Ο Λουίς Ενρίκε διανύοντας μια ιδιαίτερα φωτεινή περίοδο στην καριέρα του, ετοιμάζεται να καθίσει στον πάγκο της Παρί Σεν Ζερμέν για 100η φορά, την Τετάρτη (9/4-22:00) στο «Parc des Princes» για τον πρώτο αγώνα των προημιτελικών του Champions League με την Άστον Βίλα.
Το επιτελείο του μαζί με τους παίκτες, αφού πρώτα τον σήκωσαν, στη συνέχεια τον πέταξαν ψηλά στον αέρα το Σάββατο μετά τη νίκη στη Ligue 1 επί της Ανζέ (1-0), με την οποία οι Παριζιάνοι εξασφάλισαν τον τίτλο.
Δεν έκαναν λάθος: ο προπονητής είναι ο μεγάλος αρχιτέκτονας των αποτελεσμάτων του συλλόγου αυτή τη σεζόν.
Όταν ο Κιλιάν Μπαπέ έφυγε για τη Ρεάλ Μαδρίτης, πολλοί ήταν εκείνοι που αμφισβήτησαν την ικανότητα της Παρί Σεν Ζερμέν να καλύψει ένα κενό σαράντα γκολ ανά σεζόν.
Η αναποτελεσματικότητα στο πρώτο μέρος της σεζόν στο Champions League φάνηκε να δίνει ουσία σε αυτές τις αμφιβολίες. Στη συνέχεια, ο Λουίς Ενρίκε εμφανίστηκε απογοητευμένος και γκρινιάρης σε μια συνέντευξη Τύπου, κάνοντας αναφορά στην κακή τύχη.
Αλλά αυτό ήταν πριν από την ονειρική περίοδο που βίωσε ο σύλλογος από τον Δεκέμβριο. Μία «βροχή« νικών και γκολ που πέτυχαν μεγάλη γκάμα παικτών, κυριαρχία στο παιχνίδι, δύο μεγάλες αναμετρήσεις με τη Μάντσεστερ Σίτι (4-2) και τη Λίβερπουλ (0-1, 1-0, 4-1 στα πέναλτι στο Anfield), αήττητη στο πρωτάθλημα. Αποτελέσματα που χαλάρωσαν τον προπονητή, ο οποίος έγινε χαμογελαστός.
Σε σύγκριση με πέρυσι, «αυτή η σεζόν είναι σαφώς καλύτερη, όχι μόνο στατιστικά, αλλά και χάρη στην ικανότητα που έχει η ομάδα να ανατρέπει καταστάσεις, όταν η πλάτη της ήταν στον τοίχο στην πρώτη φάση του Champions League», υπογραμμίζει ο Λουίς Ενρίκε.
Ο Ισπανός προπονητής διακρίνει πλέον ότι οι πολύ ιδιαίτερες ιδέες του παιχνιδιού έχουν διεισδύσει στους παίκτες του. Κατοχή πάση θυσία, ξέφρενο πρέσινγκ, διάσπαση της αντίπαλης άμυνας.
Αυτή η Παρί Σεν Ζερμέν δεν έχει πλέον καμία σχέση με αυτή του Κριστόφ Γκαλτιέ, δομημένη γύρω από τα αστέρια Μέσι-Νεϊμάρ-Μμπαπέ.
«Το να βλέπεις την ομάδα να παίζει συλλογικά και να ξέρεις πώς να επιτίθεται και να αμύνεται μαζί, δεν ήταν ουτοπία», χαίρεται ο Λουίς Ενρίκε.
«Είναι μια μεγάλη στιγμή για μένα, αλλά υπάρχουν ακόμα οι τελευταίοι δύο μήνες αγώνων και είναι κρίσιμοι», πρόσθεσε.
Γιατί η χαλάρωση δεν είναι το στυλ του Ισπανού προπονητή. Όταν ένας παίκτης έχει μια σειρά από καλές εμφανίσεις, αναλαμβάνει να τον επαναφέρει στη γη, στην προπόνηση ή έμμεσα σε μια συνέντευξη Τύπου. Αντίθετα, δεν θα προδώσει ποτέ στα ΜΜΕ την απογοήτευσή του για έναν παίκτη που αποτυγχάνει.
«Ο προπονητής είναι πάντα πίσω μας, είτε κερδίζουμε είτε χάνουμε, για να ψάχνουμε πράγματα για βελτίωση», εξηγεί ο αρχηγός Μαρκίνιος, ο οποίος μπόρεσε να συγκρίνει τους πολλούς προπονητές που διαδέχτηκαν ο ένας τον άλλο από την άφιξή του στον σύλλογο το 2013.
«Δεν είναι κουραστικός, είναι πίσω μας, έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτόν», λέει ο νεαρός εξτρέμ Μπράντλεϊ Μπαρκολά, ο οποίος έχει γίνει ο καλύτερος…πασαδόρος της Γαλλίας υπό τον Λουίς Ενρίκε (9). «Έχουμε μεγάλη ελευθερία, έχουμε οδηγίες, αλλά αυτό που μας λέει περισσότερο είναι να έχουμε την ελευθερία να κινούμαστε παντού, να πιάνουμε χώρο».
«Πάντα προσπαθεί να λέει τα πράγματα με θετικό τρόπο. Μας μιλά συνεχώς, ειδικά για λεπτομέρειες που είναι σημαντικές», αναφέρει επίσης ο Γουίλιαν Πάτσο, ο οποίος έφτασε το περασμένο καλοκαίρι.
«Είναι το αφεντικό, ακολουθούμε τις ιδέες του», συνοψίζει ο Γάλλος διεθνής αμυντικός Λούκας Ερναντέζ.
Οι φίλαθλοι της Παρί Σεν Ζερμέν τον λατρεύουν, ο σύλλογος του ανανέωσε το συμβόλαιο μέχρι το 2027. Είναι πλέον κομμάτι του συλλόγου.
Την Τετάρτη (9/4), ο Λουίς Ενρίκε θα βρει έναν άλλο προπονητή με πολύ συγκεκριμένες ιδέες στον πάγκο της Άστον Βίλα, τον πρώην προπονητή της Παρί Σεν Ζερμέν Ουνάι Έμερι.
Τον συνάντησε για δύο θρυλικές βραδιές: στο 4-0 που κατάφερε η Παρί Σεν Ζερμέν στον πρώτο αγώνα, πριν η Μπαρτσελόνα του Λουίς Ενρίκε απαντήσει με την περίφημη ανατροπή (6-1) στις 8 Μαρτίου 2017.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ