Η Μίλαν ενώνει την ιστορία του ποδοσφαίρου με την πολυτέλεια, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες στους φιλάθλους. Η πολυτέλεια και η Ιταλία πάντα πορεύονταν χέρι-χέρι, με μάρκες όπως η Armani, η Ferrari, η Gucci και η Fiat να διαμορφώνουν τον χαρακτήρα της χώρας. Στην κληρονομιά αυτή, προστίθεται τώρα η Μίλαν, με μια στρατηγική που επεκτείνει τα όρια του ποδοσφαίρου και εισέρχεται δυναμικά στον κόσμο του lifestyle και της αποκλειστικότητας. Το 2025, η Μίλαν δεν περιορίζεται στην πώληση φανελών και εισιτηρίων, αλλά προσφέρει εμπειρίες υψηλής αισθητικής και συλλεκτικά προϊόντα.
Ο διευθυντής εμπορικής στρατηγικής του συλλόγου, Maikel Oettle, τονίζει ότι αυτή η προσέγγιση εδράζεται στην ιστορική ταυτότητα της Μίλαν, η οποία είναι σύμβολο κομψότητας και καινοτομίας. Το κλαμπ, με τις 7 Κούπες Πρωταθλητριών, έχει στόχο να εδραιωθεί ως μια παγκόσμια lifestyle μάρκα.
Η συνεργασία με την Off-White, το brand που ίδρυσε ο Virgil Abloh, παρουσίασε ρούχα υψηλής ραπτικής που συνδυάζουν την αθλητική ταυτότητα με την κομψότητα, όπως μία συλλεκτική μπουφάν-μπέιζμπολ αξίας 3.000 ευρώ. Επίσης, η συνεργασία με τον κορυφαίο εκδοτικό οίκο Assouline δημιούργησε ένα πολυτελές coffee-table βιβλίο για την ιστορία του συλλόγου, το οποίο κοστίζει 1.200 ευρώ.
Περαιτέρω, οι καινοτόμες δημιουργίες περιλαμβάνουν ένα μπουκάλι τεκίλας από τη Cincoro, περιορισμένης κυκλοφορίας, αξίας 300 ευρώ, καθώς και συλλεκτική φιγούρα Bearbrick από την ιαπωνική Medicom Toy, στα χρώματα της Μίλαν, αξίας 1.250 ευρώ. Η εμπειρία των φιλάθλων γίνεται ακόμα πιο αποκλειστική εντός του γηπέδου, με 14 premium μέλη να παρακολουθούν τους αγώνες από προνομιακές θέσεις και σεφ με αστέρια Michelin να προσφέρουν γαστρονομικές απολαύσεις.
Η στρατηγική της Μίλαν επικεντρώνεται στην αμερικανική αγορά, μετά την εξαγορά της από την RedBird Capital, ένα αμερικανικό fund που απέκτησε τον σύλλογο για 1,2 δισ. ευρώ. Μεταξύ των επενδυτών βρίσκεται και η Yankee Global Enterprises, γνωστή για την ιδιοκτησία των New York Yankees. Η Μίλαν εστιάζει στη συμμετοχή παικτών με εμπορική αξία, όπως ο Christian Pulisic, καθώς και σε συνεργασίες με επώνυμα brands όπως η Tiffany & Co. και η New Era, ενώ επιδιώκει παρουσία σε επιδραστικά μέσα ενημέρωσης.
Όπως επισημαίνει ο Oettle, ο στόχος είναι η Μίλαν να αναγνωρίζεται όχι μόνο στον τομέα του ποδοσφαίρου, αλλά και στον παγκόσμιο χώρο του lifestyle. Είναι ξεκάθαρο ότι η Μίλαν, αξιοποιώντας τη λάμψη του Μιλάνου ως πρωτεύουσα της μόδας και την ποδοσφαιρική της κληρονομιά, επαναστατεί, προβάλλοντας τον εαυτό της ως σύμβολο πολυτέλειας και πολιτισμού. Ωστόσο, η κατάσταση στην ομάδα δεν είναι η καλύτερη, καθώς τα αποτελέσματα στα γήπεδα παραμένουν προβληματικά.
Πηγή περιεχομένου: in.gr