Η Κίνα θα στείλει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 11 κολυμβητές που βρέθηκαν θετικοί το 2021 για χρήση απαγορευμένων ουσιών και στη συνέχεια «καθάρισαν», δίνοντας συνέχεια σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει σάλο εδώ και αρκετούς μήνες.
Η αμερικανική εφημερίδα «New York Times» και το γερμανικό κανάλι «ARD» ανέφεραν τον Απρίλιο ότι 23 Κινέζοι κολυμβητές βρέθηκαν θετικοί στην τριμεταζιδίνη. Ωστόσο, δεν τους επιβλήθηκαν κυρώσεις, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν ντοπαρισμένοι αλλά είχαν πέσει θύματα μόλυνσης τροφίμων και ότι τα πολύ χαμηλά επίπεδα αυτής της ουσίας που βρέθηκαν στα δείγματα φαινόταν ασυμβίβαστα με σκόπιμη χρήση.
Ομως, μετά τις αποκαλύψεις από τους New York Times και το ARD, η αμερικανική υπηρεσία κατά του ντόπινγκ (USADA) κατηγόρησε τον WADA ότι συγκάλυψε την υπόθεση. Κατηγορίες που έρχονται σε φόντο ισχυρής σινο-αμερικανικής αντιπαλότητας για μεγάλο αριθμό διπλωματικών, πολιτικών, αλλά και εμπορικών ζητημάτων.
Αρκετοί από τους Κινέζους αθλητές που βρέθηκαν θετικοί το 2021 κατέκτησαν μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και 11 είναι μεταξύ των κολυμβητών που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες των Παρισίων, όπως προκύπτει από τον σχετικό κατάλογο που ανακοίνωσε η Κινεζική Κολυμβητική Ένωση.
Ανάμεσά τους, βρίσκεται και η Ζανγκ Γιουφέϊ, ειδική στην πεταλούδα, η οποία κατέκτησεε δύο χρυσά μετάλλια στο Τόκιο, αλλά και ο Βανγκ Σουν, Ολυμπιονίκης στα 200 μέτρα μικτή.
Στα τέλη Μαΐου, μια επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου ζήτησε από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία (FBI) να ερευνήσουν τους Κινέζους κολυμβητές που βρέθηκαν θετικοί.
Ο WADA, συγκλονισμένος από τις αποκαλύψεις που έγιναν τον Απρίλιο, κατηγόρησε την USADA, για ιδιαίτερη επιθετικότητα σε αυτό το θέμα και για «ψέματα», καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενισχύσουν το δικό τους σύστημα αντιντόπινγκ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ