«Η Ντόχα θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036. Η πρωτεύουσα του Κατάρ ολοκληρώνει τις τελευταίες λεπτομέρειες με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, προκειμένου να είναι η επόμενη που θα επιλεγεί για την κορυφαία διοργάνωση. Μετά το Παρίσι 2024, Λος Άντζελες 2028 και Μπρίσμπεϊν 2032, σειρά θα έχει το Κατάρ.»
Αυτό αποκαλύπτει σήμερα (28/5) η ισπανική ιστοσελίδα «revelo», σημειώνοντας ότι, «μέλη με βαρύτητα στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή επιβεβαιώνουν ότι η υποψηφιότητα του Κατάρ θα είναι αυτή που θα επιλεγεί εις βάρος των άλλων πόλεων που έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη διοργάνωση.»
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2036 συμπίπτουν με μια έκδοση όπου, στον άγραφο κανόνα της εναλλαγής των ηπείρων, ένα ασιατικό έθνος θα έπαιζε μετά την Ευρώπη (Παρίσι 2024), την Αμερική (Λος Άντζελες 2028) και την Ωκεανία (Μπρίσμπεϊν 2032), περιμένοντας μια ισχυρή επιλογή από Αφρική.
Μέχρι την ανακοίνωση που έχει προγραμματιστεί για το 2026 ή το 2027 θα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες. Όλα δείχνουν ότι η πόλη του Κατάρ να είναι η προτιμώμενη επιλογή στη διαδικασία της Συνόδου της ΔΟΕ.
Η Ντόχα φιλοξενεί μεγάλες παγκόσμιες διοργανώσεις για περισσότερο από μια δεκαετία: Παγκόσμιο Κύπελλο Χάντμπολ το 2015, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδηλασίας το 2016, Παγκόσμιο Κύπελλο Καλλιτεχνικής Γυμναστικής το 2018, Παγκόσμιο Κύπελλο Στίβου το 2019, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Ανδρών το 2022 , Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης το 2024, το μελλοντικό Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ Ανδρών το 2027.
Σε αυτές τις διοργανώσεις να προστεθούν οι ετήσιες στο τένις, τη Formula 1, τη μοτοσικλέτα και τα Παγκόσμια Κύπελλα διαφορετικών αθλημάτων. Η πρωτεύουσα του Κατάρ έχει επίσης εμπειρία σε πολλά αθλητικά γεγονότα, όπως οι Ασιατικοί Αγώνες του 2006. Μια διοργάνωση που θα φιλοξενήσει ξανά το 2030.
Η Ντόχα έχει σχεδόν το 90% των εγκαταστάσεων κατασκευασμένα, σε χρήση και δοκιμασμένα σε διοργανώσεις με υποδομή παρόμοια με αυτή που απαιτούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Το μεγάλο μειονέκτημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το Κατάρ μαζί με τη ΔΟΕ θα είναι η ζέστη. Αυτό λέει η εμπειρία του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, που μεταφέρθηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία, στους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Ή το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2019, η διοργάνωση του οποίου επέλεξε να πραγματοποιήσει τους αγώνες δρόμου – Μαραθώνιο και βάδην – τις πρώτες πρωινές ώρες για να αποφύγει τις ακραίες θερμοκρασίες.
A. Bαζογιάννης