Πρόσωπα, ρεκόρ και σερί από το φινάλε-θρίλερ στον όμιλο (2o) του «θανάτου», όπως τα καταγράφει η Διεθνής Oμοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS):
Κροατία-Ιταλία 1-1
* Ο Ματία Τζακάνι σημείωσε το τελευταίο γκολ (χωρίς να υπολογίζεται η παράταση) για την Ιταλία στις μεγάλες διοργανώσεις (στο 90’+8′).
* Η Ιταλία δεν κατάφερε να κερδίσει την Κροατία στα τελευταία 9 μεταξύ τους παιχνίδια (3 νίκες της Κροατίας και 6 ισοπαλίες). Η μοναδική νίκη της «Scuadra Azzurra» σε αυτή την αντιπαλότητα συνέβη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 5 Απριλίου 1942, σε φιλικό αγώνα στη Γένοβα.
* Η Κροατία έγινε η 3η ομάδα που έχασε 2 πέναλτι στην ίδια διοργάνωση του Euro (Μπρούνο Πέτκοβιτς εναντίον Ισπανίας και Λούκα Μόντριτς εναντίον Ιταλίας), μετά τις:
Ολλανδία στο Euro 2000 (Φρανκ ντε Μπερ και Πάτρικ Κλάιφερτ και οι δύο εναντίον Ιταλίας),
Η Ισπανία στο Euro 2020 (Ζεράρ Μορένο εναντίον Πολωνίας και Αλβάρο Μοράτα εναντίον Σλοβακίας).
* Ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα είναι ο πρώτος Ιταλός τερματοφύλακας που απέκρουσε πέναλτι στο Euro από τότε που ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν το έκανε εναντίον της Ρουμανίας (από τη Μούτου) το 2008.
* Ο Ντοναρούμα είναι ο νεότερος τερματοφύλακας στην ιστορία του Euro (25 χρόνια 120 ημέρες) που έφτασε τις 10 συμμετοχές.
* Ο Λούκα Μόντριτς έγινε ο νέος γηραιότερος σκόρερ σε τελικούς Euro (38 ετών 289 ημέρες), ξεπερνώντας τον Ίβιτσα Βάστιτς (Αυστρία, στο Euro 2008, με 38 ετών 257 ημέρες).
* Ο Μόντριτς είναι πλέον ο πρώτος σκόρερ της Κροατίας στο Euro, με τον Ιβάν Πέρισιτς (4 γκολ έκαστος).
* Η Κροατία είναι η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Euro που έχασε την ευκαιρία να πανηγυρίσει 2 νίκες αφού δέχθηκε γκολ στον πρόσθετο χρόνο: εναντίον Αλβανίας 2-2 (γκολ δέχθηκε στο 90’+5′) και εναντίον Ιταλίας 1-1 (γκολ δέχθηκε στο 90′ +8′).
* Η Κροατία είναι η ομάδα που έχασε τις περισσότερες νίκες, αφού δέχθηκε γκολ στον πρόσθετο χρόνο, στην ιστορία του Euro Cup: 4 φορές (1 το 2008, 1 το 2016 και 2 το 2024).
Η επόμενη είναι η Αγγλία: δύο φορές (1 το 2004 και 1 το 2016).
Αλβανία-Ισπανία 0-1
* Η Ισπανία κέρδισε και τους 3 αγώνες σε μια φάση ομίλων του Euro για δεύτερη φορά (μετά την διοργάνωση που κατέκτησε τον τίτλο το 2008)
* Η Ισπανία έχει 3 ματς χωρίς να δεχθεί γκολ σε μία μόνο φάση ομίλων μεγάλης διεθνούς διοργάνωσης (Παγκόσμιο Κύπελλο, Euro) για πρώτη φορά στην ιστορία.
* Υπήρχε μόνο 1 ομάδα στην ιστορία του Euro πριν από αυτή κέρδισε 3 παιχνίδια στον όμιλο χωρίς να δεχτεί ούτε ένα γκολ: η Ιταλία στο Euro 2020 (έγινε πρωταθλήτρια).
* Άλλος ένας παραλληλισμός με το ένδοξο Euro 2008 της Ισπανίας: σε εκείνη την περίπτωση, με την πρώτη θέση ήδη εξασφαλισμένη, ο προπονητής Λουίς (Αραγονές) άλλαξε για το τρίτο παιχνίδι 10 πρωταγωνιστές σε σύγκριση με τον δεύτερο αγώνα (όλα εκτός από τον Αντρές Ινιέστα). Τώρα ο προπονητής Λουίς (ντε λα Φουέντε) άλλαξε επίσης 10 βασικούς (όλα εκτός από τον Αϊμερίκ Λαπόρτε). Η Ισπανία είναι η μόνη χώρα στην ιστορία του Euro που άλλαξε τόσους πολλούς παίκτες (10) στην αρχική ενδεκάδα μεταξύ 2 διαδοχικών αγώνων (επίσης επαναλήφθηκε στον προημιτελικό του Euro 2008 εναντίον της Ιταλίας όταν όλοι οι κανονικοί αρχικοί επέστρεψαν στην ενδεκάδα).
* Μεταξύ των ομάδων με τις οποίες η Ισπανία έχει 100% νίκες, η Αλβανία είναι πλέον ο πιο συχνός αντίπαλος (9 νίκες σε 9 αγώνες), μπροστά από το Λιχτενστάιν και τη Μάλτα (8 στα 8).
* Ο Φεράν Τόρες σημείωσε το 20ο του γκολ για την Ισπανία. μόλις ο 2ος που έφτασε σε αυτό το σημείο πριν κλείσει τα 25 (μετά τον Ραούλ που σημείωσε 28 σε αυτή την ηλικία).
* Ο Ντλάνι Όλμο έκανε την 4η ασίστ του σε Euro. Μόνο ο Σεσκ Φάμπρεγας έχει περισσότερα (5) ενώ οι Τσάβι, Ινιέστα και Νταβίντ Σίλβα επίσης 4.
* Ο Χεσούς Νάβας έγινε ο γηραιότερος παίκτης που εμφανίστηκε για την Ισπανία σε μεγάλη διοργάνωση (38 ετών 216 ημέρες), ξεπερνώντας τον Σαντιάγο Κανιθάρες που έπαιξε εναντίον της Σαουδικής Αραβίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 σε ηλικία 36 ετών 248 ημερών.
Μόνο σε Euro, ο γηραιότερος παίκτης της Ισπανίας ήταν ο Αριτς Αντουρίθ (35 χρόνια 137 ημέρες το 2016).