Μαρτίνα Τρεβιζάν: Ενα… χαμογελαστό παράδειγμα προς μίμηση

Μαρτίνα Τρεβιζάν: Ενα… χαμογελαστό παράδειγμα προς μίμηση

Ενα από τα πρόσωπα που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους, στο Ρολάν Γκαρός του 2020, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, η Μαρτίνα Τρεβιζάν. Η άγνωστη στο ευρύ κοινό Ιταλίδα, αποκλείσθηκε στον προημιτελικό από την Πολωνή, Ιγκα Σβιάτεκ, όμως αυτό, σε καμμία περίπτωση δεν συνιστά αποτυχία.

Στα 27 της χρόνια, η Τρεβιζάν έχει μία απίστευτή ιστορία να διηγηθεί κι ένα ισχυρότατο μήνυμα να απευθύνει προς πάσαν κατεύθυνση. Σε αμιγώς αγωνιστικό επίπεδο, το εντυπωσιακό επίτευγμα της Τρεβιζάν στα κορτ της γαλλικής πρωτεύουσας, έγκειται στο γεγονός, ότι σημείωσε τρεις νίκες στα προκριματικά του φημισμένου τουρνουά, προκειμένου να βρεθεί στο κυρίως ταμπλό. Εκεί, όπου απέκλεισε διαδοχικά την συμπατριώτισσα της, Καμίλα Τζιόρτζι, το κορυφαίο ταλέντο του αμερικανικού τένις, Κόκο Γκοφ, την Ελληνίδα πρωταθλήτρια, Μαρία Σάκκαρη και μάλιστα με ανατροπή και την Ολλανδή, Κίκι Μπέρτενς, Νο 8 στην κατάταξη της WTA.

Η αριστερόχειρας Τρεβιζάν, απήλαυσε όσο τίποτε την εντυπωσιακή της πορεία στο Ρολάν Γκαρός. Οπως της δίδαξε η ζωή. Να απολαμβάνει κάθε στιγμή και να μην σταματά ποτέ. Σ΄αυτήν την «διδαχή», οφείλεται προφανώς και το χαμόγελο που «φορά» μόνιμα όταν αγωνίζεται, είτε κοιτώντας την αντίπαλο της πριν να σερβίρει, είτε όταν περιμένει να υποδεχθεί την μπάλα. Είτε, όταν κερδίζει έναν πόντο, είτε όταν η προσπάθεια της δεν είναι επιτυχής.

Η Ιταλίδα πρωταθλήτρια, η οποία στις 28 Σεπτεμβρίου κατείχε την 159η θέση στην παγκόσμια κατάταξη (σ.σ. θεωρείται βέβαιο πως θα ανεβεί αρκετά σκαλοπάτια μετά την πορεία της στο Ρολάν Γκαρός) δεν «λύγισε» ούτε από την δύσκολη κλήρωση στο Ρολάν Γκαρός, ούτε από την πανδημία του κορονοϊού που έπληξε και πλήττει σφόδρα την πατρίδα της. Είναι μαθημένη στα δύσκολα, από την τρυφερή ηλικία των 16 ετών, όταν ήταν ένα από τα σπουδαιότερα ταλέντα σε διεθνές επίπεδο. Τότε, που μία σειρά δυσάρεστων γεγονότων, την οδήγησαν σε μία διατροφική διαταρραχή, αλλάζοντας άρδην την ζωή της.

«Ξέρω ότι έχω κάνει εξαιρετική δουλειά», λέει η Τρεβίζαν, η οποία πρόσφατα άρχισε να μοιράζεται τις λεπτομέρειες του οδυνηρού ταξιδιού της, μέσα από το blog αθλητών, «The Owl Post», όπου περιέγραψε την προσωπική της ιστορία με την εντυπωσιακή απώλεια βάρους.

«Είναι ένα μήνυμα που θέλω να στείλω σε άλλους ανθρώπους, οι οποίοι υποφέρουν αυτήν την στιγμή. Να μην τα παρατήσουν. Ποτέ μην τα παρατάς», δηλώνει με έμφαση και συναισθηματικά φορτισμένη η Τρεβιζάν.

Η μητέρα της, είναι προπονήτρια τένις, ο πατέρας της υπήρξε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην β` κατηγορία της Ιταλίας και ο μεγαλύτερος αδελφός της, Ματέο, παίζει τένις επαγγελματικά.

Το 2009, η Τρεβιζάν έφθασε στους ημιτελικούς στο Ρολάν Γκαρός και στο Wimbledon, στην αντίστοιχη ηλικιακή κατηγορία του διπλού και τελείωσε την χρονιά στο Νο 694 της παγκόσμιας κατάταξης. Ηταν τότε, που ο πατέρας της έμαθε ότι πάσχει από μία εκφυλιστική ασθένεια. Κατέστρεψε την εστίασή του, αφήνοντας την αίσθηση να αφυπνίζεται.

Η ασθένειά του πατέρα της, η τριβή με τη μητέρα της και η αυξημένη πίεση που αισθάνθηκε για να επιτύχει, άρχισαν να καταβάλουν την νεαρή -τότε- Ιταλίδα: «Άρχισα να αισθάνομαι, έντονα, μία βιασύνη γύρω μου, για να καρπωθώ όλα τα φρούτα, ακόμη και πριν το δέντρο να πάρει το χρόνο να ριζώσει».

Και όπως επισημαίνει, ήθελε να ζήσει σαν έφηβος, «ανακάμποντας, ίσως με ενδιαφέρον, όλα όσα ένιωθα ότι είχα χάσει τα προηγούμενα χρόνια». Αποκάλυψε πως ένιωωθε απέχθεια για το μυώδες σώμα της, που την έκανε να ξεχωρίζει. Κι έτσι, άρχισε να μειώνει την κατανάλωση θερμίδων, έως ότου ζούσε με μια καθημερινή διατροφή, που περιελάμβανε λιγότερο από μισό φλιτζάνι δημητριακών και ένα κομμάτι φρούτων.

Κοιτάζοντας πίσω, η 27χρονη πρωταθλήτρια, θυμάται: «Είχα μια πολύ κακή στιγμή. Και εκείνη την στιγμή, ξέχασα τα πάντα για το τένις. Το τένις δεν ήταν πια η ζωή μου». Και όταν συνειδοτοποίησε τι της συμβαίνει, ενώ είχαν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια, σκέφθηκε: «Θέλω να ζήσω, οπότε βήμα προς βήμα πρέπει να δοκιμάσω. Θα πάρω την ζωή μου στα χέρια μου».

Είχε έλθει, πλέον ο καιρός για να… εκπαιδεύσει από την αρχή τον εαυτό της και να «κάνει ειρήνη με τις πληγές» της.

Το τένις έγινε μέρος της θεραπείας της. Αρχικά, ήταν ένα μέσο για να κερδίσει χρήματα, διδάσκοντας. Και σταδιακά, άρχισε να αγωνίζεται και πάλι, αλλά αυτήν την φορά με πιο υγιεινό τρόπο, χωρίς να πιέζει το σώμα της μέχρι να καταρρεύσει.

«Όταν αποφάσισα να παίξω ξανά, ήταν ένα νέο κεφάλαιο της ζωής μου στο τένις», τονίζει η Τρεβιζάν, η οποία το 2014, επέστρεψε στην παγκόσμια κατάταξη από την θέση Νο 590. Εκτοτε, η άνοδος της είναι σταθερή και το 2019 έφθασε στο Νο 153.

Το 2020, η Ιταλίδα τενίστρια επέστρεψε στην Ιταλία από ένα τουρνουά στο Ακαπούλκο και ακολούθησε η πανδημία του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα. Αφιέρωσε τους επόμενους πέντε μήνες. Εργαζόμενη για την βελτίωση και ενδυνάμωση της ψυχικής της υγείας, με έναν σύμβουλο, αλλά και της φυσικής κατάστασης, μέσω συνεδριών Skype με τον προπονητή της.

«Τώρα είμαι στον προημιτελικό και όλα είναι τέλεια για εμένα. Δεν αισθάνομαι καμία πίεση», έλεγε πριν τον αγώνα με την Σβιάτεκ, η Τρεβιζάν που βλέπει πλέον υπό άλλο πρίσμα την ζωή και το τένις…

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΗΣ

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play