Κίμιχ: «Οι παίκτες πρέπει να υπερασπίζονται τις αξίες, αλλά δεν είναι πολιτικοί»

Κίμιχ: «Οι παίκτες πρέπει να υπερασπίζονται τις αξίες, αλλά δεν είναι πολιτικοί»

Οι παίκτες της Γερμανίας θα πρέπει να υπερασπίζονται τις αξίες ως πρότυπα στην κοινωνία, αλλά δεν είναι πολιτικοί, δήλωσε σήμερα (13/11) ο νέος αρχηγός της Γερμανίας, Τζόσουα Κίμιχ, ενόψει της ψηφοφορίας του επόμενου μήνα για τη Σαουδική Αραβία για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2034.

Ερωτηθείς για την πολιτική στον αθλητισμό, με τη Σαουδική Αραβία να επιλέγεται για το Παγκόσμιο Κύπελλο εν μέσω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως επόμενου προέδρου των ΗΠΑ, ο Κίμιχ είπε ότι υπάρχει ένα όριο στο εύρος της επιρροής των παικτών: «Γενικά εμείς οι παίκτες πρέπει να υπερασπιζόμαστε συγκεκριμένες αξίες, ειδικά ως αρχηγός της εθνικής ομάδας. Αλλά δεν είναι δουλειά μας να εκφραζόμαστε πολιτικά συνέχεια».

Ο Κίμιχ μίλησε ενόψει των αγώνων του Nations League της Γερμανίας με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη το Σάββατο και την Ουγγαρία τρεις ημέρες αργότερα, τονίζοντας ότι η Γερμανία δεν είχε ωφεληθεί από την πολιτική της στάση κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ. «Κοιτάξτε το θέμα του Κατάρ. Δεν παρουσιάσαμε μια γενικά καλή εικόνα ως ομάδα και χώρα. Εκφράσαμε πολιτικές απόψεις και απομακρυνθήκαμε λίγο από τη χαρά του τουρνουά».

Οι παίκτες της Γερμανίας έβαλαν τα χέρια τους πάνω από το στόμα τους κατά τη διάρκεια μιας ομαδικής φωτογραφίας πριν από τον ομαδικό αγώνα τους με την Ιαπωνία στην ίδια διοργάνωση, μετά από μια διαμάχη που αφορούσε τις κυρώσεις της FIFA για το περιβραχιόνιο «OneLove». Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στο Κατάρ.

«Οι δυτικές χώρες αντιπροσωπεύουν απόψεις που πιστεύουμε ότι είναι καθολικές και πρέπει να ισχύουν παντού. Οπότε ίσως είναι καλό να εστιάσουμε σε αυτό», τόνισε ο Κίμιχ. «Δεν είμαι ειδικός σε πολιτικό επίπεδο».

Η Σαουδική Αραβία είναι η μόνη υποψήφια για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 ενόψει της ψηφοφορίας στο συνέδριο της FIFA τον επόμενο μήνα. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία έχουν εκφράσει αντιρρήσεις λόγω του ιστορικού ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας.

«Θα ήθελα αυτοί οι παίκτες που θα λάβουν μέρος στο τουρνουά σε 10 χρόνια να μπορέσουν να επικεντρωθούν στη διοργάνωση. Τελικά είναι καθήκον μας να κάνουμε το καλύτερο δυνατό επειδή μετράμε τα αποτελέσματα», συμπλήρωσε ο Κίμιχ.

Η Σαουδική Αραβία αρνείται τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστηρίζει ότι προστατεύει την εθνική της ασφάλεια μέσω των νόμων της.

Loading

Play