αγοραία αξία των 500 πιο πολύτιμων ποδοσφαιριστών, έχει μειωθεί κατά 10,3% από την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19, σημειώνοντας πάντως, ότι η αγορά παρουσιάζει αργή ανάκαμψη τους τελευταίους μήνες.

    Κατά την περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου 2020, σύμφωνα πάντα με την εν λόγω έκθεση, η αξία των κορυφαίων 500 παικτών, αλλά και του Top 100 που εκτιμήθηκαν, μειώθηκε κατά 19,6% και 17,9%, αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα της πανδημίας και της αβεβαιότητας σχετικά με την ολοκλήρωση των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων. 

    Ωστόσο, η αγορά ανακάμπτει από τότε. Από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, οι κορυφαίοι 500 και κορυφαίοι 100 ακριβότεροι παίκτες, είχαν αυξημένη αξία κατά 9,2% και 8,2%, αντίστοιχα. 
Σύμφωνα με την τελευταία σχετική αναφορά της 16ης Οκτωβρίου, αποτυπώνεται πολύ πιο αργή ανάπτυξη μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου. 

    «Πράγματι, οι κορυφαίοι 500 παίκτες αποτιμώνται τώρα 2,2% περισσότερο, ενώ οι τιμές των κορυφαίων 100 παικτών αυξήθηκαν κατά 2,1%. Ο κύριος μοχλός για τη σημαντική επιτάχυνση της αγοράς μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου ήταν η συνέχιση και ολοκλήρωση πολλών εγχώριων και διεθνών διοργανώσεων. Όι εξελίξεις εξαφάνισαν μεγάλο μέρος της αβεβαιότητας, αλλά αύξησαν σημαντικά τις προοπτικές των οικονομικών των συλλόγων, ενισχύοντας τη σημαντική αύξηση της αξίας των παικτών που παρατηρήθηκε εκείνη την περίοδο. Από την άλλη πλευρά, η βραδύτερη ανάπτυξη από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο, όταν τα πράγματα ήταν ήδη σε εξέλιξη, αντανακλούσαν το μακροπρόθεσμο status quo του ποδοσφαίρου στην πανδημία», αναφέρεται στην έκθεση.

    Η κυριαρχία των αγγλικών συλλόγων, αποδεικνύεται κατά την εξέταση των κορυφαίων 10 συλλόγων από τη συνολική αγοραία αξία της ομάδας τους, με την κορυφαία του Αυγούστου, Μάντσεστερ Σίτι, να παραμένει στην κορυφή. 

    Η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που έπεσαν στην κατάταξη λόγω της περιορισμένης επένδυσης στις ομάδες τους στο πιο πρόσφατο «μεταγραφικό παράθυρο», ως συνέπεια των οικονομικών «περιορισμών» που προκλήθηκαν από την πανδημία. 
 

    Εν τω μεταξύ, η Τσέλσι βελτίωσε τη θέση της (σ.σ. από την 6η στην 3η) μετά από πολυάριθμες μεταγραφές υψηλού προφίλ. Η οικονομική δύναμη της αγγλικής Premier League που απορρέει από τα κολοσσιακά έσοδα από τηλεοπτικές εκπομπές, είναι ακόμη πιο εμφανής σε μια εξέταση του επιπέδου του εγχώριου πρωταθλήματος. 

     Η συνολική αξία του παίκτη της αγγλικής Premier League είναι σχεδόν διπλάσια από αυτήν του πλησιέστερου ανταγωνιστή της, της Ισπανικής La Liga, από αυτή την άποψη.

    Οι πρώτες πέντε ομάδες στο «ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο», είναι οι εξής:


1. Μάντσεστερ Σίτι  1,1 δισ. ευρώ  +  3,1% σε σχέση με τον Αύγουστο
2. Λίβερπουλ        1,044          +  4,5%
3. Τσέλσι             887 εκατ.    + 12,3%
4. Ρεάλ Μαδρίτης      865          –  6%
5. Μπάγερν            862          +  1,9%

  Ο πίνακας των κορυφαίων 10 παικτών κατά αξία αγοράς δεν έχει καμία αλλαγή, ενώ η σειρά των παικτών διαφέρει ελαφρώς. Ωστόσο, η συνολική αξία αυτών των ελίτ παικτών έχει μειωθεί συνολικά κατά 30 εκατομμύρια ευρώ τους τελευταίους δύο μήνες και ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ της Λίβερπουλ είναι ο μόνος παίκτης ανάμεσά τους που θα μπορούσε να αυξήσει την αξία του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

 

 Η καλοκαιρινή μεταγραφική αγορά χαρακτηρίστηκε από μειωμένο όγκο κορυφαίων  μεταγραφών, ενώ αντίθετα, κυριάρχησε μεγάλος αριθμός μικρότερων συμφωνιών, ή δανεικών με μελλοντικές επιλογές αγοράς. Τέτοιες αλλαγές θέτουν ένα ανώτατο όριο στις αξίες των παικτών, δεδομένου ότι οι σύλλογοι δεν είχαν τα διαθέσιμα κεφάλαια για να δαπανήσουν μεγάλα ποσά σε παίκτες τέτοιου επιπέδου όπως είχαν συνηθίσει να κάνουν.

 

 Ο Γάλλος παγκόσμιος πρωταθλητής Κιλιάν Μπαπέ παραμένει στην κορυφή της κατάταξης με αμετάβλητη αποτίμηση 200 εκατομμυρίων ευρώ τον Οκτώβριο και για άλλη μια φορά, είναι ο μόνος παίκτης που έχει φτάσει σε αυτό το ορόσημο. 

 

 Στη δεύτερη θέση είναι ο Ραχίμ Στέρλινγκ, ο οποίος ανέβηκε από την 3η θέση για να εξασφαλίσει αυτό το σημείο, ακολουθούμενος από τον συμπαίκτη του στην Αγγλία, Τζέιντον Σάντσο, ο οποίος ήταν διαρκώς αντικείμενο ειδήσεων για μεταγραφή αυτό το καλοκαίρι. 

 

 Ο Νεϊμάρ έπεσε από τη 2η στην 4η θέση ως αποτέλεσμα της μείωσης της αγοραίας αξίας κατά 18 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η 5η και η 6η θέση καταλαμβάνονται από παίκτες της Λίβερπουλ, Μοχάμεντ Σαλάχ και Σαντιό Μανέ, και οι δύο αξίας 125 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμα δύο αστέρια της Premier League ακολουθούν, καθώς ο Κέβιν Ντε Μπρόινε και ο Χάρι Κέιν εκτιμώνται  με 120 εκατομμύρια ευρώ. Ο Λιονέλ Μέσι (114 εκατ. ευρώ) συνεχίζει να  υποχωρεί στη λίστα, λόγω του συμβολαίου που έληξε και της αύξησης της ηλικίας του. Τέλος, ο Tρεντ Αλεξάντερ -Άρνολντ, ο αμυντικός με την υψηλότερη αξία, ολοκληρώνει το Top 10 στα 111 εκατομμύρια ευρώ. 

 

 Παρόλο που οι συνθήκες της αγοράς ασκούν πτωτική πίεση στις αξίες των ελίτ παικτών, αυτός κατάφερε να αυξήσει την αξία του λόγω της μικρής ηλικίας του και της έλλειψης κορυφαίων παικτών στη θέση του.


Οι πέντε πρώτοι σε αξίες παίκτες:
1.Κιλιάν Μπαπέ   αξία 200 εκατ. ευρώ  – (αμετάβλητη)
2.Ραχίμ Στέρλινγκ     138             -3 εκατ.
3.Τζέιντον Σάντσο     135             -1
4.Νεϊμάρ              130             -18
5.Σαντιό Μανέ         125             -1
-. Μοχάμεντ Σαλάχ     125             -4

 Ανεξάρτητα από την κατάσταση της αγοράς, οι καλές επιδόσεις επηρεάζουν θετικά τις αξίες των παικτών. Ο Γιόσουα Κίμιχ της Μπάγερν, για παράδειγμα, ανέβηκε από την 29η στην 13η θέση με αποτίμηση 94 εκατ. ευρώ, αύξηση 16,6 εκατ. ευρώ από τον Αύγουστο. Ο συμπαίκτης του Σέρζ Γκνάμπρι  πήγε ακόμα καλύτερα: προχώρησε 23 θέσεις και τώρα είναι 19ος στα 89 εκατομμύρια ευρώ (αύξηση 17,9 εκατομμυρίων ευρώ). Και οι δύο παίκτες προχώρησαν στην κατάταξη μετά από εξαιρετικές εμφανίσεις στο Champions League και στα πρώτα παιχνίδια της Bundesliga.
 

 

Η Μπαρτσελόνα έχει ανάμεσα στις τάξεις της τον παίκτη με την υψηλότερη αύξηση της αγοραίας αξίας. Ο Ισπανός επιθετικός Ανσού Φάτι, που παρουσιάστηκε στην ποδοσφαιρική σκηνή πέρυσι στα 16 του, έπαιξε με την εθνική ομάδα  και ανακηρύχθηκε παίκτης της LaLiga του Σεπτεμβρίου. Τα επιτεύγματά του οδήγησαν σε αύξηση αξίας 26 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου. Ο Άγγλος Μέισον Γκρίνγουντ ακολούθησε επίσης μια παρόμοια άνοδο, αν και είναι σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία. Η σημαντική συνεισφορά του στο γκολ έσπρωξε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Champions League μέσω Premier League την προηγούμενη σεζόν επέτρεψε την αποτίμησή του να αυξηθεί σημαντικά, κατά 21,6 εκατ. eυρώ. 

 

 Εν τω μεταξύ, ο Kολομβιανός σούπερ σταρ Χάμες Ροντρίγες και ο πολλά υποσχόμενος Μαροκινός Ατσράφ Χακίμι της Ρεάλ Μαδρίτης αυτό το καλοκαίρι και υπέγραψαν μακροπρόθεσμες συμφωνίες με  Έβερτον και  Ίντερ. Ως αποτέλεσμα, έχουν μεγάλη αξία από την προηγούμενη έκθεση. 

 

 Είναι ενδιαφέρον ότι η αξία του Χάμες μειώθηκε την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου, εν μέρει λόγω των περιορισμένων ευκαιριών του στη Ρεάλ Μαδρίτης καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους και της επικείμενης εξόδου του. Ο νικητής του Champions League,  Σέρζ Γκνάμπρι, ολοκληρώνει τις πέντε πρώτες θέσεις  μετά τις εξαιρετικές του επιδόσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, με την Μπάγερν.

 

 Ο Νείμάρ ηγείται των…μειώσεων  με 18,1 εκατ. ευρώ, λόγω της επικείμενης λήξης του συμβολαίου του. Στη 2η θέση είναι ο Μαουάνα Σαμάτα a (- 14,6 εκατ. ευρώ), που απέτυχε να κάνει θόρυβο στην Premier League Πρέμιερ Λιγκ με την Άστον Βίλλα. Ο Νιοκολό Τζανιόλιο (- 11,8 εκατ. ευρώ) είναι επίσης αυτή τη λίστα καθώς υπέστη τον δεύτερο τραυματισμό του. Τέλος, Εντέν Αζάρ και  Αντουάν Γκριεζμάν  συμπληρώνουν την λίστα με μειώσεις και οι δύο κατά περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ.
 

Η έκθεση της KPMG Football Benchmark περιλαμβάνει περίπου 5.000 ποδοσφαιριστές που παίζουν στις κορυφαίες κατηγορίες των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων Αγγλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Αργεντινής, Βραζιλίας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας, Τουρκίας, Βελγίου, ε νώ  επιπλέον, καλύπτεται και η 2η κατηγορία της Αγγλίας. 

Αντώνης Βαζογιάννης

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play