Κομόρες: τέσσερα νησιά, μία εθνική, ένα όνειρο

Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν κάποιες νίκες που αξίζουν περισσότερο από άλλες. Μία από αυτές πανηγύρισαν τα Νησιά Κομόρες εναντίον της Κένυας (2-1) στις 15 Νοεμβρίου, μιας και τα έφερε στην κορυφή του 7ου ομίλου-μαζί με την Αίγυπτο- της προκριματικής φάσης  για το Κύπελλο Αφρικής.
Έχοντας αποτύχει προηγουμένως να βρεθεί σε τελική φάση οποιουδήποτε σημαντικού τουρνουά, η πραγματοποίηση αυτού του ονείρου, δείχνει τώρα πιο εφικτή και είναι σίγουρα περισσότερο δελεαστική, όπως αναφέρει σε σχετικό της αφιέρωμα η ιστοσελίδα της FIFA.
«Γνωρίζουμε ότι αρχίζει να φαίνεται  κάτι καλό, αλλά παραμένουμε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι επειδή πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τον επιπλέον βαθμό που χρειαζόμαστε», δήλωσε ο αρχηγός της ομάδας Ναντζίμ Αμπντού στο FIFA.com.
«Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να αρνηθούμε πόσο ευχαριστημένοι είμαστε. Έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τον στόχο μας, ώστε να είναι κάτι που πρέπει επίσης να απολαύσουμε.»
Το συναίσθημα είναι σίγουρα κατανοητό. Η επίτευξη της πρόκρισης θα ήταν ένα πραγματικό επίτευγμα για αυτό το αρχιπέλαγος Ινδικού Ωκεανού, περίπου 800.000 κατοίκων στα ανατολικά παράλια της Αφρικής.
Μόλις πριν από έξι χρόνια, η εθνική ομάδα ήταν στην 200η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA, και μία παρόμοια φιλοδοξία θα ήταν αδιανόητη.
«Η πρώτη μου διεθνής εμφάνιση ήταν το 2010. Εκείνη την εποχή ο στόχος ήταν να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας όσο καλύτερα μπορούσαμε. Ο προπονητής μας Αμίρ Αμπντού έβαλε τότε τη σφραγίδα του στην ομάδα και έδωσε στο παιχνίδι μας μια ταυτότητα. Για μένα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είμαστε σε αυτό το επίπεδο σήμερα. Απλώς αποκομίζουμε τις ανταμοιβές αυτού που σπέρναμε», συμπλήρωσε ο αρχηγός της ομάδας .
Η ομοσπονδία από τα Νησιά Κομόρες προσχώρησε στη FIFA το 2005 αλλά από τότε εργάζεται σκληρά.
Η πρώτη αποστολή της ήταν να ενώσει μια χώρα, η οποία μερικές φορές έχει χωριστεί πολιτικά και παραμένει χωρισμένη γεωγραφικά σε τέσσερα νησιά: Ανζουάν, Μοελί, Μεγάλη Κομόρα και Μαγιότε.
Μία αποστολή που έχει επιτύχει. Όλοι οι παίκτες που αποτελούν την ομάδα έχουν διπλή εθνικότητα, οι περισσότεροι έχουν γεννηθεί στη Γαλλία από γονείς  που κατάγονται από τα Νησιά Κομόρες και παίζουν εκτός του πρωταθλήματος των Κομορών. «Η εθνική ομάδα αντικατοπτρίζει τέλεια τη χώρα μας και αποδεικνύει ότι η ενότητα είναι δύναμη. Αποτελείται από παίκτες από κάθε υπόβαθρο. Όλα τα χρώματα της σημαίας μας αντιπροσωπεύονται. Αυτό δημιουργεί ενότητα», λέει ο 36χρονος μέσος.
«Όταν η ομάδα παίζει, όλα σταματούν στο αρχιπέλαγος. Μαμάδες, μπαμπάδες, γιαγιάδες, παππούδες, παιδιά, όλοι…στοιχίζονται πίσω από την εθνική ομάδα και περιμένουν από εμάς να τους εκπροσωπήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εν ολίγοις, μπορεί να υπάρχουν τέσσερα νησιά, αλλά υπάρχει μόνο μία ομάδα!»
Και το ποδόσφαιρο είναι σίγουρα βασιλιάς σε αυτά τα τέσσερα νησιά. Το καθένα φιλοξενεί το δικό του πρωτάθλημα, αλλά ο εθνικός πρωταθλητής είναι ο νικητής ενός τελικού τουρνουά που παίζεται μεταξύ των πρωταθλητών μόνο τριών νησιών(Ανζουάν, Μοελί, Μεγάλη Κομόρα).
 «Οι Κομόρες μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, αλλά η αγάπη μας για το ποδόσφαιρο είναι τεράστια. Δεν φαντάζομαι καν πόσο μεγάλη χαρά θα δώσει μία πιθανή πρόκρισή μας σε ολόκληρο το αρχιπέλαγος. Θα ήταν τεράστια», λέει ο Ναντζίμ Αμπντού  πριν καταλήξει: «Η πρόκριση στο Κύπελλο Αφρικής θα ήταν ένα τεράστιο δώρο για τους αδελφούς μας, στο κοινό που λαχταρά ακριβώς αυτό. Παίζουμε γι αυτούς!» 

 Α. Βαζογιάννης

©Πηγή: amna.gr