Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, μαζί με τις διεθνείς ομοσπονδίες που εκπροσωπούν τα Ολυμπιακά αθλήματα και σε συμφωνία με την Διεθνή Επιτροπή Αθλητών, αξιολογεί τη δυνατότητα παράτασης των ορίων ηλικίας για τα ομαδικά αθλήματα, κατά ένα έτος.
Αυτό γίνεται προκειμένου να επιτρέψει και σε αθλητές που το 2021 θα θεωρηθούν «εκτός ορίων» να μπορέσουν να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, οι οποίοι αναβλήθηκαν για το καλοκαίρι του 2021, λόγω της έκτακτης ανάγκης του κορονοϊού. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι το ποδόσφαιρο, που προβλέπει τη συμμετοχή των Εθνικών ομάδων Ελπίδων (Κ-23). Γι΄ αυτή την περίπτωση η ΔΟΕ βρίσκεται σε διάλογο με τη FIFA.
Αυτές οι αξιολογήσεις περιλαμβάνουν και τους κανονισμούς που προβλέπουν ελάχιστη ηλικία πρόσβασης στους Αγώνες, όπως η ενόργανη γυμναστική, η οποία από το Σίδνεϊ (2000) απαιτεί ηλικία 16 ετών για τις γυναίκες και 18 για τους άνδρες. Η ΔΟΕ επιβεβαίωσε επίσης ότι όλες οι προκρίσεις και οι Ολυμπιακές κάρτες που είχαν δοθεί πριν από την αναβολή των Αγώνων, θα διατηρηθούν και για το επόμενο έτος.
Όλα τα θέματα καλύφθηκαν από τους υπεύθυνους της ΔΟΕ σε τηλεδιάσκεψη, που οργανώθηκε το απόγευμα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μια στροφή 360 μοιρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, των οποίων το αγωνιστικό πρόγραμμα παραμένει ενεργό, ενώ κάποιες προσαρμογές μπορεί να είναι απαραίτητες για το Ολυμπιακό χωριό και τον Μαραθώνιο του Σαπόρο, η θέση του οποίου όμως δεν φαίνεται να τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Ο Κριστόφ Ντουμπί, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δήλωσε ότι οι δαπάνες θα πρέπει να μειωθούν σε ορισμένες περιοχές, για να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την αναβολή της διοργάνωσης.
Ο Ντουμπί εξήγησε επίσης ότι, όσον αφορά το Ολυμπιακό χωριό και τις υπόλοιπες 41 τοποθεσίες που απαιτούνται για τους Αγώνες, ετοιμάστηκε μια ειδική ομάδα εργασίας που ονομάζεται «Πάμε λοιπόν» και δημιουργήθηκε ειδικά για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προκύπτουν από την αναβολή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΣ