Καθοριστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη διένεξη Ντιαρά και FIFA: Κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος μεταγραφών

Καθοριστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη διένεξη Ντιαρά και FIFA: Κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος μεταγραφών

 Το σύστημα μεταγραφών παικτών στο ποδόσφαιρο βρίσκεται υπό την απειλή κατάρρευσης, καθώς την Παρασκευή (4/10) το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να ανακοινώσει την απόφασή του για την υπόθεση του πρώην Γάλλου παίκτη Λασάνα Ντιαρά κατά της FIFA.

Το διεθνές σύστημα μεταγραφών, όπου εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια δαπανώνται κάθε χρόνο σε πωλήσεις παικτών, εποπτεύεται από τη FIFA και υφίσταται με τη σημερινή του μορφή από το 2001.

 Ο Ντιαρά αμφισβήτησε αυτό το σύστημα, υποστηρίζοντας σε βελγικό δικαστήριο το 2017 ότι οι κανόνες της FIFA του είχαν στερήσει τη δυνατότητα να μετακομίσει σε νέο σύλλογο μετά την ολοκλήρωση του συμβολαίου του με τη Λοκομοτίβ Μόσχας.

 Οι κανονισμοί της FIFA προβλέπουν ότι αν ένας παίκτης παραβιάσει το συμβόλαιό του και αυτό στη συνέχεια λυθεί από τον σύλλογο, η νέα του ομάδα είναι μαζί με τον παίκτη υπεύθυνη για την καταβολή αποζημίωσης στο προηγούμενο σωματείο. Αυτό συνέβη όταν η Σαρλερουά επιχείρησε να υπογράψει τον Ντιαρά το 2014, με αποτέλεσμα τη FIFA να αρνηθεί την έκδοση Διεθνούς Πιστοποιητικού Μεταγραφών (ITC).

 Η απόφαση αυτή εμπόδισε ουσιαστικά τη Σαρλερουά να εγγράψει τον Ντιαρά στη βελγική ομοσπονδία.

 Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) απέρριψε την έφεση του Ντιαρά κατά της απόφασης της FIFA, ωστόσο ο παίκτης κατέθεσε μήνυση εναντίον της FIFA και της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου του Βελγίου για αποζημίωση και έξι εκατομμύρια ευρώ σε απώλεια κερδών.

 Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τη FIFA αν οι δικαστές ακολουθήσουν την προτροπή του γενικού εισαγγελέα Ματσιέι Σπούναρ, ο οποίος δήλωσε ότι κάποιοι κανόνες της FIFA για τις μεταγραφές μπορεί να είναι αντίθετοι με τη νομοθεσία της ΕΕ.

 Ο Ντιαρά, που ολοκλήρωσε την καριέρα του με την Παρί Σεν Ζερμέν το 2019, εκπροσωπείται από τον Ζαν Λουίς Ντουπόν, ο οποίος είχε αναλάβει και την υπόθεση του Ζαν Μαρκ Μποσμάν το 1995, που άνοιξε το δρόμο για τους παίκτες στην ΕΕ να μετακομίζουν χωρίς αποζημίωση.

 Ο Ντουπόν δήλωσε ότι μια θετική απόφαση για τον ποδοσφαιριστή θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την εκσυγχρονιστική πορεία της ποδοσφαιρικής διακυβέρνησης στην περιοχή, επιτρέποντας στους παίκτες και τα σωματεία να ρυθμίσουν καλύτερα τις εργασιακές τους σχέσεις.

Loading

Play