Το Βέλγιο, σε φάση ανανέωσης και ανασυγκρότησης μετά την αποχώρηση πολλών στελεχών από τη λεγόμενη «χρυσή γενιά» που δεν πήρε ποτέ κάποιον τίτλο, εμφανίζεται γεμάτο αμφιβολίες τη Δευτέρα (14/10) απέναντι στην Γαλλία, σε ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι για τον προπονητή Ντομένικο Τεντέσκο.
Σε αυτή τη συνάντηση του Nations League, θα είναι ένα νέο πεδίο κρίσης για τους «νέους» παίκτες που καλούνται να πάρουν τη σκυτάλη από τους Αζάρ, Κουρτουά, Βίτσελ, Βερτόνγκεν, Καράσκο και άλλους. Την περασμένη Πέμπτη στη Ρώμη, απέναντι στην Ιταλία, οι «Κόκκινοι Διάβολοι» δεν καθησύχασαν τους φιλάθλους τους παρά την ισοπαλία που απέσπασαν (2-2), καθώς όφειλαν τη σωτηρία τους στην αποβολή του Λορέντσο Πελεγκρίνι, στο 38ο λεπτό.
Πάνω απ΄ όλα, η τακτική του Τεντέσκο φάνηκε δυσανάγνωστη, με κυριότερο στοιχείο της κριτικής που δέχθηκε την χρησιμοποίηση του αριστερού εξτρέμ Ζερεμί Ντοκού ως δεξί έμβολο. Αρκετά για να αναβιώσει η συζήτηση για το μέλλον του στην κεφαλή της ομάδας. Την επομένη του αγώνα τα βελγικά ΜΜΕ σχεδόν ομόφωνα ζήτησαν την αποχώρηση του Ιταλο-Γερμανού προπονητή.
«Εφιάλτης», «τακτικό ναυάγιο», «καταστροφή»… Ο Τύπος της χώρας δεν ήταν καθόλου ευγενικός με έναν προπονητή που βρίσκεται περισσότερο από ποτέ με δανεικό χρόνο, μετά από δύο χρόνια στην κορυφή της Εθνικής. Ο πρώην προπονητής της Σάλκε 04, της Σπαρτάκ Μόσχας και της Λειψίας, ωστόσο, προβάλλει το ελαφρυντικό ότι πρέπει να ξαναφτιάξει μια ομάδα που γνώρισε δυο μεγάλες αποτυχίες στις τελευταίες δύο μεγάλες διοργανώσεις, με αποκλεισμό από τον πρώτο γύρο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και στη φάση των «16» του Euro 2024.
Ελλείψει των τριαντάρηδων Ντε Μπρόινε (33 ετών, 107 συμμετοχές) και Λουκάκου (31 ετών, 119 συμμετοχές), μόνο τρεις παίκτες στην ομάδα που επιλέχθηκαν για να αντιμετωπίσουν τους «Μπλε» έχουν φορέσει την φανέλα της Εθνικής περισσότερες από 30 φορές: ο Γιούρι Τίλεμανς (73), ο Τίμοθι Καστάν (50) και ο Λεάντρο Τροσάρ, με 37 εμφανίσεις σε ηλικία 29 ετών.
Ωστόσο, ο Ντομένικο Τεντέσκο δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από την ανανέωση της ομάδας καθώς οι Βέλγοι οπαδοί έχουν γίνει απαιτητικοί και κυρίως απογοητευμένοι μετά τις κακές επιδόσεις των δύο προηγούμενων τουρνουά. Στους δεκαεννέα μήνες υπό την θητεία του, η μαυροκίτρινη-κόκκινη ομάδα έχει μόνο οπισθοδρόμηση, έγραψε η καθημερινή εφημερίδα La Dernier Heure/Les Sports το Σάββατο. Ένας παλαίμαχος Βέλγος διεθνής και νυν τηλεοπτικός σχολιαστής, ο Φιλίπ Άλμπερτ, εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη ηγέτη, καθώς δεν βλέπει «κανέναν παίκτη ικανό να αναλάβει» από τους μεγαλύτερους.
Επομένως, το κλίμα είναι κλίμα ηττοπάθειας ενόψει του αγώνα με την ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν, όπως φαίνεται και από την πρόσφατη αντίδραση του Κέβιν Ντε Μπρόινε, ο οποίος επέκρινε δημόσια τους νεαρούς συμπαίκτες του για την απόδοσή τους μετά την ήττα στη Γαλλία (0-2) στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αρκετά για να ενισχύσει τη ζοφερή ατμόσφαιρα που θα μπορούσε να επιβαρυνθεί περαιτέρω σε περίπτωση αποτυχίας τη Δευτέρα, στο στάδιο «Κινγκ Μποντουέν».