Λιόλιος: «Το κύριο μέλημά μας είναι τα ίδια τα σωματεία, να τριπλασιάσουμε τα αθλούμενα παιδιά»

Λιόλιος: «Το κύριο μέλημά μας είναι τα ίδια τα σωματεία, να τριπλασιάσουμε τα αθλούμενα παιδιά»

Το πρόγραμμά του ενόψει των αρχαιρεσιών στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος, ανέλυσε ο Βαγγέλης Λιόλιος, σε διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε.

Παράλληλα, επειδή, όπως τόνισε, «μόλις χθες ψηφίστηκε ο αθλητικός νόμος και ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική περίοδος των ομοσπονδιών», ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για τον προεδρικό θώκο της ΕΟΚ. Ο «ισχυρός άνδρας» του Προμηθέα, ο οποίος είπε ότι «δεν ασχολούμαι από τον Ιούλιο με την Basket League», δήλωσε επίσης ότι την προσεχή Δευτέρα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Γιώργο Βασιλακόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για την υποψηφιότητά του και να συζητήσει μαζί του.

Υπογράμμισε ότι «για να έχουμε ξανά επιτυχίες, για να απλώσουμε το άθλημα σε περισσότερα παιδιά, όλο αυτό είναι δουλειά όλων, κανείς δεν περισσεύει», ενώ έκανε λόγο για «διαχωρισμό αρμοδιοτήτων και πλήρη οργανωτική και οικονομική διαφάνεια», τα οποία «είναι η βάση για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα».

Ο κ. Λιόλιος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «το κύριο μέλημά μας είναι τα ίδια τα σωματεία, το κύτταρο του μπάσκετ, που χρειάζεται κατεύθυνση, υποστήριξη, συμπαράσταση» και πως «στόχος είναι να τριπλασιάσουμε τα αθλούμενα παιδιά» και υπογράμμισε ότι «όσο τα χρόνια προβλήματα των σωματείων παραμένουν, αυτά θα φθίνουν. Πρέπει να φτάσουμε την βάση της πυραμίδας, δεν έχει νόημα να ξεκινήσουμε από την κορυφή».

Εξέφρασε την άποψη ότι «τα προβλήματα του επαγγελματικού μπάσκετ έχουν να κάνουν με τα προβλήματα της βάσης του μπάσκετ» και τόνισε πως «ο ΕΣΑΚΕ πρέπει να έχει πλήρη αυτονομία και να έχει μια αγαστή συνεργασία με την Ομοσπονδία. Ο ΕΣΑΚΕ θα είναι ανεξάρτητος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνει ό,τι θέλει, αλλά σε καμία περίπτωση η Ομοσπονδία δεν θα καπελώνει τον ΕΣΑΚΕ». Επισήμανε ότι Πολιτεία, ΕΣΑΚΕ και Ομοσπονδία πρέπει να συνεργαστούν πάνω στο παράνομο στοίχημα, ενώ τόνισε ότι έχει στόχο να φτιαχτεί το μουσείο του μπάσκετ και πως θα κατατεθεί πρόταση στην Πολιτεία να γίνουν προπονητικές εγκαταστάσεις για όλες τις εθνικές ομάδες».

Αναφορικά με την διαιτησία, υπογράμμισε ότι «ανήκει στην Ε.Ο.Κ. ξεκάθαρα, θεσμικά, αλλά δεν μπορεί να ελέγχεται από αυτήν», ενώ μιλώντας για την εθνική ομάδα τόνισε πως «τα αποτελέσματα των εθνικών ομάδων είναι συνέπεια της εγκατάλειψης που συνέβη πριν 8 χρόνια. Δεν έχουμε σε αυτήν ό,τι καλύτερο υπάρχει. Εκεί πρέπει να έχουμε τους καλύτερους προπονητές και γυμναστές, όχι τους φίλους μου. Το ζήτημα είναι το αύριο και να ξαναζήσουμε στιγμές όπως το ’87 ή το Βελιγράδι. Αυτό δεν γίνεται με λόγια: θέλουμε τους καλύτερους και θέλουμε να προετοιμάσουμε το μέλλον».

Ο κ. Λιόλιος αναφέρθηκε:

– Στο ξεκίνημα της προσπάθειάς του: «Πριν από 7,5 μήνες ξεκίνησα την πλατφόρμα dwsepasa, ουσιαστικά έναν δίαυλο επικοινωνίας με όσους ήθελαν να ακουστεί η φωνή τους, από τους παράγοντες, τους επώνυμους, τον απλό φίλαθλο. Ήταν εντυπωσιακό ότι 13.250 άτομα επισκέφθηκαν την πλατφόρμα, εκ των οποίων 478 ήταν αυτοί που έγραψαν προτάσεις, ανησυχίες. Για το αθλητικό νομοσχέδιο υπήρξαν 673 προτάσεις, για να υπάρχει μια αντιπαραβολή. Αυτό μου έδωσε αισιοδοξία.

Ταξίδεψα σε όλη την Ελλάδα, μίλησα με εκατοντάδες παράγοντες δια ζώσης, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ήθελα να κουβεντιάσω μαζί τους και να συστρατευτούμε στην επόμενη ημέρα. Ήθελα να δω πόσο ζωντανό ήταν το ανθρώπινο δυναμικό που ήταν η βάση του αθλήματος.

Για να έχουμε ξανά επιτυχίες, για να απλώσουμε το άθλημα σε περισσότερα παιδιά, όλο αυτό δεν είναι δουλειά ενός ανθρώπου -είναι δουλειά όλων, κανείς δεν περισσεύει. Τον Ιούνιο δημοσίευσα ένα πρόγραμμα που πιστεύω ότι πρέπει να υλοποιηθεί από την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Διαχωρισμός αρμοδιοτήτων, πλήρης οργανωτική και οικονομική διαφάνεια. Πρέπει να σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ και να υπάρχει πλήρης διαφάνεια για το πού πηγαίνουν. Οι εργαζόμενοι στην Ομοσπονδία θα αμείβονται και κάθε ένας πρέπει να έχει ορισμένη θέση, ποια είναι τα προσόντα του και σε ποιον τομέα δουλεύει. Αυτή είναι η βάση για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.

Το κύριο μέλημά μας είναι τα ίδια τα σωματεία, το κύτταρο του μπάσκετ, που χρειάζεται κατεύθυνση, υποστήριξη, συμπαράσταση. Αν είναι ένα πράγμα που πρέπει να κάνει η Ομοσπονδία, είναι να υποστηρίξει τα σωματεία και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Στόχος είναι να τριπλασιάσουμε τα αθλούμενα παιδιά, να δώσουμε τεχνογνωσία και υποστήριξη στις ομάδες που έχουν αναπτυξιακά τμήματα και να φτιάξουμε τα θεσμικό πλαίσιο που θα τις προστατεύουν.

Πρέπει να δούμε τι μπάσκετ πρέπει να παίξουμε, τι μας ταιριάζει και αυτό το μπάσκετ να το μεταδώσουν οι εθνικοί προπονητές που θα φύγουν από τα γραφεία τους. Πρέπει να δώσουμε όλη μας την αρωγή στα ερασιτεχνικά σωματεία, σε αυτούς τους παράγοντες που έχουν αγάπη για το άθλημα. Όσο τα χρόνια προβλήματα των σωματείων παραμένουν, αυτά θα φθίνουν. Πρέπει να φτάσουμε την βάση της πυραμίδας, δεν έχει νόημα να ξεκινήσουμε από την κορυφή.

Πρόγραμμα βάση

Ένα πρόγραμμα που θα φτιάξει η Ε.Ο.Κ και θα περιλαμβάνει:
– Κλειστά προπονητήρια σε όλη την Ελλάδα
– Επιδιόρθωση ανοιχτών γηπέδων
– Κατεύθυνση στα σωματεία και καθοδήγηση προς το μπάσκετ που θέλουμε να παίξουμε ως Ελλάδα
– Πρέπει να ενδιαφερθούμε για την περιουσία της Ομοσπονδίας
– Ανάπτυξη του 3×3 μέσα από τα ανοιχτά γήπεδα

Είναι πολύ διαφορετικό να έχουμε 65.000 αθλητές και να έχουμε 200.000. Είναι άλλο τα σωματεία να συνάπτουν τριετείς συμφωνίες με την ομοσπονδία και αυτά να κρίνονται με βάση την πρόοδό τους».

– Στον ΕΣΑΚΕ και την κατάσταση του επαγγελματικού μπάσκετ: «Τα προβλήματα του επαγγελματικού μπάσκετ έχουν να κάνουν με τα προβλήματα της βάσης του μπάσκετ. Ο ΕΣΑΚΕ πρέπει να έχει πλήρη αυτονομία και να έχει μια αγαστή συνεργασία με την Ομοσπονδία. Ο ΕΣΑΚΕ θα είναι ανεξάρτητος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνει ό,τι θέλει, αλλά σε καμία περίπτωση η Ομοσπονδία δεν θα καπελώνει τον ΕΣΑΚΕ. Ο διχασμός FIBA – Ευρωλίγκας ταλανίζει τον χώρο και δεν θέλω να συμμετέχω σε αυτόν -πρεσβεύω τις αξίες του αθλήματος. Σε έναν πόλεμο δεν υπάρχει νικητής, μόνο ηττημένοι. Αυτή τη στιγμή οι σπόνσορες μπάσκετ/ποδοσφαίρου είναι 1/100, το έχουμε αντιληφθεί; Αν το μπάσκετ ήταν ενωμένο και είχαν αγαστή συνεργασία δεν υπήρχε περίπτωση να είχαμε 1% σπόνσορες. Όσο συνεχίσει αυτός ο διχασμός, δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά. Δεν ασχολούμαι από τον Ιούλιο με την Basket League, είναι μια συνειδητή επιλογή. Η άποψή μου είναι πως θα ήθελα να δω περισσότερο ριζοσπαστικές κινήσεις τις οποίες δεν είδα φέτος και θα ήθελα να δω την επόμενη σεζόν».

– Στα ύποπτα για στοιχηματική χειραγώγηση παιχνίδια:

«Οι στοιχηματικές εταιρείες είναι βασικοί σπόνσορες του αθλητισμού -το πρόβλημα είναι ο παράνομος στοιχηματισμός. Είναι κάτι που υπάρχει, ταλανίζει το μπάσκετ, υπάρχουν σκιές παντού και δεν βλέπω καμία ριζοσπαστική πρωτοβουλία. Χαίρομαι που η Πολιτεία ψήφισε νόμο με τον οποίο θα υπάρχει παρακολούθηση των αγώνων. Νομίζω ότι η κατεύθυνση όλων μας είναι να εξαλειφθούν όλα αυτά. Είναι ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να συνεργαστούν Πολιτεία, ΕΣΑΚΕ και Ομοσπονδία. Πιστεύω ότι ακόμα και σε υπόνοια αμφιβολιών πρέπει να υπάρχει άμεση παρέμβαση, σε αυτό είμαι κάθετος».

– Στις επόμενες κινήσεις του: «Μόλις χθες ψηφίστηκε ο αθλητικός νόμος και ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική περίοδος των ομοσπονδιών. Για αυτό το λόγο είμαστε τώρα εδώ, γιατί σεβόμαστε τους νόμους και τους θεσμούς του κράτους. Θέλω σήμερα να καταθέσω επισήμως την υποψηφιότητά μου στις εκλογές της Ε.Ο.Κ, όποτε αυτές γίνουν. Την προσεχή Δευτέρα θα επισκεφθώ τον πρόεδρο της Ε.Ο.Κ., κ. Βασιλακόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσω για την υποψηφιότητά μου και να κουβεντιάσω μαζί του. Παράλληλα θα αποστείλω επιστολή στους προέδρους όλων των Ενώσεων προκειμένου να τους ενημερώσω για τις προθέσεις μου και να δείξω τον αναβαθμισμένο ρόλο που πρέπει να έχουν οι ενώσεις στο μπάσκετ, έτσι ώστε όλοι μαζί να δουλέψουμε προς την επόμενη ημέρα και να οδηγήσουμε το μπάσκετ μπροστά.

Περιμένω όλους όσοι θέλουν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια να συστρατευτούν μαζί μου για να κερδηθεί το στοίχημα της επόμενης ημέρας. Μπροστά στις αξίες μου και τις αρχές μου δεν υπολογίζω τίποτα. Απόψεις που είναι ριζωμένες 30 χρόνια δεν με ενδιαφέρουν αν δεν έχουν αξία για το καλό του μπάσκετ.

Όποιος πιστεύει ότι ο κ. Βασιλακόπουλος δεν έχει προσφέρει τα μέγιστα, έχει λάθος. Από την άλλη, όποιος πει ότι η Ομοσπονδία λειτουργεί με τον σωστό τρόπο τα τελευταία 4 ή 8 χρόνια, προφανώς είναι τυφλός. Πρέπει να σεβαστούμε το παρελθόν, αλλά να κοιτάξουμε την επόμενη ημέρα. Η έμφασή μας θα είναι στο κύτταρο του αθλητισμού, στα σωματεία. Να δώσουμε κίνητρα. Αυτή τη στιγμή ένα σωματείο τιμωρείται όταν εγγράφει ένα αθλητή, αυτό θα σταματήσει».

– Στο μουσείο του μπάσκετ και τις προπονητικές εγκαστάσεις της Eθνικής:

«Ο στόχος είναι να φτιαχτεί το σπίτι του μπάσκετ, το μουσείο του αθλήματος, για να θυμηθούμε τι έχουμε και το τι θέλουμε για το μέλλον. Θα γίνει πρόταση προς την Πολιτεία προκειμένου να φτιαχτούν προπονητικές εγκαταστάσεις για όλες τις εθνικές ομάδες, αυτό είναι η επιθυμία μου αλλά όχι δέσμευση».

– Στη διαιτησία: «Με όσα σωματεία μιλάω, μου αναφέρουν τη διαιτησία, είναι λογικό. Η διαιτησία απασχολεί τους πάντες, όχι μόνο την Basket League, απλά εκεί υπάρχουν μεγαλύτερα οικονομικά συμφέροντα. Είναι ένα θέμα που θα δούμε πολύ σθεναρά. Η διαιτησία ανήκει στην Ε.Ο.Κ. ξεκάθαρα, θεσμικά, αλλά δεν μπορεί να ελέγχεται από αυτήν. Θα υπάρχει ένας έμμισθος αρχιδιαιτητής που θα δίνει λογαριασμό και θα κρίνεται για τα αποτελέσματα της δουλειάς του. Τους κανόνες θα τους βάλει ο αρχιδιαιτητής που θα τοποθετήσει τρεις διαιτητές που θα ορίζουν ή θα κληρώνουν ποιοι θα σφυρίζουν και παρατηρητές που θα αξιολογούν. Δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε το 50%-50% σε όλους τους αγώνες, είναι φύσει αδύνατον. Η Ε.Ο.Κ. δεν θα βρίσκεται καν στο ίδιο κτίριο με τον αρχιδιαιτητή. Αν οι ομάδες της Basket League αποφασίσουν ότι θέλουν επαγγελματική διαιτησία, ας την έχουν, αν και αυτή τη στιγμή έχουν άλλα, μεγαλύτερα προβλήματα και δεν είμαι σίγουρος ότι όλοι θέλουν κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ανώνυμες εταιρείες που θα πρέπει αν έχουν μια κοινή απόφαση: ας πάρουν θέση και ας πουν τι θέλουν. Θα περιμένω να τους ακούσω.

– Στην Α2:

«Η Α2 πρέπει να είναι ένα υβρίδιο ερασιτεχνικού/επαγγελματικού αθλητισμού που πρέπει να προετοιμάζει υγιείς ομάδες για την μετατροπή τους σε Κ.Α.Ε. όταν πετύχουν την άνοδό τους. Είναι γεγονός ότι η Α2 έχει υπερβολικά πολλές ομάδες».

– Στην εθνική ομάδα:

«Τα αποτελέσματα των εθνικών ομάδων είναι συνέπεια της εγκατάλειψης που συνέβη πριν 8 χρόνια. Στην εθνική ομάδα λειτουργούν πολλά πράγματα περίεργα. Δεν έχουμε σε αυτήν ό,τι καλύτερο υπάρχει. Εκεί πρέπει να έχουμε τους καλύτερους προπονητές και γυμναστές, όχι τους φίλους μου. Εμένα με προβληματίζει η εθνική των επόμενων 10 ετών, θέλω να κοιτάζω ταυτόχρονα το αύριο με το σήμερα. Το αύριο με έχει τρομοκρατήσει. Ξέρω την προοπτική που έχουμε, τα παιδιά που είναι γεννημένα ανάμεσα στο 2004-06. Ας μην παραμυθιαζόμαστε με το σήμερα, ναι έχουμε μια καλή εθνική ομάδα που μπορεί να είναι πρώτη. Το ζήτημα είναι το αύριο και να ξαναζήσουμε στιγμές όπως το ’87 ή το Βελιγράδι. Αυτό δεν γίνεται με λόγια: θέλουμε τους καλύτερους και θέλουμε να προετοιμάσουμε το μέλλον».

– Στους μάνατζερ: «Πώς επιτρέπουμε οι μάνατζερ να μιλούν με ανήλικα παιδιά; Έχετε καταλάβει τι σημαίνει για ένα παιδί 15 ετών, πόσο εύκολα «φεύγει» το μυαλό του από τις κακές επιρροές; Αυτά πρέπει να διορθωθούν από την πρώτη μέρα, πρέπει να υπάρξει διαμόρφωση ανάλογου θεσμικού πλαισίου».

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play