Κορυφαίοι πρωταθλητές στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου

Κορυφαίοι πρωταθλητές στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου

Ολοκληρώνεται η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της σημαντικότερης διοργάνωσης στίβου εντός των συνόρων, καθώς αυτό το Σαββατοκύριακο (29-30 Ιουνίου) διεξάγεται -για δεύτερη διαδοχική χρονιά- στο Πανθεσσαλικό στάδιο του Βόλου το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών και Κ23. Οι κορυφαίοι Έλληνες αθλητές θα βρεθούν στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, προκειμένου να λάβουν μέρος στην 110η διοργάνωση των ανδρών και την 88η των γυναικών, με κάποιους από αυτούς να έχουν μια τελευταία ευκαιρία να διεκδικήσουν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου), καθώς το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα θα είναι η τελευταία διοργάνωση που θα μετρήσει στο ranking για το κορυφαίο αθλητικό «ραντεβού» στη γαλλική πρωτεύουσα. Παράλληλα, τα σωματεία διεκδικούν τον τίτλο στη σημαντικότερη εγχώρια διοργάνωση του στίβου, καθώς η κατάκτηση της πρώτης θέσης στη βαθμολογία αποτελεί σημαντικό έπαθλο γι’ αυτά.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Βόλος θα φιλοξενήσει Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου. Το Πανθεσσαλικό κατασκευάστηκε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά -μέχρι πέρυσι- είχε φιλοξενήσει μόνο το 2020 τη συνάντηση Ελλάδα/Κύπρος και τη διετία 2021-2022 το Πανελλήνιο Κ18. Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου έχει πραγματοποιηθεί άλλες πέντε φορές στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στα Τρίκαλα (η μία ήταν μόνο ανδρών). Οι φίλοι του στίβου θα έχουν την ευκαιρία να γεμίσουν το Πανθεσσαλικό στάδιο και να στηρίξουν τις προσπάθειες αθλητών και αθλητριών, την ώρα που η είσοδος στο γήπεδο θα είναι ελεύθερη.

Το μεγάλο «αστέρι» του Πανελληνίου Πρωταθλήματος είναι ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του μήκους, Μίλτος Τεντόγλου, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί ακόμη εξαιρετικοί αθλητές που θα βρίσκονται στο Βόλο και αναμένεται να προσφέρουν θέαμα στους φίλους του κλασικού αθλητισμού.

Σε ό,τι αφορά τα άλματα, ο Τεντόγλου δεσπόζει στο μήκος, καθώς ο αθλητής του ΓΣ Κηφισιάς κερδίζει ανελλιπώς το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα από το 2017, με εξαίρεση το 2020 που δεν μετείχε, ενώ η τελευταία ήττα του καταγράφηκε το 2016, όταν κατέλαβε την τρίτη θέση σε ηλικία 18 ετών. Ο έμπειρος άλτης, ο οποίος πρόσφατα στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στη Ρώμη, είναι σε εξαιρετική κατάσταση, καθώς «πέταξε» δύο φορές στα 8,65μ. στην ιταλική πρωτεύουσα, «αγγίζοντας» το πανελλήνιο ρεκόρ του Λούη Τσάτουμα (8,66μ. από το 2007).

Στο επί κοντώ, ο Εμμανουήλ Καραλής, ο οποίος σημείωσε πριν λίγες ημέρες νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 5,92μ., στοχεύει στην τέταρτη νίκη του και είναι το φαβορί για να την πετύχει, ενώ ο… αειθαλής Δημήτρης Τσιάμης θα «κυνηγήσει», σε ηλικία 42 ετών, την δωδέκατη νίκη του στο τριπλούν και την επιστροφή στην κορυφή, καθώς πέρυσι «περιορίστηκε» στην δεύτερη θέση, πίσω από τον Ανδρέα Πανταζή. Ο πολύπειρος άλτης είναι ο μοναδικός που έχει «βγάλει» φέτος άλματα πάνω από τα 16 μέτρα.

Στο ύψος, ο 25χρονος Αντώνης Μέρλος είναι φέτος κυρίαρχος στους ελληνικούς αγώνες, ωστόσο αυτή τη φορά θα έχει αντίπαλο τον 19χρονο Αντρέα Μίτα που σπουδάζει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μέρλος έχει πηδήξει φέτος τρεις φορές πάνω από τα 2,20μ. και έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ χρειάζεται ένα άλμα πάνω από τα 2,25μ. για να ελπίζει ότι θα πάρει το «εισιτήριο» για τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι, καθώς αυτή τη στιγμή υπολείπεται εννέα θέσεων. Ο Μίτα ξεπέρασε δύο φορές τα 2,17μ., συμμετείχε στους τελικούς του NCAA και έχει ως μεγάλο στόχο για φέτος το Παγκόσμιο Κ20, γι’ αυτό και δεν αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό της Ρώμης, αν και είχε κερδίσει την πρόκριση.

Στο επί κοντώ των γυναικών, η Ολυμπιονίκης του Ρίο ντε Τζανέιρο, Κατερίνα Στεφανίδη, προέρχεται από το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό της Ρώμης, ενώ παλεύει να ξεπεράσει κάποιες ενοχλήσεις στο πόδι της για να διεκδικήσει τον έβδομο πανελλήνιο τίτλο της, σε ένα αγώνισμα με πολύ καλές συμμετοχές. Έξι τίτλους έχει στη συλλογή της η Νικόλ Κυριακοπούλου, η οποία στα 38 της έχει καταγράψει έναν αγώνα με έγκυρες προσπάθειες φέτος (4,40μ. στις 15 Μαΐου), ενώ η δις πανελληνιονίκης Ελένη Πόλακ επανήλθε φέτος στα μεγάλα ύψη με 4,60μ., συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και είναι πολύ κοντά στην πρόκριση στο Παρίσι. Από κοντά και η 24χρονη Αριάδνη Αδαμοπούλου που εκπροσώπησε κι αυτή την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και χρειάζεται άλλη μια καλή εμφάνιση για να κλείσει «εισιτήριο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στο ύψος των γυναικών η Τατιάνα Γκούσιν διάγει μια καλή χρονιά, κατά την οποία κατετάγη έβδομη στο Παγκόσμιο κλειστού, ενώ έμεινε οριακά εκτός τελικού στο Ευρωπαϊκό της Ρώμης. Η 30χρονη αθλήτρια του ΓΣ Κηφισιάς έχει την καλύτερη εφετινή επίδοση με 1,94μ. και μετράει έξι νίκες σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, έναντι δύο της 23χρονης Παναγιώτας Δόση που επικράτησε στην περυσινή διοργάνωση και έχει στον ανοιχτό στίβο καλύτερο άλμα στο 1,88μ. από τα Παπαφλέσσεια.

Στο μήκος, από τις εκπλήξεις της σεζόν είναι η 21 ετών Αντριάνα Γκόγκα που ανέβηκε φέτος στα 6,55μ., ενώ ερωτηματικά αποτελούν η -νικήτρια του 2022- Βασιλική Χαϊτίδου, η οποία ψάχνει να βρει ρυθμό μετά τον τραυματισμό της, και η περυσινή πανελληνιονίκης, Οξάνα Κορένεβα, η οποία μετείχε μόνο στο Διασυλλογικό τον Απρίλη, όπου πήδηξε 6,21μ. με άνεμο +3.4.

Στο τριπλούν, η κάτοχος του τίτλου, Οξάνα Κορένεβα, και η ομογενής από τη Γερμανία, Μαρία Πούρτσα, υπόσχονται μια συναρπαστική μάχη για τη νίκη, την οποία θα ήθελαν πολύ να συνδυάσουν και με μια επίδοση που θα τις… στείλει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στις ρίψεις, η Ελίνα Τζένγκο «ψάχνει» στον ακοντισμό μια βολή που την αντιπροσωπεύει, προκειμένου να διεκδικήσει την πέμπτη σερί νίκη της σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Η 22χρονη πρωταθλήτρια προετοιμάζεται για τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Στη σφαιροβολία των ανδρών, ο Οδυσσέας Μουζενίδης θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον περυσινό τίτλο του, έχοντας την καλύτερη εφετινή επίδοση στην Ελλάδα με 19,62 μέτρα, ωστόσο θα δώσει «μάχη» με τους αθλητές που έκαναν το «2-3» το 2023 στο Βόλο, τους Τάσο Λατιφλάρι και Κώστα Γεννίκη.

Στη δισκοβολία ανδρών, οι τέσσερις καλύτεροι αθλητές για φέτος στην Ελλάδα θα βρεθούν στο Πανθεσσαλικό. Ο Ιάσων Θανόπουλος που αναδείχθηκε πέρυσι νικητής, ο Δημήτρης Παυλίδης, ο οποίος επέστρεψε από την Αμερική, όπου σπουδάζει, για να κατακτήσει τον τίτλο για πρώτη φορά στην καριέρα του, ο Κώστας Μπουζάκης που επίσης ζει και σπουδάζει στην Αμερική και ο Αρτέμιος Αδαμάκης.

Στη σφυροβολία ανδρών, ο Κώστας Ζάλτος έχει τον πρώτο λόγο για τον τίτλο, καθώς έρχεται με… φόρα από το Ευρωπαϊκό της Ρώμης, όπου κατάφερε να μπει στον τελικό. Έχει την καλύτερη εφετινή επίδοση μεταξύ των Ελλήνων αθλητών με 75,81μ. από τον Μάιο, ωστόσο δεν φαίνεται να έχει εύκολο έργο στο Βόλο, καθώς ο Άγγελος Μαντζουράνης, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα από την Αμερική, όπου σπουδάζει, ο Μιχάλης Αναστασάκης, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες βελτίωσε το φετινό ρεκόρ του, και ο πάντα ανταγωνιστικός Χρήστος Φραντζεσκάκης είναι κάποιοι από αυτούς που θέτουν… υποψηφιότητα για μια θέση στο βάθρο.

Στον ακοντισμό των ανδρών, ο Γιάννης Κυριαζής είναι το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου για δεύτερη διαδοχική χρονιά, ωστόσο το ζητούμενο για τον 28χρονο πρωταθλητή, πέρα από τη νίκη, είναι μια καλή επίδοση που θα τον… στείλει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ στη σφαιροβολία γυναικών, η Μαρία Μαγκούλια διεκδικεί τον έκτο τίτλο της σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, έχοντας εφετινό και ατομικό ρεκόρ 16,63μ.

Στη δισκοβολία η Κρίστυ Αναγνωστοπούλου επιστρέφει στην διοργάνωση, λίγους μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού της, και θα «κυνηγήσει» τον τίτλο που θα είναι ο 13ος στην καριέρα της, ενώ στη σφυροβολία η Σταματία Σκαρβέλη θέλει μια καλή βολή, προκειμένου να «κλειδώσει» και τυπικά την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μολονότι μέχρι στιγμής βρίσκεται εντός πρόκρισης μέσω του ranking.

Στους δρόμους ταχύτητας, ενδιαφέρουσες «μάχες» θα λάβουν χώρα στα 100μ. ανδρών, αγώνισμα που θα είναι το πιο αμφίρροπο της διοργάνωσης. Ο Γιάννης Νυφαντόπουλος, ο οποίος είναι έξι φορές νικητής της διοργάνωσης και ο πιο έμπειρος ανάμεσα σε όσους πάρουν θέση εκκίνησης, έχει τρέξει φέτος την απόσταση σε 10.34, αλλά δεν είναι ο γρηγορότερος για φέτος στην Ελλάδα, αφού αυτόν τον τίτλο κατέχει ο Βασίλης Μυριανθόπουλος με 10.28 από το Βαλκανικό. Σε πολύ καλή κατάσταση είναι και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με 10.31, επίσης στη Σμύρνη, αλλά και ο Σωτήρης Γκαραγκάνης, που με τον άνεμο πάνω από το επιτρεπτό όριο έτρεξε τα 100 μ. σε 10.19 (2,4). Συνολικά οκτώ σπρίντερ έχουν διανύσει την απόσταση μεταξύ 10.50 και 10.60, οι οποίοι στη μέρα τους μπορούν να πρωταγωνιστήσουν.

Στα 200μ. ο Σωτήρης Γκαραγκάνης έχει κάνει τις καλύτερες εμφανίσεις στη διάρκεια της σεζόν και φαίνεται πως διαθέτει ένα μικρό προβάδισμα έναντι των ικανών αντιπάλων του, προκειμένου να πετύχει την πρώτη νίκη του σε πανελλήνιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου, καθώς πέρυσι τραυματίστηκε στα μισά της σεζόν και έχασε την διοργάνωση.

Στα 400μ. η επιστροφή του Γιάννη Ντέτσικα σε επιδόσεις στα 47 δευτερόλεπτα είναι από τα ευχάριστα νέα της φετινής περιόδου. Ο αθλητής του ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας επέστρεψε ύστερα από 1,5 χρόνο αγωνιστικής απραξίας και μέσα σε περίπου ένα μήνα έκανε τρεις κούρσες κάτω από τα 47.50, ενώ το ρεκόρ του είναι 46.92.

Στα 110μ. εμπόδια, για πρώτη φορά την τελευταία δωδεκαετία ο Κώστας Δουβαλίδης δεν μπαίνει στην κούρσα ως το ακλόνητο φαβορί για την «πρωτιά». Ο έμπειρος αθλητής έχει φέτος 13.98, που είναι η δεύτερη επίδοση πίσω από το 13.89 του Χρήστου Ρούμτσιου.

Στα 400μ. εμπόδια ο Δημήτρης Λεβαντίνος πέτυχε τον στόχο να τρέξει στο Ευρωπαϊκό, ενώ έχει βελτιώσει τρεις φορές την ατομική επίδοσή του με αποκορύφωμα το 50.33, διατηρώντας το αήττητο από Έλληνες αθλητές, την ώρα που ο Βλαδίμηρος Ανδρεάδης προετοιμάζεται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20.

Στα 100μ. γυναικών, η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου προέρχεται από την όγδοη θέση στα 200μ. και το 11.21 στα 100μ., επίδοση που την… έβαλε στον ημιτελικό του αγωνίσματος, ενώ η Ραφαέλα Σπανουδάκη έχει τρέξει φέτος την απόσταση σε 11.37. Τη διάκριση θα διεκδικήσει και η Δήμητρα Τσουκαλά, παρότι τραυματίστηκε στο Ευρωπαϊκό κι έμεινε πίσω στις προπονήσεις, ενώ η περσινή νικήτρια στο αγώνισμα, Άρτεμις Αναστασίου, έχει επικεντρώσει την προσοχή της στα 200 μ., ωστόσο θα είναι στη γραμμή εκκίνησης και των 100 μ. με στόχο ένα μετάλλιο. Αυτές οι τέσσερις σπρίντερ αναμένεται να ξεχωρίσουν και στα 200μ.

Στα 400μ. η Ανδριάνα Φέρρα έχει την κορυφαία εφετινή επίδοση στην Ελλάδα με 54.10, ενώ από κοντά ακολουθεί η νέα γενιά του αγωνίσματος, με τις Λαβντιγέ Ζυλαλί (54.40), Αναστασία Ράπτη (54.45) και Λάουρα Ζενέγια (54.45) να θέτουν… υποψηφιότητα για μια θέση στο βάθρο. Απουσιάζει η Ειρήνη Βασιλείου, ενώ ένας τραυματισμός αποδυνάμωσε την περυσινή νικήτρια, Δέσποινα Μουρτά.

Στα 100 μ. εμπόδια η περυσινή νικήτρια, Ελισάβετ Πεσιρίδου, η οποία έτρεξε την απόσταση στο Γκαλά της Φιλοθέης σε 12.99 (2,2), χρειάζεται να συνδυάσει την πρωτιά με μια καλή επίδοση, στην προσπάθεια που καταβάλλει για να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Σοφία Ιωσηφίδου έχει ξεπεράσει ήδη δύο φορές το ατομικό ρεκόρ της (13.42), ενώ η αθλήτρια των συνθέτων, Σοφία Καμπερίδου, με ατομικό ρεκόρ 13.56 από φέτος διεκδικεί μια θέση στο βάθρο.

Στα 400 μ. εμπόδια γυναικών, η Δήμητρα Γναφάκη είναι η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια και το φαβορί για την κατάκτηση της νίκης για πέμπτη σερί χρονιά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Η αθλήτρια του Παναθηναϊκού βελτίωσε στο Ευρωπαϊκό της Ρώμης το εφετινό ρεκόρ της και στο Βόλο θέλει να συνδυάσει τη νίκη με μια επίδοση που θα την φέρει εντός πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όσον αφορά τις αποστάσεις, ο Χάρης Ξενιδάκης πέτυχε ατομικό ρεκόρ στα 800μ. (1.47.71) και θα έχει στο Βόλο την ευκαιρία να το βελτιώσει και να υπερασπιστεί τον τίτλο του, ενώ η επιστροφή του Χρήστου Κοτίτσα σε καλές επιδόσεις (1.48.45) δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια καλή κούρσα ανάμεσα στους δύο.

Ο Στέργιος Διακοστεφανής έχει την καλύτερη εφετινή επίδοση στα 1.500μ. με 3.45.96 και μια σειρά από καλές εμφανίσεις στη σεζόν. Από την πλευρά του, ο -περσινός νικητής- Πέτρος Παπαϊωάννου έχει τρέξει στην αρχή της σεζόν την απόσταση σε 3.50.77, ενώ ο Γιώργος Ματζαρίδης σημείωσε στο Βαλκανικό επίδοση 3.46.31, που είναι ο δεύτερος καλύτερος χρόνος φέτος στην απόσταση.

Τα 5.000μ. των ανδρών αναμένεται να είναι… υπόθεση του ΓΑΣ Αγρινίου, με τους Κώστα και Νίκο Σταμούλη (14.25.70 και 14.39.86, αντίστοιχα) να έχουν τον πρώτο λόγο και τον συναθλητή τους, Γιώργο Κύρτση, να ακολουθεί. Ο περσινός νικητής, Μάριος Αναγνώστου θα απουσιάζει, όπως και ο -κορυφαίος φέτος βάσει επίδοσης- Εμμανουήλ Σγουρός.

Ο Γιώργος Κύρτσης θέτει… υποψηφιότητα για διάκριση και στα 3.000μ. στιπλ, καθώς έχει κάνει χρόνο 8.40.62 στο αγώνισμα, επίδοση που είναι η κορυφαία στην Ελλάδα και τον φέρνει ως φαβορί στη γραμμή της εκκίνησης. Στο μεταξύ, ο περυσινός νικητής στα 3000μ. στιπλ, Νέστορας Κολιός, θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον τίτλο του, έχοντας πετύχει φέτος 9.21.64.

Στα 800μ. γυναικών η Γεωργία Δεσπολλάρη θα διεκδικήσει φέτος την πρώτη νίκη της σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανοιχτού, καθώς συνεχίζει το 2024 την ανοδική πορεία της στο αγώνισμα, φτάνοντας το ρεκόρ της στα 2.01.79, σε μια σεζόν με σταθερές εμφανίσεις. Η περσινή νικήτρια, Ειρήνη Βασιλείου, θα απουσιάζει από το πρωτάθλημα, καθώς είναι τραυματισμένη και χάνει το σύνολο της σεζόν.

Στα 1500μ. γυναικών η Ανθή Κυριακοπούλου, η οποία πέτυχε στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα την δεύτερη επίδοση της καριέρας της με 4.17.11, θα επιδιώξει να επιστρέψει στην κορυφή του αγωνίσματος για πρώτη φορά από το 2021, την ώρα που η Δάφνη Λαβασσά έχει την δεύτερη επίδοση με 4.22.91 και η -περυσινή νικήτρια- Μελίσσα Αναστασάκη την τρίτη με 4.23.74.

Η Αναστασία Μαρινάκου, η οποία κατετάγη 16η στα 10.000μ. στο Ευρωπαϊκό της Ρώμης, έχει την καλύτερη εφετινή επίδοση ατα 5000μ. γυναικών και θέλει, εκτός από τη νίκη, να βελτιώσει και το 15.52.71 που έχει από φέτος. Από τον αγώνα θα απουσιάζει η περσινή νικήτρια, Μαρία Κάσσου, που άφησε τη χρονιά λόγω τραυματισμού, ενώ ιδιαίτερα ανταγωνιστική αναμένεται η Δάφνη Λαβασσά που έχει διανύσει την απόσταση σε 15.59.67.

Η Ισαβέλα Κοτσαχείλη είναι το φαβορί για τη νίκη στα 3000μ. στιπλ, η οποία θα είναι η έκτη της σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανοιχτού. Η αθλήτρια του Πανιωνίου έχει κάνει καλές κούρσες στη σεζόν, όπου έτρεξε σε 10.02.85, επίδοση που είναι η καλύτερη πίσω από το ατομικό ρεκόρ της (9.58.21).

Τέλος, στο πρόγραμμα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος προστέθηκαν και τα 5.000 μ. βάδην, καθώς ο ΣΕΓΑΣ θέλησε να δώσει ακόμη μία αγωνιστική ευκαιρία στους αθλητές και τις αθλήτριες που είναι κοντά στην πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Παρισιού. Η Κυριακή Φιλτισάκου είναι εντός πρόκρισης, ωστόσο θα επιδιώξει να βελτιώσει τη θέση της στο ranking. Ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ είναι στην 52η θέση και θέλει να ανέβει εντός 48άδας, ενώ τον ίδιο στόχο έχει και η Χριστίνα Παπαδοπούλου, που τώρα είναι στην 54η θέση. Η Πένυ Τσινοπούλου είναι η τέταρτη Ελληνίδα (δικαίωμα να αγωνιστούν έχουν τρεις), μία θέση πίσω από την Παπαδοπούλου. Την πρόκριση της στους Ολυμπιακούς έχει εξασφαλίσει η Αντιγόνη Ντρισμπιωτη, που έχει πετύχει το όριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά την γνωστοποίηση των συμμετοχών για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι θα διεξαχθεί απευθείας τελικός σε δύο αγωνίσματα των γυναικών, το ύψος και το επί κοντώ.

Σε ό,τι αφορά τους αθλητές που έχουν ξεχωρίσει και έχουν σημειώσει τις περισσότερες νίκες σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ο Περικλής Ιακωβάκης στα 400 μέτρα με εμπόδια και ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου στη σφυροβολία μετρούν από 16 «πρωτιές» στο αγώνισμά τους, συγκομιδή που είναι η μεγαλύτερη από κάθε άλλον αθλητή ή αθλήτρια στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο Κώστας Δουβαλίδης έχει φέτος την ευκαιρία να τους «πιάσει» στην κορυφή, καθώς μετράει 15 νίκες στα 110μ. εμπόδια και είναι ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης και στο εφετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Στη σχετική λίστα ακολουθεί με 13 νίκες ο Κώστας Φιλιππίδης (επί κοντώ), ενώ διψήφιο αριθμό επιτυχιών σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα έχουν ακόμη οι Λούης Τσάτουμας (12 νίκες στο μήκος), Ανδρέας Δημητράκης (11 στα 1500 μέτρα, ενώ μετράει επίσης τέσσερις νίκες στα 800 μέτρα), Δημήτρης Τσιάμης (11 στο τριπλούν) και Κώστας Μπανιώτης (10 στο ύψος).

Στις γυναίκες, το σερί των 12 επιτυχιών της Κρίστυ Αναγνωστοπούλου στη δισκοβολία σταμάτησε το 2023, λόγω της γέννησης του πρώτου παιδιού της, ωστόσο η έμπειρη πρωταθλήτρια, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, επιστρέφει φέτος σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με στόχο την 13η νίκη της. Η Έλενα Φιλάνδρα έχει κατακτήσει 11 φορές το πρωτάθλημα γυναικών στα 800 μέτρα (έχει και δύο «νταμπλ» σε 800 και 1.500 μέτρα), ενώ ακολουθούν με 10 νίκες η Χριστίνα Χαντζή στα 400μ. εμπόδια και η Νίκη Μπακογιάννη στο ύψος.

Σε επίπεδο συλλόγων, ο Πανελλήνιος ΓΣ είναι ο κυρίαρχος σε άνδρες και γυναίκες. Στους άνδρες μετράει 36 τίτλους και είναι με διαφορά πρώτος από τον δεύτερο Παναθηναϊκό (23 πρωταθλήματα), μολονότι έχει να κατακτήσει πρωτάθλημα από το 2005. Την πρώτη τριάδα των συλλόγων με τους περισσότερους τίτλους στους άνδρες συμπληρώνει ο Εθνικός ΓΣ με 21. Συνολικά 12 σύλλογοι έχουν κατακτήσει πρωτάθλημα στίβου στους άνδρες, με τον Ολυμπιακό ΣΦΠ είναι είναι ο μοναδικός από τους υπόλοιπους εννέα με διψήφιο αριθμό τίτλων (15).

Στις γυναίκες, ο Πανελλήνιος έχει κατακτήσει 30 πρωταθλήματα, με τελευταίο εξ αυτών το 2009, ενώ ακολουθούν στη σχετική λίστα ο Πανιώνιος ΓΣΣ με 21 και ο ΑΟ Παλαιού Φαλήρου με 7. Συνολικά 16 σύλλογοι έχουν κατακτήσει πρωτάθλημα στίβου στις γυναίκες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play