Η Ναόμι Οσάκα εξήγησε με ανάρτησή της στο twitter, γιατί γιόρτασε τη νίκη της στο US Open στη Νέα Υόρκη (κέρδισε στον τελικό με 1-6 6-3 6-3 την Λευκορωσίδα Αζαρένκα), φορώντας τη φανέλα του Κόμπι Μπράιαντ.
«Φορούσα αυτήν την φανέλα κάθε ημέρα μετά τα παιχνίδια μου. Πραγματικά πιστεύω ότι μου έδινε δύναμη. Πάντα», έγραψε η Οσάκα στο Twitter δημοσιεύοντας μια φωτογραφία της στο γήπεδο φορώντας μια φανέλα των Lakers με τον αριθμό 8.
Η Οσάκα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιταλική εφημερίδα «Gazzetta dello Sport», μετά τον θρίαμβο της, μίλησε κατά του ρατσισμού και της κοινωνικής αδικίας.
«Είμαι εξαντλημένη από αυτό που συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, νιώθω άρρωστη, με πονάει το στομάχι μου. Το θέμα είναι να αρχίσουμε να μιλάμε γι’αυτό».
Η Οσάκα αρνήθηκε αρχικά να παίξει στον ημιτελικό του τουρνουά Σινσινάτι, μετά τους πυροβολισμούς αστυνομικού στον Τζέικομπ Μπλέικ, στο Ουισκόνσιν.
Τους προηγούμενους μήνες, κατά την διάρκεια της διακοπής εξ΄ αιτίας της την πανδημίας του κορονοϊού, η Οσάκα είχε βγει στους δρόμους αρκετές φορές για να διαμαρτυρηθεί, στο πλαίσιο του κινήματος «Black Lives Matter» μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.
Στον τελικό του US Open παρουσιάστηκε φορώντας μάσκα με το όνομα Tamir Rice, ενός 12χρονου μαύρου αγοριού που δολοφονήθηκε από την αστυνομία στο Οχάιο το 2014. Αυτή ήταν η έβδομη μάσκα που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια του τουρνουά, με τα ονόματα τόσων θυμάτων βίας: Breonna Taylor, Elijah McClain, Trayvon Martin, Ahmaud Arbery, George Floyd και Philando Castile.
«Μια νίκη της διαφορετικότητας, ενάντια στον ρατσισμό». Με αυτό τον τρόπο η Ιαπωνία γιόρτασε τη νίκη της πρωταθλήτριάς της στο US Open. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Nhkha διέκοψε τα προγράμματά του για να ανακοινώσει τον δεύτερο θρίαμβο της 22χρονης στο US Open, μετά το 2018.
Ο Τύπος επαίνεσε επίσης την αντιρατσιστική δέσμευσή της στο κίνημα «Black Lives Matter», εντός και εκτός του γηπέδου.
«Αυτή η νίκη είναι ένα σύμβολο για τις θλιμμένες οικογένειες, οι οποίες ελπίζουν ότι ορισμένες τραγωδίες δεν θα επαναληφθούν και ότι η κοινωνία θα αλλάξει τελικά», ανέφερε η εφημερίδα Mainichi Shimbun.
«Είναι γενναία, είμαι υπερήφανος γι ‘αυτήν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο 75χρονος παππούς της, Τετσούο Οσάκα. Ο Φούμιο Κισίντα, ένας από τους τρεις υποψηφίους για τη διαδοχή του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, έγραψε στο Twitter: «Σε σέβομαι γιατί αγωνίζεσαι για το καλύτερο αποτέλεσμα, υπογραμμίζοντας την σημασία της διαφορετικότητας στον κόσμο. Ξυπνάς τον θαυμασμό».
Αλλά υπάρχουν επίσης φωνές εναντίον της:
Μιλώντας στην Mainichi Shimbun, ένας εκ των χορηγών της είπε στον ότι ο ακτιβισμός της δεν πρέπει να υπερισχύει του αθλητισμού: «Εάν είναι δυνατόν, θα θέλαμε να προσελκύσει περισσότερη προσοχή με τις δεξιότητές της στο τένις».
Αντ. Βαζογιάννης