Στα 60 χρόνια του εθνικού πρωταθλήματος στην χώρα μας, ο ΠΑΟΚ χρησιμοποίησε 53 συνολικά τερματοφύλακες ως σήμερα. Άλλοι από αυτούς υπερασπίστηκαν την εστία του με επιτυχία και σε μεγάλη διάρκεια και άλλοι με ένα σύντομο πέρασμα. Υπήρξαν τερματοφύλακες που άφησαν το αποτύπωμά τους στον ιστό της ομάδας, και άλλοι χωρίς ανάλογη και προσδοκώμενη επιτυχία. Η μεγαλύτερη πλειοψηφία (37 στους 53) ήταν Ελληνες και το μικρότερο ποσοστό (16 στους 53) ξένοι. Σχεδόν κανείς τους από τα τμήματα υποδομής, αν και μερικοί εκπαιδεύτηκαν σ’ αυτά, αλλά δεν αξιοποιήθηκαν και για αρκετούς λόγους συνέχισαν αλλού. Από τους κορυφαίους γκολκίπερ της ασπρόμαυρης ομάδας και τους πρώτους που αγωνίστηκαν σε αυτήν, τα χρόνια της εθνικής κατηγορίας, από το 1959 και μετά, ήταν ο Λάκης Πρόγιος. Σήμερα, στην 8η δεκαετία της ζωής του, ζει στη Θεσσαλονίκη μετά από μια μακρά ανεξίτηλη ποδοσφαιρική και μια αντίστοιχη προπονητική καριέρα.
Πριν χρόνια ο Θεσσαλονικέας τραγουδοποιός μας, Διονύσης Σαββόπουλος, ερωτώμενος για την ομάδα των παιδικών χρόνων του, είπε: «Παιδιόθεν ήμουν ΠΑΟΚτσής. Θυμούμαι ακόμα εκείνο τον μυθικό Λάκη Πρόγιο».
Ο τελευταίος δεν πηγαίνει πλέον στο γήπεδο, αλλά παρακολουθεί τον ΠΑΟΚ, όπως και το ελληνικό ποδόσφαιρο. «Είναι διαφορετικό το ποδόσφαιρο σήμερα από τα δικά μας χρόνια. Μεγάλες οι διαφορές. Ακόμα και οι κανονισμοί έχουν αλλάξει. Σήμερα οι Ελληνες που αγωνίζονται στις ελληνικές ομάδες είναι ελάχιστη μειοψηφία και ο κόσμος δεν μπορεί να ταυτιστεί με τους τόσους ξένους που έρχονται και παρέρχονται» μας είπε.
Ο νεαρότερος τερματοφύλακας που αγωνίστηκε σε επίσημο παιχνίδι ήταν ο Μάριος Σιαμπάνης σε ηλικία 17 χρόνων, 4 μηνών, 24 ημερών. Υπερασπίστηκε την εστία του ΠΑΟΚ σε ένα παιχνίδι κόντρα στην Βέροια στο γήπεδο της Τούμπας. Είχε αποκτηθεί στα 14 του από τον Παύλο Μελά. Ο νεαρός τερματοφύλακας, αφού δεν έμεινε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης το προηγούμενο καλοκαίρι, αναζητώντας αλλού την τύχη του βρέθηκε, δια μέσου του Ολυμπιακού, δανεικός στην αγγλική Νότιγχαμ της Championship.
Στα 94 χρόνια «ζωής» του «Δικεφάλου» της Θεσσαλονίκης, πέρασαν από τις τάξεις του σημαντικοί τερματοφύλακες. Ο Μλάντεν Φούρτουλα «διεκδικεί» τον άτυπο τίτλο του κορυφαίου. Ισως γιατί, από το 1974 και ως το 1984, ο Βόσνιος στην καταγωγή, αλλά Γιουγκολάβος τότε τερματοφύλακας αγωνίστηκε με ζηλευτή επιτυχία σε 277 παιχνίδια και διακρίθηκε για την αγωνιστική του σοβαρότητα, την ποδοσφαιρική του πληρότητα και έλυσε για μια δεκαετία ένα χρόνιο πρόβλημα στην ομάδα. Ο Μλάντεν Φούρτουλα, μεταγραφείς από τον Πανσερραϊκό, με 30/30 εμφανίσεις και μόλις 17 γκολ παθητικό στο δρόμο προς το πρώτο πρωτάθλημα, τη σεζόν 1975-76, έκανε τους ΠΑΟΚτσήδες να τον βάλουν σε πολύ ψηλή θέση στις καρδιές τους.
Σήμερα, στα 70 χρόνια του, ζει μόνιμα στην Θεσσαλονίκη με την οικογένειά του και παρακολουθεί τον ΠΑΟΚ, όπως και το ελληνικό μαζί με το σερβικό και κροατικό ποδόσφαιρο. Έχει όμως και πλούσιες αναμνήσεις από την …ελληνική καθημερινότητά του.
«Πριν έρθω στην Ελλάδα στα 23 μου χρόνια από την Παρτίζαν για τον Πανσερραϊκό, γίνονταν συζητήσεις για να μεταγραφώ σε ισπανική ομάδα, στην Μαγιόρκα. Εγώ ήθελα να έρθω στην Ελλάδα, γιατί ήταν κοντά στην πατρίδα μου και γιατί ο πατέρας μου ήταν μεγάλος φιλέλληνας. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός είχε έρθει στην Αθήνα και φωτογραφήθηκε στην Ακρόπολη. Όταν αργότερα μεγαλώνοντας έβλεπε τις φωτογραφίες αυτές από την Αθήνα, έκλαιγε από συγκίνηση. Αγαπούσε την Ελλάδα και αυτή την αγάπη την μετέφερε σε εμάς. Εγώ μετά την καριέρα μου έμεινα φυσικά στην Θεσσαλονίκη, όπου και ζω με πολύ σεβασμό και αγάπη γι’ αυτή την δεύτερη πατρίδα μου» μας είπε ο δημοφιλής τερματοφύλακας.
Στην μεγάλη οικογένεια των τερματοφυλάκων του ΠΑΟΚ, ιδιαίτερη θέση κατέχει ο εκλιπών Γιάννης Στέφας, που έφυγε από τον ζωή τον Ιούλιο του 2010, στα 61 του χρόνια. Γεννημένος στην Κόρινθο, ήρθε στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 1972 και έπαιξε σε τρεις μόλις σεζόν, πριν επιστρέψει και πάλι στην Κόρινθο, για να αφοσιωθεί, ως τον θάνατο του, στην επαγγελματική του ασχολία ως ιδιοκτήτης τουριστικού καταστήματος πάνω στην γέφυρα του Ισθμού. Θα μπορούσε να κάνει πολύ σημαντικότερη καριέρα στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, αλλά ένα άτυχο παιχνίδι και μια ανέλπιστη ήττα (3-5) από την Παναχαϊκή στην Τούμπα ήταν αρκετά για να μπει στο «στόχαστρο» των φίλων του ΠΑΟΚ και της τότε διοίκησης της ομάδας της Θεσσαλονίκης και να ολοκληρώσει άδοξα και πολύ πρόωρα την καριέρα του.
Ανάλογη τύχη, αλλά με όχι παρόμοια αφετηρία και αφορμή είχε ο Παναγιώτης Γλύκος. Βολιώτης στην καταγωγή που έφτασε μέχρι και την εθνική ομάδα. Ένας σοβαρός τραυματισμός πριν τρία χρόνια τον κράτησε εκτός ομάδας στον ΠΑΟΚ και, όταν έληξε το συμβόλαιό του το περασμένο καλοκαίρι, δεν βρήκε ικανοποιητική πρόταση για να συνεχίσει την καριέρα του. Σήμερα στα 33 του χρόνια περιμένει την ευκαιρία που μπορεί να του δοθεί, αλλά η μακρά απουσία του αποτυπώνει ανάγλυφα το πρόβλημα των τερματοφυλάκων. Οταν χάσεις την σειρά σου, τότε αργεί πολύ αυτή να ξανάρθει και σε μερικές περιπτώσεις δεν ξανάρχεται ποτέ. Ο Παναγιώτης Γλύκος, με τις 5 διεθνείς παρουσίες στην εθνική ομάδα και με συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας και τις άνω των 180 επίσημων συμμετοχών του σε όλα τα επίπεδα, πληρώνει ακριβά το αντίτιμο του ρίσκου που εμπεριέχει η θέση, στην οποία έκανε καριέρα εδώ και 15 χρόνια.
Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης, με τα εντυπωσιακά κατορθώματά του στην πορεία προς το περυσινό αήττητο πρωτάθλημα και το νταμπλ, θα μπορούσε να έχει μια θεαματική συνέχεια, αλλά τα ατομικά λάθη του στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν έδωσαν το περιθώριο και την ευκαιρία στον Σέρβο Ζίβκο Ζίβκοβιτς να κερδίσει την συγκεκριμένη θέση και, παρά τα λάθη του στην μοναδική ήττα της ομάδας του τα τελευταία δύο χρόνια, στον αγώνα με τον Αρη (4-2), να εδραιωθεί προς το παρόν κάτω από τα δοκάρια…
Ο Ρενέ Ντεκ ήταν από τους ξένους που άφησαν πίσω τους μια αδιόρατη φημολογία. Ηρθε για πολύ και έμεινε λίγο. O Ελβετός γκολκίπερ ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1974, άφησε την Γκρασχόπερς και για λογαριασμό του ΠΑΟΚ ξεκίνησε μια νέα καριέρα. Ήταν ο τερματοφύλακας της Γκρασχόπερς και της Εθνικής Ελβετίας, που τελικά έγινε κάτοικος Τούμπας, με τον ΠΑΟΚ να πληρώνει 2.670.000 δραχμές. Από αυτά τα 75.000 δολάρια (περίπου 2.250.000 δραχμές) πήγαν στην ομάδα του και τα 14.000 δολάρια (420.000 δραχμές) στον παίκτη για κάθε χρόνο παραμονής του στην ομάδα. Ήρθε στη Θεσσαλονίκη στις 2/8/74 και υπέγραψε το συμβόλαιο συνεργασίας με τον «Δικέφαλο» που έμελλε να κρατήσει μόλις ένα χρόνο…
Ο υψηλόσωμος τερματοφύλακας μεταπήδησε στην συνέχεια στην Στουτγκάρδη, για να κλείσει την καριέρα του λίγο αργότερα, πάλι στην Ελβετία.
Πέραν του Γιάννη Στέφα, που, όπως αναφέραμε, έφυγε από την ζωή πριν μια δεκαετία, υπάρχουν και άλλοι τερματοφύλακες που έχουν αποδημήσει εις Κύριον. Ο Γιάννης Χατζηϊωάννου, ριψοκίνδυνος και άφοβος τερματοφύλακας, προερχόμενος από την Καβάλα, έφυγε νωρίς από την ζωή, ενώ και ο προερχόμενος από την Νεάπολη Κώστας Πίρτσος, που έκανε καριέρα και στην Λαμία, αποχαιρέτισε συγγενείς και φίλους πριν δυο χρόνια, στις 6/6/2018 στα 73 του. Πριν λίγες μέρες έφυγε από την ζωή στα 83 του και ο Γιάννης Μιχαηλίδης που ζούσε στα Τρίκαλα. Ομως η θέση με το Νο 1 στην πλάτη είχε να αναδείξει πολλούς και σημαντικούς τερματοφύλακες. Και ο ΠΑΟΚ εδώ και πολλά χρόνια κάνει σωστές επιλογές στην θέση αυτή που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την πετυχημένη πορεία της ομάδας.
ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥΣΗΣ