ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ Η «υποχρεωτική συμβίωση» ως το καλοκαίρι και το «όχι» του Γ. Δώνη στα 3,5 εκατ. € της Αλ Ετιφάκ

    Από το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης (20/02) και το… on camera «ξέσπασμα» του Γιώργου Δώνη με αιχμές κατά τη διοίκησης και του Τσάβι Ρόκα για έλλειμμα συνεννόησης και συνεργασίας στον προγραμματισμό, μέχρι την χθεσινή (24/02) κουβέντα του 50χρονου προπονητή με τον Καταλανό τεχνικό διευθυντή στο «Γ. Καλαφάτης», μεσολάβησαν τέσσερις πολύ δύσκολες ημέρες στο εσωτερικό του Παναθηναϊκού, με την ομάδα να μπαίνει ξαφνικά σε μία κρίση, που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει αποφευχθεί.

propoli

    Μετά το αρχικό «σοκ» και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η «έκρηξη» του προπονητή του Παναθηναϊκού στον οργανισμό του «τριφυλλιού», οι άμεσοι συνεργάτες του Γιάννη Αλαφούζου, προσπάθησαν να κατευνάσουν τον (δεδομένο) εκνευρισμό του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ, ο οποίος ήταν ήδη ενοχλημένος με τον προπονητή της ομάδας για διάφορα «εσωτερικά» ζητήματα. Κι εκνευρίστηκε ακόμη περισσότερο από τον τρόπο με τον οποίο ο Δώνης «άνοιξε» αντιπαράθεση με τη διοίκηση, δημοσιοποιώντας «παράπονά» του, αντί να γίνει κίνηση για να λυθούν οι όποιες διαφορές εσωτερικά.

    Η πρώτη «αντίδραση» της διοίκησης με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ ένα 24ωρο μετά (απόγευμα Παρασκευής 21/02), είχε συγκαταβατική διάθεση και ήταν προϊόν των «ζυμώσεων» που έγιναν ανάμεσα στον Αλαφούζο και συνεργάτες του, οι οποίοι ήταν ξεκάθαροι στις θέσεις τους προς τον μεγαλομέτοχο, επισημαίνοντας πως έπρεπε να πρυτανεύσει η λογική και η ηρεμία. Και να μην συνεχιστεί η δημόσια αντιπαράθεση, διότι υπήρχε τεράστιος κίνδυνος να αποσυντονιστεί πλήρως το ποδοσφαιρικό τμήμα εν όψει του φίνις της σεζόν και των συνεχόμενων ντέρμπι στα πλέι-οφ.

    Στην ίδια ανακοίνωση, βεβαίως, που ήταν πολύ προσεκτικά γραμμένη/διατυπωμένη, υπήρχαν τρεις ξεχωριστοί άξονες με «μηνύματα» (και «αστερίσκους») προς την πλευρά του Δώνη, ενδεικτικοί των διαθέσεων του Αλαφούζου:

1.«Η διοίκηση σε εμπιστεύτηκε το καλοκαίρι του 2018, σε στήριξε ακόμη κι όταν έθεσες την παραίτησή σου στη διάθεσή της κατά τη διάρκεια της σεζόν και συνεχίζει να σε στηρίζει».

2.«Ο μεταγραφικός σχεδιασμός γινόταν και γίνεται από τον τεχνικό διευθυντή, σε συνεννόηση με τον προπονητή». Κοινώς, ο τεχνικός διευθυντής (Ρόκα) έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τον προγραμματισμό και η δική σου συμμετοχή σε αυτόν είναι «επικουρική».

3.«Οι όποιες διαφορές πρέπει να επιλύονται εσωτερικά με συζήτηση κι όχι με δημόσιες τοποθετήσεις». Κοινώς «…μην το συνεχίσεις και στη συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη».

    Ο Δώνης, με πολύ πιο καθαρό μυαλό, όντως δεν έδωσε συνέχεια στην εσωτερική αντιπαράθεση κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο (22/02) μετά τον αγώνα με τον Αστέρα στην Τρίπολη κι από τότε έγινε ακόμη πιο έντονη προσπάθεια απ’ όλους όσοι κινούνται στο περιβάλλον των δύο ανδρών, για να εξομαλυνθεί κι άλλο η κατάσταση και να… σβήσει η «φωτιά» που άναψε, προκειμένου να «βγει» (σε πρώτη φάση) ομαλά η σεζόν…

Η κουβέντα του με τον Ρόκα

    Πλην των άμεσων συνεργατών του Αλαφούζου, σημαίνοντα ρόλο στη διαδικασία… πυρόσβεσης έχει αναλάβει πλέον ο ίδιος ο Ρόκα, ο οποίος έχει μάθει να λειτουργεί με ηρεμία και να μην επηρεάζεται το σκεπτικό του από τις «κρίσεις» και τον εκνευρισμό των στιγμών.

    Ο Καταλανός τεχνικός διευθυντής, θέλησε πρώτα απ’ όλα να λύσει το δικό του «θέμα» με τον Δώνη, διότι οι αιχμές που άφησε ο προπονητής της ομάδας (κυρίως) για την υπόθεση του Βέλεθ (με την ατάκα «…δεν ακολουθώ επιλογές, ούτε τις ιδέες των άλλων») «ακουμπούσαν» τον ίδιο. Ο Βέλεθ ήταν επιλογή που έβαλε στο «κάδρο» του Παναθηναϊκού, πρώτος απ’ όλους ο ίδιος ο Δώνης, έχοντας εξαιρετική άποψη για τον Ισπανό. Το συζήτησε τον Ιανουάριο με τον Ρόκα, ο οποίος συμφώνησε πως είναι ένας παίκτης που ταιριάζει στο προφίλ της ομάδας και μάλιστα, τονίστηκε πως άξιζε να γίνει κίνηση, εάν υπήρχε η ευκαιρία να τον αποκτήσει ο Παναθηναϊκός εκείνο το διάστημα (όταν υπήρχε σκέψη απ’ την πλευρά του παίκτη να κάνει προσφυγή). Ηταν η περίοδος άλλωστε, που υπήρχε «ζεστό» ενδιαφέρον για τον Κολοβέτσιο από την Τουρκία (Ανκαραγκιουτσού) και το Καζακστάν (Καϊράτ Αλμάτι), ενώ παράλληλα είχε αποφασιστεί ο δανεισμός του Μαυρομμάτη στη Δανία για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του.

    Ο Βέλεθ εντέλει έμεινε στον ‘Αρη, όμως ο Ρόκα γνωρίζοντας πως υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον (και) από τον Ολυμπιακό, κινήθηκε αθόρυβα και μέσα σε χρόνο dt ήρθε σε συμφωνία με τον Ισπανό στόπερ για το καλοκαίρι. Εκεί εστιάζονται και οι όποιες «ενστάσεις» του Δώνη (τουλάχιστον με όσα υποστηρίζονται από το περιβάλλον του), θεωρώντας πως δεν είχε σχετική ενημέρωση πριν την τελική κίνηση. Κάτι που, αντίθετα, δεν επιβεβαιώνεται από τους «πράσινους». Οι δυο τους πάντως, φέρονται να το έλυσαν (συνολικά) το θέμα στην κουβέντα που έκαναν τη Δευτέρα (24/02) στο Κορωπί, μαζί με ότι άλλο υπήρχε στον «αέρα» όσον αφορά τον σχεδιασμό. Βασικό ζητούμενο για να υπάρχει ομαλότητα, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη δική τους συνεργασία ως το φινάλε της σεζόν.

Πως θα «βγει» η εφετινή σεζόν

    Το δεύτερο ζητούμενο στην όλη διαδικασία, είναι πλέον η σχέση του Δώνη με τον Αλαφούζο. Διότι εκεί (προς το παρόν) κανείς δεν δείχνει διάθεση να κάνει το πρώτο… βήμα. Ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού δεν σκοπεύει να απολύσει τον 50χρονο τεχνικό, εστιάζοντας όχι μόνο στο οικονομικό και τη ρήτρα αποζημίωσης (600.000 ευρώ, ήτοι το 50% του εναπομείναντος συμβολαίου του ως τον Ιούνιο του 2021), αλλά και στις «αντιδράσεις» που θα υπάρξουν, με αποτέλεσμα να βρεθεί (ξανά) «χρεωμένος» από τον κόσμο και μεγάλη μερίδα των Μ.Μ.Ε. Αντιθέτως, θεωρεί πως έκανε όλες τις κινήσεις «καλής θέλησης» που έπρεπε να κάνει και πως… έριξε πολύ νερό στο κρασί του, για να ηρεμήσει η κατάσταση. Εντάσσοντας σε αυτό το πλαίσιο και τη σημερινή (25/02), ούτως ή άλλως προγραμματισμένη, συνάντηση με τον γιο του προπονητή, Χρήστο, για να συζητήσουν το ζήτημα του συμβολαίου του που λήγει το προσεχές καλοκαίρι.

    Ο δε Δώνης, θεωρεί και υποστηρίζει ότι η πλευρά του μεγαλομετόχου έθιξε την αξιοπρέπειά του και ουσιαστικά τον εξώθησε σε «παραίτηση», εμπλέκοντας στη διαδικασία της παραμονής του στην ομάδα και στις αποφάσεις του, το θέμα του νέου συμβολαίου του γιου του Χρήστου. Δείχνει πάντως να είναι πλέον πιο ήρεμος και συγκαταβατικός. Δεν πρόκειται να εντούτοις παραιτηθεί, διότι έχει κι ο ίδιος «πέναλτι» αποχώρησης ίσο με το 50% του συμβολαίου του, αλλά από την άλλη δεν προτίθεται να «φορτώσει» άλλο την κατάσταση, μολονότι έχει ακόμη μεγάλες ενστάσεις ως προς τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας.

    Τόσο οι στενοί συνεργάτες του Αλαφούζου, όσο (πολύ περισσότερο) κι ο Τσάβι Ρόκα θα προσπαθήσουν να φέρουν κάποια στιγμή τις δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι, για να μιλήσουν και να δουν πως θα διαχειριστούν την όλη κατάσταση μέχρι να ολοκληρωθεί τουλάχιστον η σεζόν. Όχι άμεσα, διότι το… πράγμα «καίει» ακόμα, αλλά σίγουρα μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες.

    Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτήν την στιγμή, ωστόσο, η παραμονή του Γιώργου Δώνη στον «πράσινο» πάγκο μετά το καλοκαίρι θα πρέπει να θεωρείται… απίθανη. Διότι το «γυαλί» στη σχέση μεγαλομετόχου-προπονητή έχει πλέον σπάσει για κατά καλά κι απλώς συγκρατείται στην παρούσα φάση από μερικά κομμάτια… μονωτικής ταινίας που έβαλαν οι άνθρωποι γύρω τους, ίσα-ίσα για να μην καταρρεύσει και γίνει θρύψαλα, «τραυματίζοντας» όλη την ομάδα.

    Με απλά λόγια, ο Παναθηναϊκός προχωρά σε μία κατάσταση «υποχρεωτικής συμβίωσης» του ιδιοκτήτη με τον προπονητή του μέχρι το καλοκαίρι, όπου θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση κι ένα φιλικό «διαζύγιο» χωρίς να ισχύσουν οι ρήτρες του συμβολαίου που υπεγράφη το 2018. Εκτός…

    Εκτός εάν προκύψει στο ενδιάμεσο κάποια πρόταση από την Αραβία για τον 50χρονο τεχνικό, ικανή να αλλάξει τα δεδομένα και να επισπεύσει το «διαζύγιο». Ο Δώνης άλλωστε, είχε κι έχει πολύ καλό όνομα στον κόσμο των αραβικών συλλόγων μετά το πέρασμά του από τους πάγκους των Αλ Χιλάλ και Αλ Σαρζάχ και οι προσεγγίσεις από αραβικά κλαμπ ήταν αρκετές την τελευταία διετία.

    Λίγο πριν υπογράψει το καλοκαίρι του 2018 τον πλησίασε με πολύ δελεαστική πρόταση η αιγυπτιακή Ζάμαλεκ, αλλά είχε ήδη δώσει τον λόγο του στον Παναθηναϊκό. Τον περασμένο Μάρτη, υπήρξε προσέγγιση από την πρώην ομάδα του Αλ Χιλάλ για να επιστρέψει (πριν προσλάβει εντέλει τον Ράζβαν Λουτσέσκου), ενώ μόλις πριν από δύο μήνες προέκυψε ακόμη μία επίσημη κίνηση από την Αλ Ετιφάκ.

    Ο σύλλογος της Σ. Αραβίας πλησίασε τον Δώνη το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη. Η πρόταση είχε γίνει γνωστή και είχε καταγραφεί «χλιαρά» από τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. μαζί με την αρνητική απάντηση του 50χρονου προπονητή. Αυτό που δεν είχε γίνει γνωστό, ωστόσο, ήταν το ύψος της. Η Αλ Ετιφάκ προσέφερε 3,5 εκατ. ευρώ στον Δώνη για συμβόλαιο 16 μηνών (έως το καλοκαίρι του 2021), συμπεριλαμβάνοντας στην προσφορά της και τις 700.000 ευρώ,  που θα έπρεπε (τότε) να πληρωθούν ως ρήτρα προς τον Παναθηναϊκό.

    Ο Δώνης κατόπιν μεγάλης σκέψεως αρνήθηκε τη συγκεκριμένη προσφορά. Εάν ωστόσο, υπάρξει κάτι αντίστοιχο το προσεχές διάστημα -με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί- δύσκολα θα πράξει το ίδιο τούτη τη φορά…

ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ

©Πηγή: amna.gr

Loading