«Λύση για τον αθλητισμό την ύστατη στιγμή»

«Λύση για τον αθλητισμό την ύστατη στιγμή»

Πριν από ενάμιση μήνα, στις 16 Σεπτεμβρίου, οι αθλητές και οι αθλήτριες του Δημήτρη Κούμουλου πέτυχαν επτά πανελλήνια ρεκόρ στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο ελεύθερης κατάδυσης στον Μεσσηνιακό κόλπο. Από χθες (3/11), ο ίδιος είναι… άνεργος και οι αθλητές του… ανενεργοί, λόγω του «λουκέτου» στον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό, του lockdown ελέω της πανδημίας του κορονοϊού. Και αυτή δυστυχώς είναι η σκληρή πραγματικότητα  για χιλιάδες ερασιτέχνες αθλητές, εκατοντάδες προπονητές και το σύνολο των αθλητικών σωματείων. 

Ο προπονητής/εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης, Δημήτρης Κούμουλος, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ζητά από την κυβέρνηση, την αθλητική ηγεσία και τους λοιμωξιολόγους «να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του κάθε αθλήματος» και ελπίζει πως «έστω και στο… και πέντε, θα βρεθεί μια λύση για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό». Αν και κατανοεί τους λόγους για την απόφαση αναστολής των αγωνιστικών δραστηριοτήτων, αντιδρά με την αναστολή των προπονήσεων και υπενθυμίζει τα οφέλη στην ψυχική υγεία πέραν της σωματικής. 

Περιμένει από τους και τις Ολυμπιονίκες να μιλήσουν τώρα! «Τώρα είναι τα δύσκολα και αφορούν το σύνολο του αθλητισμού,» τονίζει ο εκπαιδευτής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας (ΕΟΥΔΑ). 

Ο Δημήτρης Κούμουλος προσθέτει: «Σας εφιστώ την προσοχή! Πρέπει να προστατευτεί η βάση του ερασιτεχνικού αθλητισμού για να βγουν πρωταθλητές στο μέλλον. Αν προστατευτεί η βάση, θα έρθουν επιτυχίες στο μέλλον, αν δεν προστατευτεί δεν θα έρθει τίποτα». 

Αναλυτικά, η συνέντευξη του προπονητή/εκπαιδευτή ελεύθερης κατάδυσης, Δημήτρη Κούμουλου, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ): 

-Πως αντέδρασαν οι αθλητές σας στο άκουσμα της είδησης πως για τουλάχιστον έναν μήνα κλείνουν όλες οι πισίνες στην Αττική; 

Δ. ΚΟΥΜΟΥΛΟΣ: «Δεν έχει σταματήσει το τηλέφωνό μου να χτυπά τις τελευταίες ημέρες.  Οι αθλητές μου με ρωτούσαν με αγωνία: “ Κόουτς έμαθες κάτι;” Το τοπίο αρχικά ήταν θολό. Ψάχναμε να δούμε ποια αθλήματα εξαιρούνται, αν υπήρχαν προϋποθέσεις να συνεχίσουμε έστω τις προπονήσεις. Προσωπικά, ενημερώνομαι από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, καθώς είναι επίσημη η ενημέρωση. Τελικά μάθαμε πως από την Τρίτη, 11 Νοεμβρίου κλειδώνουν όλες οι πισίνες».

– Τι σας ενοχλεί με το νέο «λουκέτο» στον ερασιτεχνικό αθλητισμό εν συγκρίσει με το γενικό lockdown του περασμένου Μαρτίου;

Δ. ΚΟΥΜΟΥΛΟΣ: «Πρώτα απ’ όλα τον περασμένο Μάρτιο, είχαμε μπροστά μας κάτι άγνωστο. Δεν ξέραμε με τι ακριβώς είχαμε να κάνουμε. Κατανοώ, λοιπόν ότι κάποιες κινήσεις ως προς τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού ήταν σπασμωδικές. Κατανοώ τα οριζόντια μέτρα που ελήφθησαν τότε. 

Όσον αφορά στο δικό μου άθλημα, την υποβρύχια κατάδυση, πρέπει να καταλάβει ο κόσμος πως εμείς κρατάμε την αναπνοή μας κάτω από το νερό. Δεν υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα μετάδοσης του κορονοϊού. Το να μείνουμε δυόμιση μήνες πίσω στην προπόνηση στο lockdown του Μαρτίου, γύρισε όλους τους αθλητές πίσω. Πάνω στην κορύφωση της προετοιμασίας μας, πήγαμε πάρα πολύ πίσω. 
Αντιλαμβάνομαι ότι η σημερινή αναστολή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων είναι μία απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί στον αγώνα υπάρχει συγκέντρωση μεγάλου αριθμού αθλητών, κριτών και παραγόντων. Φίλαθλοι δεν υπάρχουν, αφού όλοι οι αγώνες διεξάγονται χωρίς παρουσία φιλάθλων. 

Στο κομμάτι της προπόνησης, όμως δεν μπορώ πραγματικά να  καταλάβω γιατί επελέγη η απαγόρευση σήμερα. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο απαγορεύεται να πάμε στην πισίνα και να κολυμπάμε υποβρυχίως. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν μπορούν οι κολυμβητές να συνεχίσουν την προπόνησή τους. Με τους περιορισμούς που είχαν επιβάλει, δηλαδή έστω εννέα κολυμβητές ανά διαδρομή σε 50άρα πισίνα με οκτώ διαδρομές! Γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό; Κάνει κάποιος άλμα εις μήκος. Είναι δυνατόν αυτό το παιδί να μην μπορεί να προπονηθεί; 

Δεν θέλω καν να προβώ σε συγκρίσεις με τις συνθήκες που επικρατούν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επικεντρώνομαι στον αθλητισμό και στο δικό μου άθλημα συγκεκριμένα. Είναι “ τσουβάλιασμα”. Δεν έχει καμία λογική.

Πρέπει, λοιπόν να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του κάθε αθλήματος, να δουν κατά άθλημα τις ξεχωριστές συνθήκες. Αυτοί που αποφασίζουν μπορούν να λάβουν πληροφορίες για κάθε άθλημα από τις Ομοσπονδίες».

-Τι θα θέλατε να πείτε στην αθλητική ηγεσία και την κυβέρνηση; 

Δ. ΚΟΥΜΟΥΛΟΣ: «Θα τους εξηγούσα πως οι αθλητές και οι αθλητικές κοινωνίες είναι πολύ πειθαρχημένες και οργανωμένες κοινωνίες. Οι αθλητές είμαστε οι πρώτοι που δεν θέλουμε να νοσήσουμε. Αν ένας αθλητής νοσήσει, κινδυνεύει η προπόνησή του, η σταδιοδρομία του και η καριέρα του. Η πειθαρχία και η οργάνωση είναι βασικά συστατικά του αθλητισμού. 

θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει η διάθεση. Αντιλαμβάνομαι ότι πιέζουν οι συνθήκες και οι καταστάσεις την αθλητική ηγεσία και την κυβέρνηση. Πιστεύω, όμως ότι έστω στο… και πέντε θα βρεθεί λύση. Μπορεί να αποσαφηνιστούν κάποια πράγματα στην πορεία και να γίνουν διορθωτικές κινήσεις». 

-Τι οικονομικό αντίκτυπο είχε για τους προπονητές το lockdown του Μαρτίου; Φοβάστε για τις οικονομικές συνέπειες και σήμερα; 

Δ. ΚΟΥΜΟΥΛΟΣ: «Αντιμετωπίσαμε τρομακτικό πρόβλημα. Εκατοντάδες προπονητές, συνάδελφοί μου, αντιμετώπισαν θέμα επιβίωσης. Βρεθήκαμε από την μία ημέρα στην άλλη άνεργοι. Υπήρχε μια μικρή οικονομική ενίσχυση προς τα σωματεία, μιλάμε για ψίχουλα. Βλέπεις μία ανακοίνωση στην τηλεόραση που σου λέει ότι σταματάς να εργάζεσαι. Τότε, τον Μάρτιο, μας έλεγαν πως θα ήταν για δεκατέσσερις ημέρες και μετά ερχόντουσαν και άλλες δεκατέσσερις ημέρες και άλλες δεκατέσσερις ημέρες. Τώρα μας λένε πως κλείσαμε για έναν μήνα! Πραγματικά, υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι θα είμαστε κλειστά για έναν μήνα; Εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που το πιστεύει αυτό!». 

-Κατά πόσο συμφωνείται πως ο αθλητισμός επιδρά θετικά στην ψυχική υγεία, ειδικά σε περιόδους υποχρεωτικού περιορισμού όπως συμβαίνει σε ένα lockdown ελέω κορονοϊού;

Δ. ΚΟΥΜΟΥΛΟΣ: «Ο αθλητισμός δεν ενισχύει μόνο το ανοσοποιητικό μας σύστημα και εν γένει τη σωματική υγεία μας, αλλά επιδρά θετικά και στο κομμάτι της ψυχικής υγείας του ανθρώπου. Η άσκηση καταπολεμά το άγχος, ενισχύει την αυτοπεποίθηση, ανεβάζει τη διάθεση. Κοιτάζεις έξω στο δρόμο τα πρόσωπα των ανθρώπων και δεν γελά κανείς. Προσωπικά, αντιμετωπίζω δυσκολία να κοιμηθώ, όταν σταματώ την άσκηση.

Για τα παιδιά είναι εξίσου σημαντική η άσκηση. Τα σχολεία είναι ακόμη ανοιχτά. Πως θα συγκεντρωθούν τα παιδιά να διαβάσουν αν δεν εκτονώνουν την ενέργειά τους; Θα τα αφήσουμε να κάθονται το απόγευμα και να βλέπουν μόνο τηλεόραση και να είναι κολλημένα πάνω στα τάμπλετ; 

Οι άνθρωποι που αποφασίζουν πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψη  το κομμάτι της ψυχικής υγείας, ως απόρροια της σωματικής άσκησης».

-Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να συμπληρώσετε;

«Τα δύσκολα είναι τώρα! Και δεν είναι τα δύσκολα που αφορούν μόνο τους πέντε, έξι, επτά αθλητές και αθλήτριες που διεκδικούν τα Ολυμπιακά όρια, αλλά αφορά το σύνολο του αθλητισμού. Οι Ολυμπιονίκες έχουν την οντότητα να διεκδικήσουν πράγματα. Οι Ολυμπιονίκες έχουν πετύχει κάτι μοναδικό, έχουν πετύχει το όνειρο κάθε αθλητή, άρα έχουν μια οντότητα. Έχει άλλη βαρύτητα ο λόγος τους. Περιμένουμε να μιλήσουν και τώρα! Τώρα είναι τα δύσκολα!

Επιπλέον, αν θέλουμε να δούμε πως θα βγει άλλος ένας Βαζαίος, ένας Γκολομέεβ, ένας Παπαστάμος πρέπει να πάνε στις πισίνες μερικές χιλιάδες παιδιά, από αυτές τις χιλιάδες παιδιά κάποιες εκατοντάδες να προχωρήσουν στα αγωνιστικές κατηγορίες και από αυτούς τους εκατοντάδες θα βγει ο Βαζαίος και ο Γκολομέεβ. Έτσι γίνεται σε όλα τα σπορ! Πρέπει να προστατευτεί αυτή η βάση. Αν προστατευτεί η βάση, θα έρθουν επιτυχίες στο μέλλον, αν δεν προστατευτεί δεν θα έρθει τίποτα». 

Ασπασία Βελονάκη

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play