«Από τότε που άρχισα την ιπποθεραπεία, η ανάρρωσή μου επιταχύνθηκε». Η Γιαναϊκ Τρεγκάρο Φαν Ντάμε, ένα από τα θύματα σεξουαλικής βίας, ακολουθεί ένα θεραπευτικό πρόγραμμα στη Γαλλία με θεραπευτική ιππασία, που την βοηθά να θεραπεύσει το τραύμα της.
Αυτή η 60χρονη πρώην αθλήτρια και νυν συνταξιούχος από τη γαλλική ομοσπονδία κανοε καγιάκ, υπέστη την πρώτη της σεξουαλική επίθεση σε ηλικία 18 ετών: «Παλεύω να το ξεπεράσω εδώ και 42 χρόνια».
Η ιπποθεραπεία, μια αντισυμβατική θεραπευτική προσέγγιση που συμπληρώνει την ιατρική φροντίδα, αποδεικνύεται ότι της παρέχει τη στήριξη για να αντιμετωπίσει το πρόβλημά της. Οι θεραπεύτριες Αν Κουρτζ Φαν Ντερ Χέβεν και Πασκάλ Μπουτιγιόν είναι οι υπεύθυνες πίσω από αυτό το πρόγραμμα, το οποίο προσφέρεται σε μια ομάδα γυναικών και ανδρών. Ο σύλλογος Stop Sexual Violence 75-78, που δραστηριοποιείται στο Παρίσι και στο γειτονικό προάστιο της Ιβλίν, άρχισε την εφαρμογή του πριν από εννέα χρόνια.
Μία Παρασκευή πρωί του Απριλίου, ανάμεσα σε μπάλες σανού, οι επτά συμμετέχουσες γυναίκες μοιράζονται τα συναισθήματά τους για την προηγούμενη συνεδρία και την τρέχουσα συναισθηματική τους κατάσταση. Στη συνέχεια περιποιούνται τα άλογα και τα πόνι τους, προτού αρχίσουν τις ασκήσεις.
«Το άλογο είναι ένα ζεστό και ευγενικό ζώο, είναι πάντα παρών. Είναι ένα συναισθηματικό σφουγγάρι και αυτό του δίνει την ενσυναίσθηση να αντιλαμβάνεται την εσωτερική κατάσταση ενός ατόμου», εξηγεί η Φαν Ντερ Χέβεν. Αν και αυτή η μέθοδος λαμβάνει επιδοτήσεις από το Υπουργείο Αθλητισμού της Γαλλίας, οι συμμετέχοντες πληρώνουν 140 ευρώ ανά συνεδρία, ενώ κάποιοι, ανάλογα με το εισόδημά τους, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν δωρεάν συνεδρίες.
«Το να είμαι με άλογα αναδεικνύει πράγματα που δεν γνώριζα στην παραδοσιακή θεραπεία, καθισμένη σε μια καρέκλα. Μέρη του σώματός μου τεντώνονται όταν έρχομαι σε επαφή μαζί τους», εκμυστηρεύεται η 39χρονη Λετίσια, συμμετέχουσα στο πρόγραμμα.
Η ιππασία μπορεί να βοηθήσει στην άρση της αμνησίας από ένα τραύμα που έχει ξεχάσει ο ασθενής, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος. Όπως συνέβη στην περίπτωση της 38χρονης Λορίν: «Το άλογο με βοήθησε να επανασυνδεθώ με το επτάχρονο κορίτσι που υπέστη πολλές σεξουαλικές κακοποιήσεις που είχα ξεχάσει».
Μετά τις επιθέσεις που δέχθηκαν, «μερικές γυναίκες δεν μπορούν να ιππεύουν ένα άλογο σε κλασική θέση, αλλά βρίσκουμε λύσεις, όπως να καθήσουν πλαγίως», τονίζει η Φαν Ντερ Χέβεν.
Κάθε συνεδρία προσφέρει ένα συγκεκριμένο θέμα: καθορισμός ορίων με το άλογο, εμπιστοσύνη, ισορροπία, δέσμευση κ.λπ. Η σειρά των θεμάτων έχει σχεδιαστεί ως μια λογική εξέλιξη προς την ανάκαμψη μετά από αυτό το είδος τραύματος.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος θεραπευτών. Οι συνεδρίες διευθύνονται από την κλινική ψυχολόγο Τζένιφερ Γουίλφριντ, φυσιοθεραπεύτρια οστεοπαθητικό και την Σεσίλ, υπάλληλο υποστήριξης, η οποία υπήρξε επίσης θύμα σεξουαλικής βίας.
Η θεραπεία με άλογα προσφέρει μεγάλη ελπίδα στους φροντιστές, καθώς η αλλαγή σε αυτές τις γυναίκες είναι κολοσσιαία κατά τη διάρκεια της θεραπείας, επειδή επιτρέπει να πλησιάσουν στην ρίζα του τραύματος.
Αυτή η διαδικασία αποτέλεσε κυρίως το αντικείμενο μιας ιατρικής διατριβής από το Πανεπιστήμιο της Καέν, στη δυτική Γαλλία, το 2022, που έδειξε «υποσχόμενα αποτελέσματα» σε άτομα που πάσχουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ