Η ΕΣΣΔ αρνήθηκε να παίξει στη Χιλή λόγω του Πινοσέτ

  Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται από τότε που η Σοβιετική Ένωση αρνήθηκε να διεκδικήσει τις πιθανότητες συμμετοχής σε ένα Μουντιάλ, επιλέγοντας να διαμαρτυρηθεί στη δικτατορία Πινοσέτ. 
 Ήταν μία ημέρα σαν σήμερα, στις 21 Νοεμβρίου 1973, όπου επρόκειτω να διεξαχθεί ο επαναληπτικός αγώνας play-off για την πρόκριση στο Μουντιάλ 1974, μεταξύ Χιλής και Σοβιετικής Ένωσης. Όμως μετά το ματς στη Μόσχα (0-0), η ΕΣΣΔ αρνήθηκε να ταξιδέψει στη Χιλή, διαμαρτυρόμενη για το πραξικόπημα Πινοσέτ, ενάντια στον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο, Σαλβαδόρ Αλιέντε. Ο Πινοσέτ είχε μετατρέψει το εθνικό στάδιο σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. 
 Οι Σοβιετικοί ζήτησαν ο αγώνας να γίνει σε ουδέτερο έδαφος, αλλά η FIFA αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχαν ειδικοί λόγοι που θα την οδηγούσαν να λάβει μια τέτοια απόφαση. 
 Έτσι, η ΕΣΣΔ «παραιτήθηκε» από την δυνατότητα να διεκδικήσει την συμμετοχή της στο Μουντιαλ 1974 και στις 21 Νοεμβρίου η εθνική ομάδα της Χιλής παρουσιάστηκε  μόνη στο γήπεδο,  μπροστά σε 20.000 θεατές και σημείωσε το νικηφόρο γκολ, ο αρχηγός Φραντσίσκο Βαλντές (σ.σ. ο αγώνας κατακυρώθηκε «στα χαρτιά» με 2-0). 
 Το Μουντιάλ του 1974 διεξήχθη στην Δυτική Γερμανία, η εθνική ομάδα της οποίας κατέκτησε και το τρόπαιο, νικώντας στον τελικό με σκορ 2-1 την Ολλανδία.
Α. Βαζογιάννης

©Πηγή: amna.gr