«Η ΕΠΟ δεν θέλει να είναι μέρος της λύσης, αλλά κομμάτι του προβλήματος»

«Η ΕΠΟ δεν θέλει να είναι μέρος της λύσης, αλλά κομμάτι του προβλήματος»

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα βραδυνή και μίλησε για το αθλητικό νομοσχέδιο, καθώς και για την ΕΠΟ.

Αναλυτικά η συνέντευξη

1) Κύριε Υφυπουργέ, πού βρίσκεται το νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου και τι γίνεται με τη συμφωνία της κυβέρνησης με FIFA και UEFA; Πότε θα έρθει στη Βουλή;

Αναφέρεστε προφανώς στη «Δήλωση Προθέσεων» που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν και τον Αντιπρόεδρο της FIFA, Γκρεγκ Κλαρκ, στην Αθήνα στις 25 Φεβρουαρίου. Και στην «Ολιστική Μελέτη» για την βελτίωση και ανάπτυξη του ποδοσφαίρου μας, που θα έπρεπε να συντάξει η UEFA εντός τριών μηνών από τότε, με συγκεκριμένες προτάσεις, βασισμένες σε βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, για τους εξής τέσσερις τομείς:
Δομή και Οργάνωση των οργάνων του ποδοσφαίρου
Ακεραιότητα των Διοργανώσεων με καταπολέμηση της απειλής των χειραγωγημένων αγώνων και του ντόπινγκ
Αποτελεσματική αντιμετώπιση δυσφημιστικών δηλώσεων και κάθε είδους βίας και διακρίσεων
Σύστημα Διαιτησίας

Όπως συμφωνήθηκε τότε, οι προτάσεις της «Ολιστικής Μελέτης», που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Πολιτείας, θα νομοθετηθούν άμεσα και εκείνες που αφορούν στην ΕΠΟ, θα της συσταθεί από την UEFA να υιοθετηθούν στους κανονισμούς της.

Μεσολάβησε, ωστόσο, η πανδημία και η σύνταξη της «Ολιστικής Μελέτης» καθυστέρησε περισσότερο απ’ όσο φανταζόμασταν. Προ ολίγων ημερών ενημερωθήκαμε επίσημα από την UEFA ότι θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στην ελληνική Κυβέρνηση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Εξ αυτού του λόγου, αλλά και λόγω της ψηφισμένης διάταξης (άρθρο 143, ν. 4714/2020) για διενέργεια εκλογών το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου για ανάδειξη νέων ΔΣ σε όλες τις αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας μας -και στις 49-, ζητήσαμε από την ΕΠΟ να μην προχωρήσει στη διενέργεια των δικών της αρχαιρεσιών στις 9 Οκτωβρίου και να είναι εκτεθειμένη απέναντι στους νόμους τους κράτους μας.

Η ΕΠΟ με ψευδεπιχειρήματα αρνείται να συμμορφωθεί και αυτό μας λυπεί. Δεν θέλει να είναι μέρος της λύσης, αλλά κομμάτι του προβλήματος. Η φιλοσοφία, όμως, αυτής της Κυβέρνησης -γι’ αυτό άλλωστε μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός πέρυσι- είναι να δίνει λύσεις στα προβλήματα…
2) Αν οι εκλογές, λοιπόν, διεξαχθούν αρχές του χειμώνα και όχι αρχές Οκτωβρίου, θα υπάρξει διεύρυνση του εκλογικού σώματος στην ΕΠΟ; Και γιατί πρέπει να γίνει αυτό;

Από τον περασμένο Ιανουάριο στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», στη συνάντηση των ιδιοκτητών των ΠΑΕ ΑΕΚ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ, που συνδιοργανώσαμε με την UEFA, παρουσία του προέδρου της ΕΠΟ, ανέφερα ότι είναι προβληματική η εκλογική διαδικασία που ακολουθείται μέχρι σήμερα για την ανάδειξη του προέδρου και των μελών της ΕΕ της ΕΠΟ. Μόλις 69 εκλέκτορες να αποφασίζουν για τη διοίκηση της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας της χώρας μας.

Την επομένη ημέρα το επανέλαβα, στη συνεδρίαση της Steering Committee, της Επιτροπής που συστήσαμε με FIFA/UEFA για την ακεραιότητα των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, την αντιμετώπιση της βίας και την ασφάλεια στα γήπεδα.  Σ’ εκείνη την πανηγυρική συνεδρίαση υπήρχε ξανά παρουσία της ΕΠΟ, των 14 ΠΑΕ της Super League 1, εκπροσώπων FIFA/UEFA, Υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη κλπ.

Ακόμα και προχτές, στη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Ευάγγελο Γραμμένο, του επανέλαβα ότι επιθυμία της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η επίτευξη ευρείας συναίνεσης για την αναγκαία διεύρυνση του εκλογικού σώματος της ΕΠΟ.

Και είναι βούληση και αταλάντευτη θέση μας καθώς μόνο έτσι θα  εξαλειφθεί κάθε καχυποψία ή απόπειρα περιστατικών διαφθοράς, εντάσεων και χειραγώγησης του ολιγομελούς εκλογικού σώματος. Όλα αυτά που επί 25 χρόνια βοά ο τόπος ότι συνέβαιναν και φοβούμαι πως θα συνεχίσουν να συμβαίνουν αν δεν προβούμε άμεσα σε αλλαγές.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι η «Ολιστική Μελέτη» θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στα τέλη αυτού του μήνα, χρειάζεται χρόνος διαβούλευσης όλων των εμπλεκομένων μερών και διάθεση συναίνεσης για να συμβεί αυτή η απαραίτητη δομική αλλαγή.

Εμείς συζητάμε για τον τρόπο που θα αναπτυχθεί το ποδόσφαιρό μας και εκείνοι που δεν θέλουν, που αντιστέκονται, που θα απωλέσουν τις σφαίρες επιρροής τους, αντιδρούν.

3) Τι προβλέπει το αθλητικό νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή προς ψήφιση, όσο και το επόμενο που ακολουθεί;

Το σχέδιο νόμου που ολοκληρώνει την αθλητική μεταρρύθμιση, την  οποία ξεκινήσαμε πέρσι τον Νοέμβριο με τον 4639/2019 και τα όρια ηλικίας και θητειών στα ΔΣ των Ομοσπονδιών, θα εισαχθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την προσεχή εβδομάδα.

Ρυθμίζει αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, συζητούνταν πολλά χρόνια τώρα, αλλά ουδείς τολμούσε να τα νομοθετήσει: Διαφάνεια, τάξη, νοικοκύρεμα και προοπτική για τις υγιείς και νέες δυνάμεις του αθλητισμού μας, προκειμένου να τον πάνε πιο ψηλά, πιο μακριά, πιο δυνατά.

Δίνει τον κυρίαρχο ρόλο στο αθλητικό κύτταρο, στα  ερασιτεχνικά σωματεία, βάζει τέλος στους ισόβιους παράγοντες, ανοίγει τον δρόμο σε Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές να δραστηριοποιηθούν και διοικητικά σ’ αυτό που γνωρίζουν καλά, που επί δεκαετίες ίδρωναν, προπονούνταν, αγωνίζονταν επειδή το αγαπούσαν. Γι’ αυτό και βλέπετε την πλατιά στήριξη που απολαμβάνει το σχέδιο νόμου από την υγιή αθλητική οικογένεια της χώρας.

Υπήρξαν 700 σχόλια στη Δημόσια Διαβούλευση και πάνω από 1.500 υπομνήματα και προτάσεις επί του περιεχομένου του, τα οποία επεξεργάστηκε το νομικό μας επιτελείο, προσάρμοσε τις παρατηρήσεις και βελτίωσε ακόμα περισσότερο τις διατάξεις.

Για τις αρχαιρεσίες αθλητικών φορέων, π.χ., ο εκλογικός κατάλογος θα περιλαμβάνει πλέον αποκλειστικά και μόνο Σωματεία με διετή ενεργή συμμετοχή στις επίσημες διοργανώσεις την τελευταία τριετία, με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και εγγεγραμμένα στο Μητρώο της ΓΓΑ. Κατάλογος που θα υποβάλλεται προς επικύρωση στη ΓΓΑ και θα αναμορφώνεται στο μέτρο που δεν συμφωνεί με το τηρούμενο Μητρώο Αθλητικών Φορέων.

Οι εκλέκτορες θα είναι τακτικά μέλη των ΔΣ των σωματείων, οι εκλογές για ΔΣ θα διεξάγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο που θα απαρτίζεται από δύο επιμέρους τμήματα: Στο ένα οι υποψήφιοι πρόεδροι και στο δεύτερο τα υποψήφια μέλη. Στις συνεδριάσεις των νέων ΔΣ θα μετέχουν με δικαίωμα λόγου εκπρόσωποι των αθλητών -και… δυστυχώς για τη χώρα μας, αποτελεί πρωτοτυπία!

Ρυθμίζουμε πιο αναλογικά την εκπροσώπηση των φορέων στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, αποδίδουμε δικαιοσύνη χορηγώντας παροχές για εξαιρετικές αγωνιστικές διακρίσεις και σε αρτιμελείς αθλητές – συνοδούς, που αγωνίζονται κανονικά και για χρόνια μαζί με τους αθλητές ΑμεΑ, διευκολύνουμε τη σύσταση Ομοσπονδίας για το άθλημα του Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων και απλοποιούμε τις διαδικασίες χορήγησης Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης στα σωματεία,

Εισάγουμε την έννοια του «εκπαιδευτή» στα αθλήματα τοξοβολίας και σκοποβολής, τη δυνατότητα των εν ενεργεία αθλητών να ασκούν και την προπονητική, συστήνουμε την Εθνική Πλατφόρμα της Σύμβασης Macolin για την καταπολέμηση των χειραγωγημένων αγώνων, κατοχυρώνουμε τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, που ως γνωστό συμπεριλαμβάνεται στη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό κ.ά.

Και αμέσως μετά ετοιμάζουμε και το επόμενο σχέδιο νόμου: Για τον τομέα της προπονητικής και των προπονητών, για τους οποίους επίσης θα δημιουργηθεί ψηφιακό Μητρώο στη ΓΓΑ, για τον προσδιορισμό και την καταγραφή των νέων τάσεων και μορφών αθλητισμού της εποχής, τον εναλλακτικό αθλητισμό, τον μη αγωνιστικό, για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, για τις Λέσχες Φιλάθλων κ.ά.

Δεν σταματάμε ούτε λεπτό. Ο ελληνικός αθλητισμός, η ελληνική αθλητική οικογένεια περιμένει πολλά χρόνια για τις αυτονόητες, τις αναγκαίες τομές που έχουν αργήσει.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play