Κώστας Χειμωνίδης: Ο προπονητής δάσκαλος και οι αθλητές του

Ένα Ιστορικό και ενημερωτικό λεύκωμα για τον προπονητή στίβου Κώστα Χειμωνίδη που επηρέασε τη ζωή δεκάδων αθλητών και που σημάδεψε ο ίδιος και οι αθλητές του με την πορεία τους τον ελληνικό αθλητισμό από το 1966 μέχρι το 2009, εξέδωσαν πριν λίγες μέρες οι φίλοι και αθλητές του αείμνηστου Μακεδόνα αθλητή, προπονητή στίβου.

propoli

Όλοι αυτοί δημιούργησαν τον Ομιλο αθλητών και φίλων του μεγάλου πρωταθλητή ο οποίος ιδρύθηκε το 2017 και από την ίδρυσή του έβαλαν σαν στόχο να κάνουν γνωστό στο ευρύτερο κοινό το έργο αυτού του ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της νεολαίας δημιουργώντας ολοκληρωμένες προσωπικότητες και άξιους αθλητές.

Κύριο μέσο για την προβολή και τη διάδοση των ιδεών του Κώστα Χειμωνίδη αποτελούν στη Θεσσαλονίκη οι ετήσιοι αγώνες στίβου στο όνομα του εκλιπόντος αθλητή, “Χειμωνίδεια” όπου αθλητές από όλη την Ελλάδα καλούνται να αγωνιστούν σε πνεύμα υγιούς ανταγωνισμού υπηρετώντας τις αξίες του αθλητισμού και του ευ αγωνίζεσθαι.

Στην έκδοση αυτή παρουσιάζονται όλοι οι αθλητές που συνεργάστηκαν με τον Κώστα Χειμωνίδη ως προπονητή όλα αυτά τα χρόνια της δράσης του από το 1966 μέχρι το 2009 που έφυγε από τη ζωή.

Καταγράφονται αρχεία, παρατίθενται φωτογραφίες, αναμνήσεις των προηγούμενων χρόνων από το 1960 και μετά με πίνακες, καταστάσεις και άλλες λεπτομέρειες.
Συντονιστής της προσπάθειας αυτής είναι ο Γιώργος Παπαιακώβου μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συγκεκριμένου ομίλου, τους αθλητές και πρωταθλητές Δημήτρη Πατρώνη, Ορέστη Μπακάλμπαση, Ν. Σπανό και Κ. Αμοιρίδου ενώ στην προσπάθεια αυτή συνέδραμαν ακόμα και οι Απέργης Διακονικόλας, Καρυοφύλλης Καραφυλλούδης,  Νίκος Μεντηλίδης, Βασίλης Παπαδημητρίου, Γ. Παπακώστα, Μ. Πούλιος και Ε.  Φαφούτη.

Ο Κώστας Χειμωνίδης γεννήθηκε στην Καστανιά Ημαθίας το 1936 και διακρίθηκε ιδιαίτερα στο άλμα εις ύψος.  Πρωταθλητής Ελλάδας το 1962, γίνεται ο δεύτερος Έλληνας που υπερέβη τα 2 μέτρα στο ύψος.  Αυτό έγινε τον Ιούλιο του 1963 σε τριεθνείς αγώνες στο Ασκολι της Ιταλίας με επίδοση 2.01 μ. Η ατομική του επίδοση ήταν 2.03 μ. και σημειώθηκε στο Καυτανζόγλειο στις 6 Απριλίου 1969.

Ο μεγάλος Έλληνας πρωταθλητής ανέδειξε μία σειρά μεγάλων αθλητών στα άλματα και κυρίως στο ύψος, αλλά και στο μήκος,  μέχρι το 2009. Από τις αρχές όμως της νέας χιλιετίας είχαν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια στην επιβαρυμένη υγεία του. Υποβλήθηκε σε ένα πρώτο χειρουργείο που παρά τα ενθαρρυντικά πρώτα μηνύματα, δυστυχώς δεν άργησε να εμφανίζεται η επιδείνωση της κατάστασης του.  Στις 7 Ιουλίου 2009 ο μεγάλος αθλητής, δάσκαλος και φίλος  Κώστας Χειμωνίδης έφυγε από τη ζωή και οι φίλοι του,  αθλητές του,  οι συναθλητές του και παράγοντες του στίβου έχασαν έναν σημαντικό φίλο και πρωτοπόρο δάσκαλο ενώ την επόμενη χρονιά στις 29 Μαρτίου 2010 η διοίκηση του Καυτανζογλείου ονόμασε την αίθουσα του επί κοντώ στο κτίριο κ3 του Σταδίου ως “Αίθουσα Κώστα Χειμωνίδη”.  Μία πράξη που τιμά τη μνήμη ενός ανθρώπου αθλητή και προπονητή που αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην προπόνηση και διαπαιδαγώγηση των νέων κυρίως μέσα σε αυτό το στάδιο.

Από το Μάιο του 2010 και με εξαίρεση την περσινή χρονιά,  διεξάγονται οι αγώνες στίβου με την ονομασία “Χειμωνίδεια” στη μνήμη του, ενώ ο κόσμος του στίβου αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τους αγώνες με μεγάλη συμμετοχή αθλητών και σπουδαίες επιδόσεις.

Ντ. Καραμητρούσης

©Πηγή: amna.gr

Loading